Σχόλια

 • από zuqzuq πριν 3261 μέρες 0

  Τζάμπα μάγκες. Γράφει ένας σχολιαστής στα ΝΕΑ: "Η νεοελληνική νοοτροπία σε όλο της το μεγαλείο... εκεί που φτύνουμε γλείφουμε...".

  Αλλά θα μπορούσε το σχόλιο να αναδιατυπωθεί: "[...] εκεί που γλείφουμε, φτύνουμε".

  *

 • από ad1951 πριν 3261 μέρες 0

  Υπέροχο! Be careful what you wish for ..., που λένε και "στο εξωτερικό". Οπου κατανοούν ότι τους νόμους πρέπει να τους θεσπίζουμε οταν πραγματικά θέλουμε, και μπορούμε, να τους εφαρμόζουμε.

  Τζάμπα νομοθέτες, μάλλον, παρά τζάμπα μάγκες.

 • από zombieastral πριν 3261 μέρες 0

  μήπως πέσανε και τίποτα χρήματα απο τις εταιρείες?...

  δεν θα συμφωνούσα ότι είναι απαραίτητα νεοελληνική συμπεριφορά

  • από ad1951 πριν 3261 μέρες 0

   Δυσκολεύομαι να φανταστώ το Δήμαρχο του Oberammergau να κάνει τα ίδια =)
   Και οι εταιρίες γιατί να δόσουν χρήματα; Νομίζω οτι το να ξαναλειτουργήσουν τα τηλέφωνα είναι αρκετό κίνητρο.

 • από neTpen πριν 3261 μέρες 0

  Βεβαίως, δεν φταίνε μόνο οι κάτοικοι για την παλινωδία. Φταίει και η απαράδεκτη γραφειοκρατία και διοικητική δυσκινησία, που θα τους ανάγκαζε να περιμένουν για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα πριν ξανακάνουν χρήση στα κινητά τους (οι ίδιοι και οι επισκέπτες τους). Το δίλημμά τους, δηλαδή, δεν είναι καθόλου δίκαιο.

 • από zoutiri πριν 3261 μέρες 0

  μα αυτο νετπεν ειναι το γενικοτερο προβλημα στην Ελλαδα, που απο την μια στα χαρτια εχουμε τρομερα μαξιμαλιστικους στοχους, απο την αλλη στην πραξη δεν μπορουμε να εφαρμοσουμε ουτε 10% και καταληγουμε σε γελοιοτητες. Υποθετω οτι καθε κινηση, μεταρρυθμιση ή ακτιβισμος πρεπει να το λαμβανει αυτο υποψιν οταν ζηταει ή προωθει κατι.

 • από neTpen πριν 3261 μέρες 0

  Θα μου επιτρέψεις να μη συμφωνήσω στο τελευταίο. Η΄ οι νόμοι θα πρέπει να γίνουν πιο ρεαλιστικοί στις προϋποθέσεις ή η Διοίκηση πιο γρήγορη στη διεκπεραίωση των σχετικών φακέλων. Το λάθος δεν είναι στις διεκδικήσεις.

 • από ad1951 πριν 3261 μέρες 0

  Αν οι κάτοικοι του Κισσάμου κινήθηκαν από πνεύμα νομιμοφροσύνης επειδή δεν υπήρχαν οι ΜΠΕ, τότε τους αδικήσαμε. Η αν κινήθηκαν από μια γνήσια περιέργεια που λέει "ας βεβαιωθούμε πρώτα από τη μελέτη οτι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι αποδεκτές, και μετά ας δεχτούμε τις κεραίες".

  Υποπτεύομαι οτι το σκεπτικό ήταν κάπως αλλιώς: ας πάνε αλλού οι κεραίες, και θα παίρνουμε από κει το σήμα, αλλά χωρίς την ακτινοβολία ... Σας φαίινεται υπερβολικό;

  Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει αν κάποιες ΜΠΕ απορριφθούν, και μείνει χωρίς κάλυψη μια πόλη.

  • από dkamen πριν 3260 μέρες 0

   Η κεντρική ιδέα στο γενικό πληθυσμό φαίνεται να είναι ότι το *σήμα*, είναι κάτι που το λαμβάνουν τα κινητά και είναι καλό, ενώ η *ακτινοβολία* είναι κάτι άλλο, που το εκπέμπουν οι κεραίες και είναι κακό.

 • από zombieastral πριν 3261 μέρες 0

  οι εταιρείες μπορεί να είχαν κίνητρο να πληρώσουν γιατί τους ενδιέφερει η εκεί αγορά για διαφορους λόγους όπως γίνεται με τις άδειες μιας εταιρείας για να λειτουργεί σε μια αγορά και έχει εξωτερικότητες..
  με τον ίδιο τρόπο που πρόσφεραν πολλά χρήματα σε διάφορες πολυκατοικίες για να τοποθετήσουν τις κεραίες στις ταράτσες......

  το τελευταίο που λέει ό ο ad951 για να πάνε αλλού οι κεραίες πολύ σωστό...σε τέτοια ζητήματα όλοι μπορεί να θέλουν να ξεφορτωθούν την εστία μολυνσης και να μην τους ενδιαφέρει που θα τοποθετηθεί...το οποίο δίνει και κίνητρο στις εταιρείες να πληρώσουν όπως προείπα

 • από zoutiri πριν 3260 μέρες 0

  συμφωνω με ad. Υποψιαζομαι οτι ειχαμε απλο ΝΙΜΒΥισμο, ηθελαν κινητη τηλεφωνια αλλα οι κεραιες να πανε στους γειτονες.

  Και αυτο που λεω νετπεν ειναι οτι οι διεκδικησεις ζητανε προφανως καποια συγκεκριμενη ερμηνεια των νομων ή ακομα και αλλαγη τους. Αυτο που λεω ειναι οτι χρειαζομαστε περισσοτερο πραγματισμο στις διεκδικησεις, ποσο μαλλον λιγοτερο ΝΙΜΒΥισμο.

  • από kensai πριν 3257 μέρες 0

   Τι στον πέουλα είναι ο NIMBYισμός;

   (όχι να ψάξεις εσύ στον Γούγλη και να μας το γράψεις πριν χρησιμοποιήσεις αρχικά)

   GG*?

   (*Γκέγκε;)

 • από Analytis πριν 3260 μέρες 0

  Ξεκάθαρα πρόκειται για NIMBYσμό...τους χρειαζόταν το πάθημα για να μάθουν να ναι υπεύθυνοι πολίτες και όχι πολίτες με νοημοσύνη 5χρονου που λέει απλά΄"θέλω" χωρίς να συνειδητοποιεί τις συνέπειες των θέλω του.

  Για την ώρα τους αρκεί η τιμωρία ότι όλη η Ελλάδα γελάει μαζί τους...

 • από ad1951 πριν 3260 μέρες 0

  Υπάρχει και άλλη εκδοχή, εξίσου πιθανή: ξεκίνησαν έναν αγώνα χωρίς προσδοκία ότι θα κερδίσουν, χωρίς να έχουν σκεφτεί τι θα συμβεί αν κερδίσουν, λίγο σαν αυτούς που ζητάνε να φύγουμε από την ευρωζώνη... "αγωνιστική γυμναστική" έλεγαν παλιότερα για το ΚΚΕ.

 • από dkamen πριν 3260 μέρες 0

  Απλώς δε σκέφτηκαν ότι το σήμα και η ακτινοβολία είναι το ίδιο, γιατί αυτό δεν πολυτονίζεται στη σχετική λαϊκή μυθολογία.

  • από ad1951 πριν 3260 μέρες 0

   είσαι ακόμα πιο κακός κι από μένα =))

 • από talos πριν 3258 μέρες 0

  Τα σύνολα ενάγοντες και ανακαλούντες έχουν σαν τομή την Δημοτική αρχή και μόνο. Αίτημα (οικολογικών ομάδων και συλλόγων γονέων) ήταν η απομάκρυνση των κεραιών *από το σχολείο* (και όχι η μη ύπαρξη ΜΠΕ παρά μόνο ως επιχείρημα για την απομάκρυνσή τους - επιφυλάσσομαι όμως γιατί δεν έχω δει την απόφαση). Προκειμένου να δείξουν ποιος είναι το αφεντικό (και να στρέψουν τους μη-γονείς Κισσαμιώτες εναντίον των εναγόντων εικάζω) οι εταιρείες αποφάσισαν να μην "ενδώσουν" μεταφέροντας τις κεραίες και απλά να κατεβάσουν τους διακόπτες. (Για το κατά πόσο η κεραία στα 30 μέτρα είναι χειρότερη από το κινητό στο 0,5 βέβαια, δεν βάζω το χέρι μου στην φωτιά, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα).

  Κατά τα άλλα ας μην διακόψω την άνευ αντικειμένου συζήτηση πάνω σε ένα λειψό ρεπορτάζ. Μη-λειψό ρεπορτάζ εδώ.

 • από dkamen πριν 3258 μέρες 0

  (αγνοώντας προς στιγμήν το γεγονός ότι μιλάμε για μικροκύματα κάτω από τα 2GHz και όχι π.χ. για ακτίνες γ)

  Εγώ το βάζω. Η κεραία είναι γύρω στα 100W. Το κινητό είναι γύρω στο 1W. Στα 30m η εξασθένηση είναι 1000 φορές μεγαλύτερη απ' ό,τι στο μισό, ενώ το 100 είναι μόνο 100 φορές μεγαλύτερο του 1. Άρα ένα κινητό στο μισό μέτρο είναι 10 φορές χειρότερο από μια κεραία στα 30. Και άμα η κεραία πάει στα 500m, η εκπομπής της γίνεται αμελητέα, ενώ του κινητού φτάνει τα 5W, που σημαίνει ότι η κατάσταση γίνεται χειρότερη.  Δεν υπάρχει τρόπος να απομακρύνεις μια κεραία χωρίς να κάνεις τα κινητά να εκπέμπουν πιο ισχυρό σήμα. Κατ' επέκταση δεν υπάρχει τρόπος να ισχύουν ταυτόχρονα οι ακόλουθες 3 προτάσεις:

  α) θέλεις λιγότερη ακτινοβολία
  β) νομίζεις ότι θα το πετύχεις διώχνοντας τους σταθμούς βάσης
  γ) δεν είσαι μαλάκας.

  • από talos πριν 3258 μέρες 0

   Υπάρχει τρόπος να απομακρύνεις μια κεραία σε απόσταση μεγαλύτερη των 30 μ από σχολείο χωρίς να αλλάξουν και πολλά πράγματα για το σήμα στην πόλη.

   Επίσης αν πίστευα στις βλαπτικές επιπτώσεις της μη-ιονίζουσας ακτινοβολίας (είμαι από έλλειψη ενδιαφέροντος αγνωστικιστής) θα σου έλεγα ότι η έκθεση ενός παιδιού επί 6 ώρες δίπλα σε μια πηγή 100W (που μου φαίνονται λίγα αλλά δεν ξέρω) είναι σαφώς συγκρίσιμη με την έκθεση από ένα κινητό (του οποίου η μέση ισχύς εκπομπής δεν είναι ούτε με σφαίρες 1W). Στην μία περίπτωση έχεις συνεχή έκθεση επί Χ ώρες και στην άλλη διακεκομμένη έκθεση (αν μιλάμε για παιδιά που δεν έχουν γρόθους γονείς) επί λίγα λεπτά. Οπότε και1/10 να είναι η αναλογία (που ρεαλιστικά μου φαίνεται πιο κοντά στο 1/1) είναι διαφορετική η σωρευτική ακτινοβόληση που δέχεται κάποιος.

 • από kensai πριν 3257 μέρες 0

  Κλασική περίπτωση. Μια και δυο φορές το έχουμε δει;

  Θέλουμε αεροδρόμιο αρκεί η πορεία προσέγγισης των αεροσκαφών και το στήσιμο των ραντάρ να επηρεάζει τους γείτονες... Θέλουμε καθαρές από σκουπίδια γειτονίες αλλά οι αποτεφρωτήρες να στήνονται στον γείτονα... Θέλουμε κινητά αλλά το σήμα να έρχεται από την Μεγαλόχαρη...

  ---

  Τέλος, οι κεραίες και το υψηλής τάσης ρεύμα δεν κάνουν τίποτα εκτός αν είσαι στο 1 μέτρο μπροστά. Το θυμάστε πχ το έργο με τον Έντι Μέρφι και το καραφλό καρκινοπαθές παιδάκι;

  Μούφα, υπήρχε landmark paper στο Lancet που έδειχνε πως καμία λευχαιμία δεν παίζει. Γενικώς υπάρχει ημιμάθεια γι'αυτό καλύτερα να μοιράζετε τα τσίγγινα βρακιά και καπέλα από αλουμινόχαρτο σε προσωπικό επίπεδο...Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.

Ποιά μέλη του buzz ψήφισαν αυτή την καταχώριση