Ἡ ποικίλη δράσις τῶν στοχαστικῶν προσαρμογῶν (ΚΡΑΤΥΛΟΣ)

Ἐκδηλώσεις ὑπὲρ τοῦ φασισμοῦ, Τηλεγραφήματα καὶ ἐπιστολαὶ πρὸς τὸν κ. Ὑψηλάντη, Ἐξ Ἀλεξανδρείας

Σχόλια

 • από zuqzuq πριν 2924 μέρες +4

  Τα περί επιστολής του Καβάφη στην Ένωση Φασιστών έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Μου κάνει ωστόσο ιδιαίτερη εντύπωση το ότι ο Καβάφης δέχεται να μπει σε μια ομάδα. Είχα την εντύπωση ότι απεχθανόταν τις ομαδοποιήσεις. Ελπίζω να έχει γίνει ενδελεχής έλεγχος για το αν όντως ήταν ο ποιητής Καβάφης εκείνος που υπέγραψε. Αν είχε σχέσεις (και ποιες) με τους άλλους που υπογράφουν. Στο Αρχείο Καβάφη διαβάζω ότι ο αδελφός του λεγόταν Ιωάννης-Κωνσταντίνος Καβάφης. Δεν θα μου φαινόταν και πολύ απίθανο να έχει, λόγου χάριν, παραληφθεί ένα Ι. στην εφημερίδα... Αναφέρθηκα στον αδελφό του Κ.Π. Καβάφη για να δείξω πώς μπορεί να γίνει ένα μπέρδεμα... Τέλος, έχω την εντύπωση ότι ο ποιητής υπέγραφε πάντοτε ως "Κ.Π. Καβάφης" και όχι σκέτο "Κ. Καβάφης". Ενδεχομένως για να αποφύγει τις συγχύσεις. Θα μπορούσε να πει κι άλλα κανείς...

  • από akindynos πριν 2924 μέρες +3

   Καλό είναι να ελέγχει σχολαστικά κανείς τέτοια ευρήματα. Π.χ. τη δήλωση περί σωβινισμού που του αποδίδεται μέσω ανώνυμου αθηναίου δημοσιογράφου δεν μπορώ να τη πάρω σοβαρά υπόψη μέχρι να παρουσιαστεί κάποιο απτό τεκμήριο.

   Όμως μετά την επισήμανση σου για τον αδερφό, για τον οποίο είχα πλήρη άγνοια, βλέπω πως πέθανε το 23.

  • από zuqzuq πριν 2924 μέρες +2

   @akindynos, όπως καταλαβαίνεις η αναφορά ήταν ενδεικτική. Μερσί πάντως. Αναρωτήθηκα κι εγώ αν είχε πεθάνει ο Ιωάννης-Κωνσταντίνος πριν το 1928, αλλά... Ίσως αξίζει να ψάξει κανείς αναλυτικά τους Καβάφηδες της Αλεξάνδρειας. Μπορεί να έχει ήδη γίνει το ψάξιμο... Υποθέτω μάλιστα ότι η επιστολή είναι από παλιά γνωστή και έχει ήδη ελεγχθεί... Δεν ξέρω. Σήμερα διάβασα πρώτη φορά γι αυτήν. Αν ο Καβάφης είχε πράγματι βάλει την υπογραφή του σε τέτοιο κείμενο, θα το ήξερε πρώτος-πρώτος ο Μαλάνος, αλλά κι ο Τσίρκας, και θα το είχαν πιπιλίσει μέχρι τελικής πτώσεως. Δεν ήταν δα και τόσο μεγάλη η ελληνική κοινότητα της Αλεξάνδρειας.

   ΥΓ Από την άλλη όσο περισσότερα μαθαίνουμε για τον Κ. τόσο το καλύτερο για μας.

   ΥΓ 2 και τέλος, μου φαίνεται ότι αγγίζει τα όρια της προβοκάτσιας να ισχυρίζεται κανείς ότι ο 65χρονος Καβάφης, λίγα χρόνια πριν πεθάνει, θα υπέγραφε ένα τέτοιο (πώς να το πω;) ανόητο κείμενο... Ποτέ δεν ξέρει κανείς βέβαια.

  • από akindynos πριν 2924 μέρες +3

   The plot thickens

   Άρχισα να γκουγκλίζω τα επώνυμα των υπόλοιπων μαζί με του Καβάφη και ταιριάζουν σε ανθρώπους του κύκλου του. Εκτός από το πρώτο.

   Δεν είναι μόνο η στα όρια της φαιδρότητας πολεμική που του ασκεί μέσα από τον αιγυπτιακό τύπο ο αρχαιοπρεπής ιατροφιλόσοφος (κοινώς ψώνιο) Σωκράτης Λαγουδάκης.

   Να ειναι άραγε η επιστολή κάποια κακοήθης φάρσα του Λαγουδάκη;

  • από zuqzuq πριν 2924 μέρες +1

   :-) Τίποτα δεν αποκλείεται βέβαια. Αλλά πού τέτοιο χιούμορ! Επιμένω ωστόσο, δεν ήταν τόσο μεγάλη η ελληνική κοινότητα. Μάλλον όλοι είχαν "σχέσεις" με όλους.

  • από akindynos πριν 2924 μέρες +4

   Περισσότερος Λαγουδάκης

   What we do know is that, in 1924, Cavafy's homosexuality came to public light. It was a dispute about grammar—Greeks feel passionate about many things, but grammar would have to rank near the top of the list—that led Socrates Lagoudakis, a columnist for the local paper with inflammatory, somewhat comic opinions, to condemn Cavafy as "another Oscar Wilde." (Cavafy had spelled the Greek for "New York" with a smooth breathing mark, contra Lagoudakis, who, whenever he mentioned New York, used a rough one. Things escalated from there.)

   Πλέον μου φαίνεται απίθανο να συνυπέγραψαν οτιδήποτε.

  • από zuqzuq πριν 2924 μέρες +3

   Πράγματι πρέπει να είναι ένα είδος φάρσας. Ή προβοκάτσιας, απ αυτές που συνήθιζαν (και συνηθίζουν) οι φασίστες (πάει και το δικό μου χιούμορ, το έχασα). Συμβουλεύτηκα το βιβλίο των Δημήτρη Δασκαλόπουλου και Μαρίας Στασινοπούλου, "Ο Βίος και το Έργο του Κ.Π. Καβάφη". Σου μεταφέρω τι βρήκα για όσους υπογράφουν.

   Για τον Λαγουδάκη έχεις ήδη γράψει.

   Β. Αθανασόπουλος. Φίλος του ποιητή. "[...] στα Γράμματα, τεύχος Ιανουαρίου-Μαΐου [1917] [...] ο Βασίλης Αθανασόπουλος δημοσιεύει άρθρο με τίτλο ο "ο Καβάφης και η ρουτίνα" [...]"

   Γ. Πετρίδης. Δεν αναφέρεται. Υπάρχει όμως Π. Πετρίδης, γιατρός, φίλος και υποστηρικτής του Καβάφη.

   Σακελλάρης Γιαννακάκης. Συνεργάζεται σε φυλλάδιο [1917] όπου υπερασπίζεται μαζί με άλλους την ποίηση του Καβάφη. Αντιγράφω: "Εμείς που αγαπούμε όλη τη ζωή και που δε φανταζόμεθα πως ένα ποίημα είναι τόσον περισσότερον ποιητικόν όσο εμπερικλείει περισσότερα υστερικά "Αχ" και "Βαχ", υπεραμυνόμεθα εδώ την ποίηση του Καβάφη".

   Ν. Καρδάρης. Δεν αναφέρεται το όνομα αυτό στο βιβλίο.

   Μ. Ανταίος. Υποστηρικτής του Καβάφη.

   Γιάγκος Περίδης. Δεν αναφέρεται στο βιβλίο Γιάγκος αλλά Μιχάλης Περίδης. Υποστηρικτής του Καβάφη.


  • από Vega πριν 2924 μέρες +1


   Ο Καβάφης πάντοτε υπέγραφε Κ.Π. Καβάφης ή Κ.Φ.Καβάφης (Φ από το 'Φαλιέρι'). Σιγά μην του ξέφευγε του Μαλάνου ή του Σαββίδη κάτι τέτοιο.

 • από zoutiri πριν 2924 μέρες -2

  απο τον τιτλο νομιζα οτι ηταν κειμενο περι οικονομετριας ή στατιστικης. Απαγοητευτηκα.

  • από kensai πριν 2924 μέρες +3

   Εγώ από τα σημεία στίξης...

   Είναι δυνατόν όλοι οι γραμματικά ανώμαλοι εδώ να μαζεύτηκαν; Ο ένας παίζει με το πολυτονικό που έχει καταργηθεί, ο άλλος πειραματίζεται με το ατονικό που δεν έχει υιοθετηθεί...

   Έλεος! :p

 • από Spinachvatican πριν 2924 μέρες +1

  σαραντακος εγραψε
  http://sarantakos.wordpress.com/2010/02/22/koroido/


Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.

Ποιά μέλη του buzz ψήφισαν αυτή την καταχώριση