O Mεγάλος Ηλίθιος / Old Boy

Πριν δυο χρόνια είχα γράψει αυτό εδώ το κείμενο, το οποίο σήμερα γνώρισε μια ανέλπιστη νέα ζωή, καθώς το αντέγραψαν σχεδόν κατά λέξη εδώ (είναι ολόιδιο, με την εξαίρεση της αρχής των δύο κειμένων και μιας - δυο ακόμη λέξεων στη συνέχεια), με τη μόνη διαφορά πως τώρα είναι γραμμένο στο εντελώς αντίθετο κόντεξτ: τα εννοεί δηλαδή μέχρι κεραίας αυτά που λέει.

Σχόλια

 • από dkamen πριν 1949 μέρες       

  Δεν προκύπτει από κάπου ότι τα εννοεί. ΟΚ κακό να κλέβεις κείμενα του Old Boy αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είσαι ο Βεελζεβούλ.

  • από phi4physics πριν 1949 μέρες 1       

   Δεν είχα προηγουμένως διαβάσει το κείμενο από τον Old Boy. Όταν έπεσα πάνω στο κλεμμένο κείμενο πριν από 2 μέρες σε ένα σατυρικό σαϊτ έμεινα με την ίδια απορία: Δε μπορεί, ειρωνικό είναι το κείμενο, απλώς οι άλλοι δεν το κατάλαβαν.
   Πέρα από τη λογοκλοπή, δεν καταλαβαίνω πως όλοι καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασα ότι "τα εννοεί δηλαδή μέχρι κεραίας αυτά που λέει"; Γιατί ο Old Boy δεν τα εννοούσε και αυτή τα εννοεί;

  • από dytistonniptiron πριν 1949 μέρες 4       

   Αν δεν σου φτάνουν τα σχόλια από κάτω (που θα έπρεπε να φτάνουν για κάποιον που δε βιάζεται και δε σκοντάφτει), βγάλε άκρη από αυτό ή αυτό.

  • από phi4physics πριν 1949 μέρες 2       

   Όσο περισσότερο το ψάχνω τόσο περισσότερο καταλήγω ότι και η τύπισσα το ανέβασε το άρθρο με σκοπό να δείξει το εντελώς αντίθετο κόντεξτ (το ίδιο με το συγγραφέα δηλαδή). Καταρχήν δεν μου προκείπτει από πουθενά ότι είναι κάποια ακροδεξιά, χρυσαυγήτισα κτλ κτλ κτλ. Επίσης έχει ξανασηκώσει άρθρο του Old Boy βάζοντας στο τέλος και την πηγή (οκ όχι λινκ αλλά τουλάχιστον τον συγγραφέα). http://www.verena.gr/node/11344

   Και επαναλαμβάνω το ερώτημα: Αν το πρόβλημα δεν είναι η λογοκλοπή, τότε γιατί αν αυτά τα γράφει ο Old Boy τα εννοεί με στο αντίθετο κόντεξτ, αλλά αν τα αναπαράγει κάποιος άλλος τα εννοεί κυριολεκτικά; Ο Old Boy θεωρείται ως κάποια αυθεντία στο σαρκασμό και όλοι οι υπόλοιποι είναι γκάου;

  • από dkamen πριν 1949 μέρες 6       

   εγώ βρήκα παλιότερο κείμενό της όπου απαντάει στην άποψη "γεμίσαμε μετανάστες" με "ναι, συγκεκριμένα το 98%" και τη χαρακτηρίζει "ρατσιστικές πιτσιλιές". Οι ξενοφοβικοί πάρα πολύ απλά ΔΕ χαρακτηρίζουν ρατσισμό την άποψη ότι γεμίσαμε ξένους, ούτε πιστεύουν ότι οι Έλληνες δεν είναι γηγενείς.

   Το δε επιμαχο σχόλιο με τις πανάκριβες φρεγάτες και τα υποβρύχια που γέρνουν είναι προφανέστατα σαρκασμός των εθνόγκαβλων, ρητορική υπερβολή. Από κάτω βέβαια έχουν φτάσει να εύχονται ψόφο στο μουνί της και λοιπά ευχάριστα.

   Κατά τη γνώμη μου Δύτη δεν είστε και πολύ καλύτεροι από τους χρυσαυγίτες σε θέματα μαζικής υστερίας. Ναι ΟΚ είστε καλύτεροι από την άποψη ότι δεν είστε νεοναζιστικά γουρούνια με IQ αμοιβάδας, αλλά κατά τα άλλα είστε κι εσείς Ελ: λογική 0, κοινωνική συνείδηση 0, αγελαίο ένστικτο +inf, υστερία +inf. 100.000 επαναστάτες του πληκτρολογίου αυτή τη στιγμή βρίζουν μια γυναίκα με μίσος και παράνοια που κυριολεκτικά εκπλήσσουν. Υπό την καθοδήγηση του zougla.gr κιόλας.

   Το φαινόμενο καταχωρείται σαν η "αριστερή"[*] εκδοχή του αίσχους με τη Γερμανίδα σημαιοφόρο. Απλώς αντί για κατασκευασμένη είδηση, το αρχικό ερέθισμα είναι ένα αντιγραμμένο κείμενο του Old Boy.

   Μπράβο, και εις ανώτερα.

   [*] λέμε τώρα, κόκκινες Ελ μαϊμούδες.

 • από Epanechnikov πριν 1949 μέρες 1       

  Στο μυαλό μου έρχεται το ρητό του Vauvenargues

  "Ένας άνθρωπος δεν είναι πολύ έξυπνος αν χρειάζεται να ξεγελάει τους άλλους."

  το οποίο στην πιο τραγική του μορφή γίνεται

  "Ένας άνθρωπος δεν είναι πολύ έξυπνος αν ξεγελάει τους άλλους χωρίς να είναι η πρόθεση του."

  ή ακόμα πιο τραγικό

  "Ένας άνθρωπος δεν είναι πολύ έξυπνος αν νομίζει* πως ξεγελάει τους άλλους χωρίς να το έχει όμως κάνει και θεωρώντας πως η πρόθεση του δεν ήταν να συμβεί αυτό."

  *(ή ακόμα χειρότερα αν δεν είναι σίγουρος => τρελό χακάρισμα!)

  Διαβάζοντας τα σχόλια του δκαμεν και του φυσικού μου δίνεται η εντύπωση πως μιλάμε για αποστολή της Ροδίτισσας με συνοπτικές διαδικασίες στο εκτελεστικό απόσπασμα. Ελπίζω πως ο ολδβου θα ανασκευάσει αν και τώρα είναι μάλλον πολύ αργά - το θέμα από ότι βλέπω έχει κάνει ολόκληρο τον γύρο του Ελληνικού κυβερνοχώρου!

 • από dytistonniptiron πριν 1949 μέρες 3       

  Δεν είμαι κανενός αντιπρόσωπος εδώ οπότε έχω να πω μόνο: αυτό έχει ξαναγίνει, ξανά και ξανά, αρκεί να δείτε τα σχόλια σ' αυτό, σε άλλα, όποιος έχει μάτια βλέπει και όποιος έχει μνήμη θυμάται. Όσο για τον ιφικράτη αμυρά απ' την ανάποδη, βαρέθηκα να κυνηγιόμαστε γύρω-γύρω απ' το τραπέζι.

  • από Epanechnikov πριν 1949 μέρες 3       

   "αυτό έχει ξαναγίνει, ξανά και ξανά, αρκεί να δείτε τα σχόλια σ' αυτό, σε άλλα, όποιος έχει μάτια βλέπει και όποιος έχει μνήμη θυμάται"

   Ποιο ακριβώς; Το ότι η υποτιθέμενη ειρωνεία του συγκεκριμένου ιστολόγου συχνά δεν εκλαμβάνεται ως τέτοια; Μα δεν είναι πασιφανές πως η ειρωνεία που τόσο συχνά δεν γίνεται αντιληπτή είναι εντελώς αποτυχημένη και χρησιμεύει μόνο ως επιβεβαίωση της ψευδαίσθησης ότι ο είρων διαθέτει μεγαλύτερη ευφυία* από εκείνους που τον παρερμηνεύουν;


   *δεν λέω πως συμβαίνει αυτό στη περίπτωση του συγκεκριμένο ιστολόγου (αφού δεν τον έχω παρακολουθήσει συστηματικά για να μπορώ δίκαια να του κατανέμω ιδιότητες - τον ολδ τον γνωρίζω μόνο μέσω μπαζ) αλλά ενθυμούμενος τις αντιδράσεις στις λανθασμένες αποκρίσεις που αφορούσαν τον "πρωτογενή λόγο" του δεν θα έλεγα πως το αποκλείω και όλας. Ανθρώπινος και ο ναρκισσισμός.


   + Ωραία πάντως κοινωνιολογικό πείραμα. Να μην σκεφτεί κανείς να το κάνει προηγουμένως; Αναδημοσίευση κειμένου συγγραφέα του οποίου οι ακόλουθοι θαυμάζουν την ειρωνεία με άλλη υπογραφή όμως (Πορφύριος Αγνάντογλου ξέρωγω). Η αναγνώριση της ειρωνείας στο αναδημοσιευμένο ισοδυναμεί μάλλον με την αληθινή ύπαρξη της. Η μη αναγνώριση της ακόμα και από τον ίδιον τον αρχικό συγγραφέα με επικό χακάρισμα!

  • από dkamen πριν 1949 μέρες 2       

   //Μα δεν είναι πασιφανές πως η ειρωνεία που τόσο συχνά δεν γίνεται αντιληπτή είναι εντελώς αποτυχημένη και χρησιμεύει μόνο ως επιβεβαίωση της ψευδαίσθησης ότι ο είρων διαθέτει μεγαλύτερη ευφυία* από εκείνους που τον παρερμηνεύουν;//

   μερικές φορές δεν είναι ψευδαίσθηση αλλά αλήθεια, π.χ. εγώ.

 • από phi4physics πριν 1949 μέρες 1       

  "Ελπίζω πως ο ολδβου θα ανασκευάσει"
  Με ένα άλλο "ήξεις αφήξεις" κείμενο που ο διφορούμενος αυτο και ετερο σαρκασμός θα γίνεται δύσκολα κατανοητός από μας τους ταπεινούς αναγνώστες.

 • από oldboy πριν 1949 μέρες 5       

  http://kalithies.blogspot.gr/2012/06/blog-post_18.html

 • από Epanechnikov πριν 1949 μέρες 1       

  Αν απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να ξεπροβάλλει αχνά και στοχαστικά το νόημα ενός κειμένου είναι η ανάγνωση των απάντων του συγγραφέα το χάσαμε το παιχνίδι πατριώτη. Ας κρατήσουμε λίγη εντροπία στην άκρη. Μη την παραφορτώνουμε σε κείμενα που φυσιολογικά θα έπρεπε να είναι αυτάρκη.

 • από arcades πριν 1949 μέρες 8       

  Όταν διαβάζοντας ένα κείμενο με σαφή αυτοκριτική διάθεση -κατά τη γνώμη μου αχρείαστη, καλούμε τον συγγραφέα να ανασκευάσει (τι ακριβώς άραγε;) καλό είναι να προσέχουμε τα bias μας. Εκτός αν δεν το έχουμε διαβάσει κιόλας.

  • από dkamen πριν 1949 μέρες 3       

   διάολε τι σας κάνουνε πια στις σχολές λογίων, πρέπει να σας βασανίσει κανείς για να μιλήσετε ευθέως;

  • από arcades πριν 1949 μέρες 3       

   και τίποτα χριστοπαναγίες ανακατεμένες με απεραντομαλακίες απ' τη χαρμάνα;

  • από Epanechnikov πριν 1949 μέρες       

   "ένα κείμενο με σαφή αυτοκριτική διάθεση"

   Συγγνώμη αντιλήφθηκα εσφαλμένα σαρκασμό και ειρωνεία

  • από dkamen πριν 1949 μέρες 3       

   έχω κόψει το κάπνισμα 3 μήνες και 16 μέρες. Νεύρα είχα τις πρώτες 15.

   Στο gather8 γράφτηκα 20 μέρες μετά.

   Στο phorum.gr έκανα πλάκα, με το συνηθισμένο a la Maddox ύφος που έχω εδώ και 12 γαμημένα χρόνια σχεδόν σε κάθε μου ποστ στο Ιντερνετ.

   Προφανώς δεν περίμενα ότι υπάρχουν τόσο άρρωστα, κομπλεξικά και κουτσομπόλικα άτομα που ό,τι ποστάρεις σε άσχετο φόρουμ με άσχετο νικ στου πούτσου τ' αρμένι δυο λεπτά μετά [!] το έχουν κάνει copy & paste και υποβάλει στην ομήγυρη με τους υπόλοιπους ρουφιάνους παρέα με αίτημα διαγραφής. Και μετά σου κοπανάνε και με ύφος χιλίων καρδιναλίων "ξανάρχισε το κάπνισμα" και "η χαρμάνα". Φτου σας ανθρωπάκια.

   Είστε ειλικρινά 1984 material. Μέχρι τον Οκτώβρη πάνω-κάτω έκανα πλάκα, αλλά τώρα να ξέρεις ότι δε σας ξεχωρίζω ιδιαίτερα από τους μαύρους φασίστες και θεωρώ χρέος μου να σας χαλάει η μέρα.


  • από arcades πριν 1949 μέρες 3       

   @Epanechnikov
   αν κατάλαβα καλά θεώρησες ειρωνικό-σαρκαστικό το μπαζωθέν; σ' αυτήν την περίπτωση η παρατήρηση για τη σημασία του κόντεξτ, σε περιγράφει.

   @dkamen
   σε παρακολουθώ από παλιά και το κόψιμο του τσιγάρου τό μαθα απ' το μπλογκ σου. Βαριέμαι να το ψάξω, αλλά νομίζω ότι κι εκεί έγραψες για κάτι μπινελικώματα που έριξες εξαιτίας του. Τα άλλα που γράφεις είναι ανιαρά -και πολλά.

   Εγώ το ξανάρχισα μετά από τέσσερα χρόνια, περίπου την περίοδο που μού' ριξες μπινελίκι εδώ (αλλά όχι εξαιτίας του). Για τα νεύρα, βάλε ένα εξάμηνο τουλάχιστον.

  • από Epanechnikov πριν 1949 μέρες       

   @arcades

   Σε ευχαριστώ πολύ ρε άνθρωπε. Με επιβεβαιώνεις. Δυσκολεύεσαι να πιάσεις την ειρωνεία και μάλιστα συστηματικά. Έχει κολλήσει και η βελόνα. Το ίδιο σχόλιο ακριβώς έκανες και για άλλο σχολιαστή του μπαζαρισμένου, το ίδιο έξω έπεσες και εκεί!

   Το μπαζ έχει αρχίσει και γίνεται εξαιρετικά διασκεδαστικό. Σας ευχαριστούμε εμείς οι χιουμορίστας. Πολλά όμως σχόλια έκανα σήμερα και θα σας αφήσω να κάνω και καμιά δουλειά...

  • από arcades πριν 1949 μέρες 5       

   Το σίγουρο epan είναι ότι δυσκολεύομαι να πιάσω την ειρωνεία τύπου που παραπέμπει στον Carnap. Καλή δουλειά.

  • από Epanechnikov πριν 1948 μέρες       

   Νταξ τα προβληματάκια σας τα έχετε εσείς της συγκεκριμένης πτέρυγας. Έχετε λχ εθιστεί στην ποίηση και την γυναικεία λογοτεχνία και σας μοιάζουν όλα τα υπόλοιπα λογικός ποσιτιβισμός.

  • από arcades πριν 1948 μέρες 2       

   Μπα, απλά με παρεξένεψε η συγκεκριμένη αναφορά όταν χρησιμοποιείς εκτενώς τη διαψευσιμότητα.

   Τα περί ποιήσεως τα διατύπωσε λακωνικότερα ο Κούβελας, δημιουργός του μετρό Θεσσαλονίκης με χρηματοδότηση απ' το TV100 (διαπλοκή απ' την ανάποδη:)). Over

  • από Epanechnikov πριν 1948 μέρες       

   Αδυνατώ να καταλάβω τι σχέση έχει η έννοια της διαψευσιμότητας με κείμενα και ισχυρισμούς που διαθέτουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τους δελφικούς χρησμούς.

   Και αυτός επιτυχημένος επιχειρηματίας υποτίθεται πως ήταν (σύμπτωση βέβαια το ότι συνέπεσε η ενασχόληση του με τα κοινά με την διοικητική θέση στην ΕΥΔΑΠ!), τεχνοκράτης λέει πως είναι τώρα αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όσοι είναι υπέρ της περισσότερο ορθολογικής διοίκησης συμφωνούν μαζί του. Αλλά όσοι δεν γουστάρετε τους επιχειρηματίες ή τους τεχνοκράτες παρακαλώ ορμίστε στον πιο αδύναμο κρίκο! Έτσι για αυτοϊκανοποίηση

   Καλή συνέχεια σε άλλους ποιοτικότερους χώρους (που από ότι είδα κάνουν φοβερό outing συνοδεία κατινιάς άμα λάχει να ούμε)

 • από MichaelCorvin πριν 1948 μέρες 1       

  dkamen,
  σε έχουν αποκλείσει από το Gather8?
  Δεν το λεγες νωρίτερα ρε φίλε? Τρέχω να γραφτώ!

  :D

  • από dkamen πριν 1945 μέρες 1       

   τρέχα, είχε καταντήσει λίγο αρχιδόκαμπος είναι η αλήθεια οπότε η συμμετοχή σου θα βελτιώσει τα στατιστικά του.

  • από MichaelCorvin πριν 1944 μέρες       

   Είσαι φριχτός ρε μαν


Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.