Το Grexit παραμένει καταστροφικό για την Ελλάδα

Οι συνέπειες του Grexit θα είναι καταστροφικές για την Ελλάδα τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι εγχώριοι πολιτικοί θεσμοί αδυνατούν να κάνουν τα απαραίτητα για τη μακροχρόνια ανάπτυξη και ευημερία της χώρας μας. Η συμμετοχή της Ελλάδας στον πυρήνα της Ευρώπης συμβάλλει στη μακροχρόνια σύγκλισή μας προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αντίθετα, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ενδυναμώσει τη ροπή προς τις πελατειακές δομές και θα ενισχύσει τις διαχρονικές παθογένειες της ελληνικής οικονομίας. Αναπόφευκτα θα οδηγηθούμε σε μια κλειστή και φτωχή οικονομία με υψηλή διαφθορά.

Σχόλια

 • από dpant πριν 459 μέρες       

  "Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της χώρας θα επιφέρει γρήγορα βαθιά υποτίμηση της νέας δραχμής σε σχέση με το ευρώ"

  Εμμ...ναι...γκουχ γκουχ, αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε οχτώ χρόνια τώρα, βασικά η κρίση είναι το τρίπτυχο μη βιώσιμο κρατικό χρέος- υπερτιμημένο νόμισμα- κόκκινα δάνεια.

  Αλλά εντάξει αυτά είναι τεχνικά ζητήματα που θα άρμοζε να αναλυθούν ψύχραιμα από οικονομολόγους που σκαμπάζουν από μάκρο, ω γουέητ!

  (Και μην ανοίγουμε όμως στα σοβαρά τέτοια συζήτηση με τους ιθαγενείς γιατί η ιδέα και μόνο θα φέρει μεγάλη αναστάτωση στους καταθέτες και ίσως capital controls, ω γουέητ γουέητ!!)

  • από Epanechnikov πριν 459 μέρες       

   "ο μη βιώσιμο κρατικό χρέος- υπερτιμημένο νόμισμα- κόκκινα δάνεια"

   Πρώτο τι είναι αυτό που καθιστά το χρέος μη βιώσιμο; Επιπροσθέτως η εναλλακτική ποια ακριβώς είναι. Μήπως μη βιώσιμο κρατικό χρέος-νόμισμα πολύ χαμηλής ανταλλακτικής αξίας- κόκκινα δάνεια και άλλα πολλά κακά που περιγράφονται;


   "Και μην ανοίγουμε όμως στα σοβαρά τέτοια συζήτηση με τους ιθαγενείς γιατί η ιδέα και μόνο θα φέρει μεγάλη αναστάτωση στους καταθέτες και ίσως capital controls..."

   Η αναστάτωση μπορεί να έχει χειρότερα αποτελέσματα από τα capital controls αλλά το κούρεμα των καταθέσεων και τη ολοκληρωτική κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος

   Δραχμιστής dpant; Με ξαφνιάζεις

 • από dpant πριν 459 μέρες       

  "Πρώτο τι είναι αυτό που καθιστά το χρέος μη βιώσιμο;"

  Απλούστατα, το ότι είναι γραμμένο σε νόμισμα που δεν μπορούμε να τυπώσουμε.

  Διαφορετικά δεν θα υπήρχε κίνδυνος "χρεωκοπίας" (αδυναμίας πληρωμών) to begin with.

  Και ακόμη και αν παρόλαυτα κάπως φτάναμε στο σημερινό βουνό, αυτό θα μπορούσε σχετικά εύκολα να γίνει monetized, δλδ να μειωθεί σε λογικά επίπεδα ως προς το ΑΕΠ, ακόμη και υπό τις σημερινές συνθήκες ασφυξίας και μηδενικής ανάπτυξης, μέσω ήπιου πληθωρισμού.

  "Δραχμιστής dpant; Με ξαφνιάζεις "

  Όχι φίλε, ακόμα ευρωλιγούρης, αλλά με πολύ λιγότερες βεβαιότητες από το 2010, όταν είμασταν ένας καλοζωισμένος και ανυποψίαστος λαός με -15% ΑΕΠ ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών. Και με πολύ λιγότερη υπομονή για τσαπατσούλικα άρθρα στην Καθημερινή.

  • από Epanechnikov πριν 459 μέρες       

   "Απλούστατα, το ότι είναι γραμμένο σε νόμισμα που δεν μπορούμε να τυπώσουμε"

   Αυτό ισχύει και για άλλες χώρες της ΟΝΕ οι οποίες πληρώνουν μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ τους στην εξυπηρέτηση του χρέους αλλά πάρα ταύτα όλοι το θεωρούμε βιώσιμο.

   Ο σημαντικότερος παράγοντας που καθορίζει το αν το χρέος είναι βιώσιμο είναι η σχέση ρυθμών ανάπτυξης και επιτοκιών δανεισμού - αυτό σχεδόν ανεξαρτήτως από το μέγεθος του χρέους. Εντός ευρώ και με τις συμφωνίες εξασφαλίζουμε το ένα και πρέπει να παλέψουμε για το άλλο (πράγμα που δεν έχουμε κάνει). Εκτός ευρώ χάνουμε σίγουρα το ένα, πράγμα που καθιστά το χρέος σίγουρα μη βιώσιμο και αυτό ακόμα και έπειτα από ένα γενναίο κούρεμα, και καθιστούμε εξαιρετικά πιθανή την πτώση της μακροχρόνιας τροχιάς του άλλου.

   "Διαφορετικά δεν θα υπήρχε κίνδυνος "χρεωκοπίας" "

   Οι χώρες πάντως χρεωκοπούν και στα "δικά τους" νομίσματα (εμείς 5 φορές από ότι θυμάμαι). Συνιστώ το βιβλίο "Debt Defaults and Lessons from a Decade of Crises" (By Federico Sturzenegger and Jeromin Zettelmeyer) που αναφέρεται με αρκετές λεπτομέριες σε κάποια τέτοια παραδείγματα


   "ακόμη και υπό τις σημερινές συνθήκες ασφυξίας και μηδενικής ανάπτυξης, μέσω ήπιου πληθωρισμού"

   Το χρέος μας όμως δεν το χρωστάμε σε ντόπιο νόμισμα αλλά σε ευρώ (κυρίως). Ο πληθωρισμός και η υποτίμηση το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα θα είχε.


   " -15% ΑΕΠ ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών"

   Μήπως εννοείς το δημοσιονομικό έλλειμμα;


   "Και με πολύ λιγότερη υπομονή για τσαπατσούλικα άρθρα στην Καθημερινή."

   Το άρθρο προφανώς δεν είναι διεξοδικό. Δεν μπορεί να αναλυθεί λεπτομεριακά η θέση 14 οικονομολόγων σε περίπου 1 σελίδα της ηλεκτρονικής καθημερινής. Προφανώς δίνουν μια περιληπτική εκτίμηση του τι θεωρούν πως θα συμβεί με σκοπό την ενημέρωση του ευρύ κοινού.
  • από dkamen πριν 457 μέρες       

   "Απλούστατα, το ότι είναι γραμμένο σε νόμισμα που δεν μπορούμε να τυπώσουμε."

   Φίλε δε γίνεται να τυπώσεις τον κώλο σου έξω από χρέος 200% του ΑΕΠ σκέψου το και λογικά,για να το κάνεις βιώσιμο ας πούμε στα επίπεδα των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ ισοδύναμης αξίας με μια λογική εκτίμηση καμπύλης προσφοράς/ζήτησης θα τυπώσεις 100 δισεκατομμύρια; δέκα χιλιάρικα ανά κάτοικο; Τέσσερις χιλιάδες χαρτονομίσματα των δέκα ευρώ ανά τετραμελή οικογένεια να στο πω απλά;

   Δεν καταλαβαίνεις πόσο αβίαστα προκύπτει ότι θα κουβαλάμε λεφτά με το καροτσάκι της λαϊκής;

   Κανείς από τους δραχμιτζαραίους οικονομολόγους δεν ισχυρίζεται ότι την υποτίμηση τη θέλουμε για να μειωθεί το χρέος. Την υποτίμηση τη θέλουμε για να ξεφτιλιστούν ακαριαία οι μισθοί και η αγοραστική δύναμη σε σχέση με το εξωτερικό (κυρίως με την υπόλοιπη ΕΕ) ώστε πρώτον να διορθωθεί το ελειμματικό ισοζύγιο της χώρας δεύτερον να γίνει ελκυστική ξένες επενδύσεις τρίτον να μη συμφέρει να έχεις λεφτά να κάθονται τέταρτον να φορολογηθούν αγρίως οι μισθωτοί αφού πληρώνουν στο τέλος του μήνα και όχι 18 μήνες αργότερα με 20-30% μικρότερη αληθινή αξία όπως οι επιχειρήσεις, 1+2+3+4 =ανάπτυξη + αυξημένα κρατικά έσοδα = κάποια στιγμή ξεχρεώνουμε.

   Και όλο αυτό όντως ισχύει και προσωπικά αν ήμουν τόσο καθίκι όσο θα έπρεπε, θα ήθελα να δω τον λαόνανε με μισθό/σύνταξη ισοδύναμης αγοραστικής αξιας 80 ευρώ το μήνα αν μη τι άλλο επειδή για 1500 ευρώ θα αγοράζεις το σπίτι του και θα σου κάνει δώρο ΑΤΜΤΑΤΜ από την αδερφή του και ξυλοδαρμό κάποιου λοστ της επιλογής σου από τη συμμορία του, μόνο που δεν είναι καθόλου προφανές για ποιον λόγο είναι καλύτερο για τον προαναφερθέντα λαόνανε από την τόσο μισητή λιτότητα των μνημονίων, indeed όλα τα ιστορικά παραδείγματα (Γερμανία της Βαϊμάρης, Βουλγαρία της πρώτης δεκαετίας του '90, Ζιμπάμπουε του γεροπαπάρα) δείχνουν ότι είναι στ' αλήθεια χειρότερα και τέλος πάντων σκάστε και κολυμπάτε.

  • από stassa πριν 450 μέρες       

   >> Απλούστατα, το ότι είναι γραμμένο σε νόμισμα που δεν μπορούμε να τυπώσουμε.

   dpant, πολύ χοντρικά χρωστάμε 350 δισ. Ευρώ, όχι δραχμές, αλλά ΟΚ, να τους τα δώσουμε σε δραχμές. Με την ισοτιμία της εισόδου στο Ευρώ (που είναι ανπίστεφταμπλυ ευνοϊκή τώρα) στα 340,750 Ευρώ η μία δραχμή, θα χρειαστεί να τυπώσουμε 119.262.500.000.000 δραχμές για να τα ξοφλήσουμε. Εκατόν δέκα εννιά τρισεκατομύρια και κάτι ψιλά.

   Αυτό είναι μόνο το χρέος. Επί πλέον, θα πρέπει να πληρώσουμε και χρήματα για να μετατρέψουμε τις καταθέσεις σε δραχμές από ευρώ, και να κυκλοφορήσουμε στην αγορά, να κάνει τις εσωτερικές πληρωμές του το κράτος (λέμε τώρα) κλπ. Δεν ξέρω να σου πω πόσο θα πάνε όλα αυτά, αλλά θα είναι κι αυτά κάποια δισ.

   Μ' όλα αυτά, όπως λέει κι ο dkamen από πάνω, θα πληρώνουμε δισ και τρισ για να πάρουμε βασικά αγαθά, ένα δισ δρχ το κιλό το ψωμί κλπ, θα είμαστε όπως ήτανε στην Κατοχή. Εννοείται οτι έτσι και γίνει τέτοια ιστορία, καταστραφήκαμε ολοκληρωτικά, δεν θα μείνει ρόποδο.

 • από snaporaz πριν 458 μέρες       

  Μην το κουράζουμε παιδιά, τα πράγματα είναι απλά:

  δραχμή + απλή αναλογική = τανκς στους δρόμους


  • από stassa πριν 450 μέρες       

   Μπα, εγώ δεν βλέπω τανκς στους δρόμους- δεν θά 'χουνε λεφτά για βενζίνη.


Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.

Ποιά μέλη του buzz ψήφισαν αυτή την καταχώριση