Συνελήφθησαν Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης - Εντάλματα και γι' άλλους βουλευτές (in.gr)

"Είναι η πρώτη φορά από το 1974 και μετά που γίνονται συλλήψεις αρχηγού κόμματος και βουλευτών χωρίς άρση της ασυλίας τους και μάλιστα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία έχει και την ευθύνη για τις έρευνες."

Σχόλια

 • από dpant πριν 1700 μέρες 1       

  Δεν είδα ακόμη σιδηροδέσμια ανθρωπάκια συρόμενα από μασκοφόρους ράμπο, αλλά ελπίζω να μη μου χαλάσει το χατήρι

  Στο μεταξύ θέλουμε και εκστρατεία ενημέρωσης γειτονιά την γειτονιά, χωριό το χωριό, και της τελευταίας θεούσας, και του τελευταίου γονεϊκού συνδέσμου και κατηχητικού, με κεντρικό θέμα αυτή την εμφάνιση και ζουμ στον φλεγόμενο ανάποδο σταυρό στο μπλουζάκι (ρησπέκτ μεν για τους Death, αλλά...)

  • από yorgos πριν 1700 μέρες       

   Σε 5' το photo op της χρονιάς.

   Edit: τώρα είδα το προχτεσινό σου σχόλιο. Πιο spot on προβλεψη δεν παίζει. (Δενδιας-Βουρλιωτης προφανώς το διάβασαν πριν απο μένα =)

 • από th.alys πριν 1700 μέρες 2       

  Από το φατσοβιβλίο του Αριστείδη Χατζή:

  "Είναι η πρώτη φορά από το 1974 και μετά που γίνονται συλλήψεις αρχηγού κόμματος και βουλευτών χωρίς άρση της ασυλίας τους και μάλιστα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Εδώ επιβάλλεται να τηρηθούν με θρησκευτική ευλάβεια οι αρχές του Κράτους Δικαίου γιατί αυτή η θλιβερή ιστορία μπορεί να καταλήξει σε ένα θαυμάσιο μάθημα δημοκρατίας και νομιμότητας.

  Ειδάλλως ανοίξαμε τον ασκό του Αιόλου."

  Tο γεγονός ότι πιθανώς γίνονταν υποκλοπές από την ΕΥΠ σε κοινοβουλευτικό κόμμα(έστω κι αν είναι ουσιαστικά συμμορία) δεν με κάνει να αισθάνομαι όμορφα. Ελπίζω να είναι πραγματικά μια, απόλυτα δικαιολογημένη, εξαίρεση.

 • από zoutiri πριν 1700 μέρες       

  γιατι αντιτρομοκρατικη ομως?

  • από th.alys πριν 1700 μέρες       

   Οργανωμένο έγκλημα. Σε αυτούς ανήκει νομίζω.

   Πέρα από το ότι η ΧΑ είχε *και* τρομοκρατική δράση. Και οι τυχαίοι ξυλοδαρμοί που αποτρέπουν αλλοδαπούς από το να περπατάνε στο δρόμο τρομοκρατία είναι πχ.

 • από tanevramou πριν 1699 μέρες 2       

  Εντάξει, αλλά το θέαμα ελλήνων βουλευτών να πηγαίνουν σιδηροδέσμιοι για κακούργημα είναι αν μην τι άλλο θλιβερή.
  Και νομίζω ότι όλη αυτή η εικόνα είναι και δραματική για το που έχει φτάσει το επίπεδο της δημοκρατίας στην χώρα.

  • από arcades πριν 1699 μέρες 5       

   Ήταν μεγάλο λάθος η απόφαση του Άρειου Πάγου για συμμετοχή της ΧΑ στις εκλογές, με δεδομένο το ιστορικό της. Αναρωτιέμαι αν αισθάνονταν κάποιες μικροενοχές οι ανώτατοι δικαστές παρακολουθώντας την πορεία της έκτοτε, εντός και εκτός Βουλής. Αλλά και τώρα, που σα να είναι κάτι αυτονόητο δηλώνεται από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό η συγκεκριμένου τύπου δίωξη και ο Άρειος Πάγος υπακούει -αισθάνονται την ανάγκη να μας πουν τι έκαναν μέχρι τώρα; Το αυτονόητο είναι ότι και τότε και τώρα ακολουθούν εντολές που εξυπηρετούν συγκεκριμένους πολιτικούς σχεδιασμούς.

 • από Elias πριν 1699 μέρες 2       

  Δες τώρα...

  Ο Δένδιας σήμερα λέει: "Η μηνυτήρια αναφορά που έστειλε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου άνοιξε το δρόμο για την αντιμέτωπιση της ΧΑ ως εγκληματική οργάνωση"

  Αυτό όμως δεν κολλάει με την αρχική αντίδρασή του, αμέσως μετά τη δολοφονία, που ήταν: "Δημόσιος διάλογος για πρόταση νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να διευρυνθεί το τι συνιστά εγκληματική οργάνωση & ένοπλη ομάδα (άρθρα 187 & 195 του ποινικού κώδικα)"

  (Κι ο Βενιζέλος επέδειξε μια παρόμοια σχιζοφρένεια, βλέπε παραπάνω λινκ: Πρέπει να τροποποιηθεί η νομοθεσία, αλλά δεν πρέπει να τροποποιηθεί η νομοθεσία, έχουν τελεστεί πάρα πολλά προφανή εγκλήματα).

  Εδώ χρειάζεται ένας δημοσιογράφος να του το χτυπήσει του Δένδια.

  • από yorgos πριν 1699 μέρες 4       

   Οντως δεν πολυκολλάει. Εκτός κι αν η προανάκριση έβγαλε τέτοια τέρατα που να μη χρειάστηκε διεύρυνση.

   Τα εργαλεία φάνηκαν επαρκή ως εδώ, όπως υποψιαζομασταν. Απ´ ότι καταλαβαίνω, ίσως χρειαστούν κάποια επιπλέον για τη συνέχεια (απειλές για παραιτήσεις-βασανιστήριο της σταγόνας, συμμετοχή της ΧΑ στις ευρωεκλογές, χρηματοδότηση κλπ)

 • από yorgos πριν 1699 μέρες 5       

  Δεν νομίζω ότι χωρά πολλή συζήτηση στα πώς και γιατί των σημερινών. Ιν τυπικαλ γκρικ φάσιον, χρειάστηκε ένα δυνατό εξωτερικό σοκ για να πειστεί η αιώνια πλειοψηφία των triangulating δειλων να κινητοποιηθεί -- και να λύσει τα χέρια των λίγων τολμηρων, στους οποίους λογικά πιστώνεται η αναπάντεχη αποφασιστικότητα της δράσης.

  Η δικαιοσύνη πρέπει να δει και τις δικές της ολιγωρίες μέχρι σήμερα. Πάντως σε τέτοιες πολιτικά εκρηκτικές υποθέσεις φαντάζομαι οτι χρειάζεται και ένα θεσμικό σήμα, που μέχρι τις δηλώσεις Δένδια και -κυρίως- το ξεκαθάρισμα στην αστυνομία, δεν υπήρχε.

  Το απογευματινο σόου στη ΓΑΔΑ ηταν ταυτοχρονα κάθαρση και πικρή υπενθύμιση του πού είχαμε φτάσει το κοινοβούλιο. Αλλά πίσω από τις κάμερες, η χώρα είχε γίνει λίγο ομορφότερη.

 • από vasvas πριν 1698 μέρες       

  Όταν λες θεσμικό σήμα (προς τη δικαιοσύνη -- έλεος) εννοείς σήμα της μόνης εξουσίας της χώρας, της εκτελεστικής, προς τα τσουτσέκια των άλλων "εξουσιών"; Αυτό, ναι, δόθηκε. Και δείχνει τι σόι χώρα είμαστε, ξανά. Τουλάχιστον χωρίς ΧΑ ελπίζω σύντομα, κάτι είναι κι αυτό. Αλλά ο φόβος του dpant για άνοιγμα της όρεξης δεν είναι αβάσιμος -- ήδη ο χοντρός αντιπρόεδρος είπε ότι "διερευνώνται τα συνταγματικά περιθώρια" για αντικατάσταση τόσων βουλευτών χωρίς εκλογές.

  • από yorgos πριν 1698 μέρες       

   Εννοώ ένδειξη βούλησης, όχι απαραίτητα εντολή. Θα έπρεπε να χρειάζεται κάτι τέτοιο η δικαιοσύνη για να κάνει τη δουλειά της; Προφανώς όχι. Αλλά οι διαστάσεις αυτού του θέματος (δίωξη εν ενεργεία βουλευτών και αρχηγού κόμματος, χωρίς συμμετοχή της νομοθετικής εξουσίας), το πρωτόλειο του πράγματος, τα συνταγματικά ερωτηματικά για την επόμενη μέρα, ίσως ακόμα και η διάχυτη ανησυχία για τις άκρες της ΧΑ στην ΕΛΑΣ συνιστούν εξαιρετικές συνθήκες. Υποθέτοντας ότι ήταν σήμα (signal) και όχι εντολή, δε θα επέλεγα αυτή την περίπτωση για να γκρινιαξω για τον ανεπαρκή διαχωρισμό εξουσιών στη χώρα.

  • από vasvas πριν 1698 μέρες       

   Ο πρωθυπουργός "εδωσε εντολή στην Αστυνομία και τη δικαιοσύνη". Να βρω τα λινκς;

  • από yorgos πριν 1698 μέρες 1       

   Αυτό είναι επίσημη δήλωση ή απόσπασμα από ρεπορτάζ; Αν είναι επίσημη δήλωση είναι χοντρό, αν είναι διαρροή, επίσης. Αν είναι εφεύρεση θα έπρεπε να είχε διαψευσθεί ή διευκρινιστεί. Αναφέρομαι στη λέξη "εντολή", γιατί η "προτροπή" ή, ξέρω γω, η "διαμαρτυρία για τις καθυστερήσεις" είναι άλλο πράγμα.

   (Με θλίψη σκέφτομαι ότι τους έχω ικανούς να το διαρρεύσουν, ή να το αφήσουν αδιάψευστο, ακόμα κι αν δεν είναι ακριβές, για επικοινωνιακούς λόγους)

 • από Elias πριν 1698 μέρες 4       

  Σόρι, το σήμα ήρθε από την Ευρώπη (πιστεύω, αυτό εννοείς όταν λες "εξωτερικό σοκ"):

  - "Greece has come under heavy pressure from Brussels to clamp down on the openly racist party"

  - "Το BBC μόλις είπε πως έπιασαν τόπο οι πιέσεις της Ε.Ε. για το προφίλ της χώρας"

  - Οι δηλώσεις Σβόμποντα, που είδαν το φως της δημοσιότητας, πρέπει να ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Παρασκηνιακά, πρέπει να ασκήθηκαν μεγάλες πιέσεις, "πάψτε να μας κοροϊδεύετε", την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου. Αυτή πρέπει να ήταν η κρίσιμη ημέρα. Διότι η αρχική αντίδραση όλων, την Τετάρτη και το πρωί της Πέμπτης, ήταν business as usual: "σφάχτηκε για το ποδόσφαιρο", ο φονιάς ήταν πρώην μέλος του ΚΚΕ που πήγε στη ΧΑ για λίγα μεροκάματα, οι "αγανακτισμένοι πολίτες" πετούσαν πέτρες δίπλα στα ΜΑΤ, ο Κασιδιάρης απειλούσε με μηνύσεις, ο Μιχαλολιάκος δεν φυγάδευσε καν τα όπλα από το σπίτι του, κι ο Δένδιας επέδειξε σιδηρά πυγμή με "δημόσιο διάλογο για πρόταση νομοθετικής παρέμβασης ώστε να διευρυνθεί ο ορισμός της εγκληματικής οργάνωσης".

  Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, όλα άρχισαν να αλλάζουν.

  Οπότε, η σωστή περιγραφή είναι: *Η Ευρώπη* ξεκλήρισε τη ΧΑ, μέσω της κας. Κουτζαμάνη και των άλλων εισαγγελέων, παρά την αρχική απόπειρα της κυβέρνησης να τα κουκουλώσει.

  • από dpant πριν 1698 μέρες 2       

   "Οπότε, η σωστή περιγραφή είναι: *Η Ευρώπη* ξεκλήρισε τη ΧΑ, μέσω της κας. Κουτζαμάνη και των άλλων εισαγγελέων, παρά την αρχική απόπειρα της κυβέρνησης να τα κουκουλώσει."

   Αν ισχύει αυτό, μας λέει κάτι για την ανάγκη να μείνουμε εντός Ευρώπης πάση θυσία;


  • από yorgos πριν 1698 μέρες 2       

   Και αυτό, Ηλία. Αλλά σόρι, αρχική απόπειρα κουκουλώματος δεν βλέπω. Γενικά, δεν έχω δει ποτέ σοβαρή τεκμηρίωση της (δημοφιλούς στην αριστερά) άποψης ότι η κυβέρνηση εξυπηρετούταν κατα κάποιο τροπο από τη δράση της ΧΑ. Πώς θα μπορούσε να εξυπηρετείται;

   Νομίζω ότι ακόμα και μέσα στη ΝΔ (Βύρωνος μη εξαιρουμένου) τη θεωρούσαν θανάσιμο κίνδυνο και απλά φοβούνταν τη σκληρή αντιπαράθεση μέχρι να προκύψουν συνθήκες που θα μέιωναν σημαντικά το κόστος αυτής της αντιπαράθεσης (τελευταίες ενέργειες ΧΑ με αποκορύφωμα το φόνο Φυσσα, που δημιούργησαν αρνητικό κλίμα γι αυτήν στην κοινή γνώμη) ή/και θα άυξαναν το κόστος της αποφυγής της (ΕΕ).

  • από Elias πριν 1698 μέρες 1       

   Ο Νικολακόπουλος εκτιμά ότι οι συλλήψεις ήταν μήνυμα του Αντώνη κυρίως προς το εξωτερικό: The arrests come just as Greece once again faces close scrutiny by European leaders and international bankers. "It is not a coincidence that these arrests occurred on the day Samaras left for Washington"

   (Θυμίζω ότι λίγο πριν τις συλλήψεις, ο Μιχαλολιάκος έκλεινε το μάτι στον Σαμαρά για συνεργασία, κι ο Χρύσανθος έδινε φιλικές συμβουλές στον Κασιδιάρη να ρίξει τους τόνους)

   Κάποιος Γιώργος Σεφερτζής, πολιτικός αναλυτής, εκτιμά ότι ο Σαμαράς χρησιμοποίησε τη ΧΑ ως χαρτί απέναντι στην τρόικα (προηγούμενο λινκ): "But what it is meant to signify to international creditors is that Greece has arrived at a critical point and it might be time to ease the pressure and rigours imposed on the country."

   Τείνω να το πιστέψω, γιατί αυτό ακριβώς ήταν και η αντίδραση Βενιζέλου στην έκρηξη του Σβόμποντα, αμέσως μετά τη δολοφονία, "η λιτότητα είναι που θρέφει τον φασισμό": Υπάρχει ένα όριο δημοκρατικής αντοχής των κοινωνιών των κρατών-μελών που βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής

   Μου δίνουν όλα αυτά το δικαίωμα να εικάσω ότι αν η ΝΔ πήγαινε καλύτερα στις δημοσκοπήσεις, τώρα θα παίζαμε με "πρώην μέλος του ΚΚΕ που πήγε στη ΧΑ για λίγα μεροκάματα" (ενδεχομένως να ήταν και σε νόμιμη άμυνα όταν έβγαλε μαχαίρι), και με "δημόσιο διάλογο για νομοθετική ρύθμιση που θα διευρύνει τον ορισμό της εγκληματικής ομάδας";

  • από yorgos πριν 1696 μέρες 1       

   OK, με αυτή την έννοια (χαρτί απέναντι στην τρόικα) μπορείς να πεις ότι την εξυπηρετεί -- με τον ίδιο τρόπο που μπορείς να πεις ότι εξυπηρετεί και την αντιμνημονιακή ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως πολύ αμφιβάλλω ότι τα υψηλά ποσοστά των νεοναζί, η απειλή του εκφασισμού κλπ προκαλούν συμπάθεια ή φόβο εκτός Ελλάδας. Μοιάζει αδύναμο χαρτί, που το παίζεις χωρίς μεγάλες προσδοκίες, γιατί έπεσε στα χέρια σου. Αν δεν δούλεψε ο μπαμπούλας της παλαβής αριστεράς, δεν θα δουλέψει τίποτα.

   Το κλείσιμο ματιού του Μιχαλολιάκου δεν το πήρα χαμπάρι (αλλά δεν θα το αξιολογούσα και σαν πειστήριο αμοιβαίας συμπάθειας), τις παραινέσεις του Κρανιδιώτη προς τον Κασιδιάρη τις εκλαμβάνω όπως και τα σημερινά του, όπως και τα ανεκδιήγητα του Πολύδωρα προ εβδομάδων: ψάρεμα στα θολά νερά της χρυσαυγίτικης ψήφου. Αποκρουστικό σαν θέαμα και φοβάμαι ότι θα το δούμε από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα σιγά-σιγά (με διαφορετικά, λιγότερο ή περισσότερο ενοχλητικά, δολώματα). Αλλά όχι τεκμήριο συμπάθειας της κυβέρνησης προς την ίδια τη ΧΑ, ή διάθεσης συνεργασίας μαζί της.

   Και πάντως, αν θες να κουκουλώσεις, δεν βγαίνεις λίγες ώρες μετά το φονικό (και πριν το θέμα παίξει για πρώτη φορά στα δελτία των 8), δια στόματος ΥΠΡΟΠΟ, να επισημάνεις την εμπλοκή της ΧΑ, να υπενθυμίσεις άλλες πρόσφατες ενέργειές της, να καταγγείλεις τη φασιστική και ναζιστική βία, να καλέσεις τους πάντες σε συστράτευση, να προαναγγείλεις την αντίδραση της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκτεταμένες αστυνομικές έρευνες και νομοθετική παρέμβαση με στόχο το χαρακτηρισμό της ΧΑ ως εγκληματικής οργάνωσης. Και αν σύρεσαι σε αντίδραση παρά τη θέλησή σου, δεν ξεκινάς εκκαθάριση στην αστυνομία και δεν δημιουργείς τις συνθήκες (για να μην εξανίσταται κι ο vasvas =) για το σοκ-και-δέος που είδαμε τις τελευταίες μέρες.

  • από Elias πριν 1696 μέρες       

   Πρόσεξε όμως ότι οι δηλώσεις Δένδια στις 18/9/2013 ταιριάζουν μια χαρά και με το να δώσουν μόνο τον πυρήνα της Νίκαιας, που, υποτίθεται, αυτονομήθηκε, ξέφυγε από τη γραμμή της οργάνωσης, απέκτησε δικούς του στόχους και σκότωσε τον Φύσσα. Μη σου πω, να δώσουν μόνο τον Ρουπακιά και τον συνεπιβάτη του, να τα φορτώσουν όλα σ' αυτούς. Οπότε να υπάρξουν 2-3 συλλήψεις, να πουν στον Μιχαλολιάκο να κόψει τα πολύ προκλητικά, κι όλα μια χαρά.

   Η μεγάλη είδηση από τις δηλώσεις Δένδια στις 18/9/2013 ήταν το "να συμφωνήσουμε όλοι μαζί σε ένα πλαίσιο". Όλοι ήξεραν τι ήταν η Χρυσή Αυγή, από την αρχή ακόμα, όμως έκαναν τα στραβά μάτια, της επέτρεψαν να ενταχθεί στην πολιτική ζωή και να αντιμετωπιστεί ως πατριωτικό κίνημα ή ως ακτιβιστές που καμιά φορά το παρακάνουν. Επίσης, όλοι ήξεραν ότι ΕΛΑΣ και Χρυσή Αυγή ταυτίζονταν, ως ένα σημείο. Η αποδοχή της ήταν ζήτημα consensus των βασικών πολιτικών παικτών, όχι έλλειψης πληροφοριών και τεκμηρίων: έβαλαν τον πήχυ αρκετά χαμηλά, έκαναν την πάπια, παρείχαν κάλυψη, κι επέλεξαν να μην κοντραριστούν με το μόρφωμα Μιχαλολιάκου - ΕΛΑΣ - ΜΜΕ που τους χάιδευαν - κέντρα που τους χρηματοδοτούσαν. Λοιπόν, στις 18/9/2013, αμέσως μετά τη δολοφονία Φύσσα, το μόνο που βρήκε να πει ο Δένδιας ήταν, ουσιαστικά: "Να συζητήσουμε ένα άλλο consensus, να βάλουμε τον πήχυ ψηλότερα, ώστε να περιοριστούν τα πολύ προκλητικά του Μιχαλολιάκου, να υπάρξουν 2-3 συλλήψεις, και να μη χρειαστεί να ξηλώσουμε τη μισή αστυνομία". Μην ξεχνάς ότι στις 18/9 ξέραμε πως η αστυνομία έφτασε 10' μετά τη δολοφονία στον τόπο του εγκλήματος. Η ΕΥΠ παρακολουθούσε από παλιά τον Λαγό κι άλλους ΧΑτες, ο Δένδιας είχε ήδη τον φάκελο που έκαιγε την οργάνωση του Μιχαλολιάκου, και το καλύτερο που βρήκε να πει ήταν "να συμφωνήσουμε όλοι μαζί σ' ένα πλαίσιο"; Εκεί ετίθετο το ζήτημα;

   Στις 19/9, Δένδιας & Βενιζέλος εκδήλωσαν τη σχιζοφρένεια: δεν φτάνει η υπάρχουσα νομοθεσία όμως φτάνει η υπάρχουσα νομοθεσία, δεν υπάρχουν επαρκή τεκμήρια όμως υπάρχουν επαρκή τεκμήρια, να διευρυνθεί ο ορισμός της εγκληματικής οργάνωσης όμως στέλνω τον φάκελο στους εισαγγελείς. Στις 20/9, όλα άρχισαν ν' αλλάζουν. Έπαψε η χρυσαυγίτικη μόδα. Το διπλανό κείμενο του thas: "έγινε ένα παφ και ξαφνικά όλα άλλαξαν".

   Και τώρα η ΝΔ έχει μπλέξει! Καταδείχθηκε πλέον σε όλους ότι ΕΛΑΣ και ΧΑ ταυτίζονταν, ως ένα σημείο. Ξένα ΜΜΕ που κοιτάζω, ρωτάνε: "γιατί η ελληνική δικαιοσύνη και η αστυνομία υπήρξε τόσο επιεικής με τη ΧΑ τον προηγούμενο καιρό;". Την απάντηση τη δίνει η βλακεία του Δένδια και άλλων της ΝΔ, που τονίζουν αυτές τις μέρες ότι "με εντολή Σαμαρά" εντάθηκαν οι έρευνες κ.λπ. Να δούμε επίσης μήπως γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση αυτή η τσάτρα-πάτρα δίκη, που ό,τι δεν έκαναν παλιότερα πάνε να κάνουν τώρα σε λίγες μέρες. Είμαι σίγουρος ότι ο Μιχαλολιάκος θα 'χει στοιχεία που αποδεικνύουν το consensus των πολιτικών και την κάλυψη που απολάμβανε η οργάνωση, με τα οποία θα διαπραγματευτεί και θα εκβιάσει. Αναρωτιέμαι μήπως αυτό έχει να κάνει κάτι με την καθυστέρηση της παράδοσης Παππά, την εβδομάδα που μεσολάβησε πριν εμφανιστεί. Ίσως κάτι να προετοίμασε.

   Υποψιάζομαι ότι έχουμε ακόμα να δούμε πολλά.

  • από yorgos πριν 1696 μέρες 1       

   "Πρόσεξε όμως ότι οι δηλώσεις Δένδια στις 18/9/2013 ταιριάζουν μια χαρά και με το να δώσουν μόνο τον πυρήνα της Νίκαιας, που, υποτίθεται, αυτονομήθηκε, ξέφυγε από τη γραμμή της οργάνωσης, απέκτησε δικούς του στόχους και σκότωσε τον Φύσσα. Μη σου πω, να δώσουν μόνο τον Ρουπακιά και τον συνεπιβάτη του, να τα φορτώσουν όλα σ' αυτούς. Οπότε να υπάρξουν 2-3 συλλήψεις, να πουν στον Μιχαλολιάκο να κόψει τα πολύ προκλητικά, κι όλα μια χαρά."

   Όχι, Ηλία, νομίζω ότι δεν έχεις δει την πλήρη δήλωση της 18/9 (είναι πιο κάτω στο κείμενο του in.gr, μετά τις φωτογραφίες). Λέει, μεταξύ άλλων: "Τα τελευταία θλιβερά και απαράδεκτα γεγονότα στον Μελιγαλά, η προσπάθεια απαξίωσης του Κοινοβουλίου χθες και η αποτρόπαια δολοφονία στο Κερατσίνι, από δράστη προσκείμενο στη Χρυσή Αυγή, σύμφωνα με παραδοχή του ιδίου, δείχνουν με τον πιο καθαρό τρόπο τις προθέσεις του νεοναζιστικού μορφώματος."

   Ο Δένδιας δεν αντιδρά σε μια ήδη διαμορφωμένη αφήγηση. Σπεύδει να τη διαμορφώσει. Αν έβγαινε να μιλήσει την επομένη, μπορεί η κοινή γνώμη να μιλούσε ήδη για τον τρελό (ου μην και προβοκάτορα) πρώην-κουκουέ Ρουπακιά που αυτονομήθηκε, ή ξέρω γω για μαχαιριές που έπεσαν κατά τη διάρκεια συμπλοκής ακραίων ομάδων.

   Για τα υπόλοιπα: συμφωνώ ότι ήξεραν και δεν έκαναν τίποτα (πιθανόν όχι όσα ξέρουν τώρα, αλλά ήξεραν αρκετά). Αλλά δεν έκαναν γιατί φοβούνταν τη σύγκρουση, όχι γιατί τους εξυπηρετούσε η δράση της ΧΑ.

 • από akindynos πριν 1698 μέρες 5       

  Αν δεν υπάρξουν εκτενείς εκκαθαρίσεις στην αστυνομία, όχι μόνο των άμεσων συνεργών, μισή δουλειά θα έχει γίνει.

  • από dpant πριν 1698 μέρες 2       

   Σωστός φίλε, σωστός από παλιά, όταν εσύ και άλλοι το κάνατε συχνά θέμα, ενώ εγώ ο ξερόλας έκανα πάντα το συνήγορο της αστυνομίας και εξαντλούσα τα "δημοκρατικά" αντανακλαστικά μου να βρίζω τους αντιεξαποδώ. Σόρυ, δεν ήξερα την τύφλα μου.

 • από Theodoros πριν 1698 μέρες 2       

  «Αν ισχύει αυτό, μας λέει κάτι για την ανάγκη να μείνουμε εντός Ευρώπης πάση θυσία;»

  Είναι απλώς παράλογο να ισχυριζόμαστε ότι πρέπει να μείνουμε «πάση θυσία» (δηλ. ακόμα και με 11 εκ. νεκρούς...) στην Ευρώπη, επειδή η τελευταία φαίνεται ή φέρεται να έπαιξε ρόλο στην εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής. Διότι πολύ πιο σημαντικό ρόλο έπαιξε η «Ευρώπη» στην γιγάντωση της Χρυσής Αυγής. Το έκτρωμα της μνημονιακής «διάσωσης» της Ελλάδας (δηλ. των δανειστών της Ελλάδας), το ξεκάθαρα τιμωρητικό και ρατσιστικό της υπόβαθρο με το συνακόλουθο αίσθημα ταπείνωσης που προκάλεσε και προκαλεί, αλλά και τα Δουβλίνα 2 με την γνωστό ρόλο που έπαιξαν στην όξυνση του μεταναστευτικού προβλήματος άνοιξαν το δρόμο για την εξωπραγματική εκλογική έκρηξη της Χρυσής Αυγής. Εκτός αν ήταν...κόλπο της Ευρώπης, πρώτα να γιγαντώσει την Χρυσή Αυγή, για να την καταστείλει στη συνέχεια. Μεγάλα μυαλά εκεί στις Βρυξέλλες (και κάπου πιο δίπλα)...

  • από th.alys πριν 1698 μέρες 1       

   "άνοιξαν το δρόμο για την εξωπραγματική εκλογική έκρηξη της Χρυσής Αυγής"

   Τον δρόμο τον έστρωσε με ροδοπέταλα η ελληνική κοινωνία πριν πολλά χρόνια.

   Να θυμίσω ότι ο Θεοδωράκης έλεγε ότι οι Εβραίοι είναι στη ρίζα του κακού, ο Δελαστίκ πρόσφατα ύφαινε θεωρίες συνωμοσίας για να αθωώσει την ηγεσία της χρυσής αυγής. Πριν μια βδομάδα στην Ελευθεροτυπία ο Φωτόπουλος έγραφε για σιωνιστική ελίτ που επιδιώκει την απαγόρευση της ΧΑ, σε άλλη μία προσπάθεια να την αθωώσει.

   Δεν πιάνω καν την άλλη πλευρά του φάσματος, δεν έχει νόημα.

   Η ελληνική κοινωνία είναι διαβρωμένη ολόκληρη, δίχως εξαιρέσεις σε πολιτικούς χώρους και κόμματα.

   Κρίση είχε και η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Λετονία. Μόνο εδώ και στην Ουγγαρία αυξήθηκαν τόσο οι βίαιες επιθέσεις και ο αυταρχισμός. Ε, μάλλον δεν είναι η κρίση η βασική αιτία της ανόδου των νεοναζί. Κάπου έκρυβαν έναν μικρό φύρερ μέσα τους ο Γιάννης και η Μαρία που βρήκε ευκαιρία να εκδηλωθεί.

  • από arcades πριν 1698 μέρες 3       

   @thalys: έχει νόημα η αναφορά στην άλλη πλευρά του φάσματος γιατί τυγχάνει μέρος της να ασκεί εξουσία. Κοτζάμ πρωθυπουργός δήλωσε προεκλογικά ότι θα απελευθερώσει τις πόλεις απ' τους λαθρομετανάστες, κεντροαριστερός υπουργός υγείας κάλεσε σε συναγερμό και κάθαρση από οροθετικές πόρνες, απίστευτες ατάκες από κάποιον Τζήμερο με τον οποίο σοφός φιλελεύθερος αρχηγός αποφάσισε να συνεργαστεί εκλογικά κ.ο.κ.
   Αν δε περάσουμε στα μέσα ενημέρωσης, σε πιάνει ίλιγγος. Θα αναφέρω μόνο κάτι πολύ πρόσφατο, μετά τον θάνατο του Φύσσα: η γνωστή έκπληκτη γκριμάτσα Ευαγγελάτου, καθώς ακούει μαρτυρία χρυσαυγίτη ότι ο δολοφόνος υπήρξε μέλος του ΚΚΕ ("αυτό είναι πολύ σημαντικό").
   Αν το σενάριο του Ηλία έχει βάση, θα πρέπει να δώσουμε εύσημα μεταξύ άλλων στον γραφικό Guardian (το βρεττανικό αντίστοιχο της καθ' ημάς γραφικής Ελευθεροτυπίας όπως γράφτηκε εδώ), με την επιμονή του να δημοσιοποιεί στοιχεία για τη δράση της ΧΑ, που εδώ περνούσαν στο ντούκου.

  • από Elias πριν 1698 μέρες 1       

   @th.alys

   Και το ΕΛΑΜ στην Κύπρο μπαίνει στη Βουλή σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κι η Αλεσάντρα στην Ιταλία είναι μόδα, καθώς κι η Λεπέν στη Γαλλία με τον Nigel Farage στη Βρετανία που φαίνονται να σκίζουν.

   Ποιους άλλους ξέχασα;

  • από th.alys πριν 1697 μέρες       

   @arcades Η άλλη πλευρά του φάσματος είναι ούτως ή άλλως πιο κοντά ιδεολογικά. Παρόμοια περιστατικά εκεί είναι ακόμα πιο άφθονα. Δεν έχει νόημα η αναφορά υπό την έννοια ότι είναι κοινός τόπος.

   @Elias Η Αλεσάντρα ήταν ψηλά στην Ιταλία και παλαιότερα. Το ίδιο και άλλοι υπερσυντηρητικοί ή φασίστες. Η ψήφος διαμαρτυρίας πήγε στον Γκρίλο, όχι στους ακροδεξιούς, που ήταν στην κυβέρνηση επί χρόνια.

   O Farage είναι ευρωβουλευτής με το UKIP από το 1999. Άσε τώρα που στο UKIP δεν είναι νεοναζί. Το αντίστοιχο(όσο υπάρχει) είναι το BNP, το οποίο έπιασε το πικ του το 2009, στις σχετικά πολιτικά αδιάφορες ευρωεκλογές, και από τότε είναι σε πτώση, με αποκορύφωμα την κατάρρευση του το 2010 στις, πολιτικά σημαντικές εκλογές.

   Δεν βγαίνουν οι συγκρίσεις σου.

   Οι Κύπριοι είναι πολύ κοντά στην ελληνική κουλτούρα για να σταθούν ως επιπρόσθετο παράδειγμα.

   Edit: Και κάπου να σημειωθεί ότι στο αρχικό σχόλιο αναφέρομαι στην πολύ μεγάλη αύξηση ρατσιστικών επιθέσεων και αυταρχισμού, όχι απλώς στην εκλογική άνοδο ακροδεξιών. Υπάρχει διαφορά.

 • από Theodoros πριν 1698 μέρες       

  Από τις χώρες που αναφέρεις ως παράλληλα, καμία δεν αντιμετώπισε σε τέτοιο βαθμό το μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετώπισε η Ελλάδα και το οποίο οδήγησε σε πρώτο χρόνο στην απαρχή της ανόδου της Χρυσής Αυγής (στην πορεία ενσωματώθηκαν φυσικά στους παράγοντες ανόδου της και τα άλλα στοιχεία της κρίσης). Επίσης καμία από τις χώρες που ανέφερες δεν υπέστη την ρατσιστική (αυτή που πολιτικώς ορθά χαρακτηρίζουμε συνήθως «λαϊκίστικη») μεταχείριση από την ηγέτιδα δύναμη της ευρωζώνης. Ναι μεν και οι άλλοι PIIGS, αλλά η εμμονή με την Ελλάδα και τους Έλληνες έχει ξεπεράσει προ πολλού κάθε όριο σε όλα τα επίπεδα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν υπήρχαν και ενδογενείς παράγοντες για το φαινόμενο Χρυσή Αυγή. Προφανώς υπήρχαν και υπάρχουν. Επί 40 χρόνια, όμως, αυτοί οι παράγοντες δεν ήταν αρκετοί, ώστε μορφώματα-εκτρώματα σαν την Χρυσή Αυγή να περάσουν από την αφάνεια του περιθωρίου στο προσκήνιο της πολιτικής.

  • από tanevramou πριν 1698 μέρες 2       

   Έτσι συμβαίνουν αυτά Θόδωρε, λάου λάου. Και τώρα που είπα λάου λάου θυμήθηκα το ΛΑΟΣ.
   Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Η ακροδεξιά, απαξιωτική για την δημοκρατία, ιδεολογία ήταν και είναι παρούσα στην ελλάδα.
   Η κρίση την έκανε μέινστριμ.

  • από th.alys πριν 1697 μέρες 1       

   Η Ουγγαρία έχει παρόμοια προβλήματα με μας με άνοδο της ακροδεξιάς και του αυταρχισμού. Για την ακρίβεια είναι μάλλον πιο σοβαρά τα ζητήματα της, γιατί ο εκεί Σαμαράς έχει και ενισχυμένη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

   Η Ουγγαρία δεν αντιμετώπισε τεράστιο εισερχόμενο κύμα μεταναστών και δεν υπέστη καμμία ρατσιστική μεταχείριση από την Γερμανία.

   Είχε κρίση και υπόστρωμα συντηρητισμού, ρατσισμού και αυταρχικότητας.

   Δεν είναι αρκετά τα στοιχεία για καλό συμπέρασμα, αλλά αν έπρεπε να διαλέξω, δεν θα έπαιρνα την ερμηνεία σου.

   Αυτό που είχαμε 40 χρόνια έστελνε τα μορφώματα τύπου ΧΑ στο περιθώριο, αλλά δεν έστελνε τις νοοτροπίες που τα υποστήριζαν. Η ωρολογιακή βόμβα ήταν εκεί. Με το να ρίχνουμε το μεγαλύτερο βάρος στην κρίση, είναι σα να τα αγνοούμε όλα αυτά.

   Η κρίση κάποια στιγμή θα περάσει. Μετά τι; Θα είμαστε χαρούμενοι επειδή για τα επόμενα 5, 10, 20, 40 χρόνια οι νεοναζί στην ψυχή θα τρώνε με χρυσά κουτάλια και δεν θα νοιώθουν την ανάγκη να εκδηλωθούν; Κι όταν χτυπήσει η επόμενη κρίση(που πάλι θέμα χρόνου είναι), θα τα ρίξουμε σ'αυτή;

   Μου φαίνεται πολύ μυωπική αντίδραση.

 • από Theodoros πριν 1697 μέρες 1       

  «Η Ουγγαρία δεν αντιμετώπισε τεράστιο εισερχόμενο κύμα μεταναστών και δεν υπέστη καμμία ρατσιστική μεταχείριση από την Γερμανία.»

  Ε, αυτό λέω κι εγώ. Εμείς τα είχαμε αυτά, άρα στην Ουγγαρία ταιριάζει πολύ καλύτερα η θεωρία του υποστρώματος-ωρολογιακής βόμβας φασιστικών νοοτροπιών απ' ό,τι στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα, αντίθετα, τις τελευταίες δεκαετίες τα ακροδεξιά μορφώματα είχαν σχεδόν πάντα από μικρή έως ελάχιστη εκλογική απήχηση, πολύ μικρότερη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Αυστρία, Γαλλία). Φυσικά ισχύει ότι ακροδεξιά φαινόμενα «στεγάζονταν» χρόνια στην ΝΔ και πάλι όμως υπέρ μας είναι η σύγκριση. Διότι σε άλλες χώρες τα ακροδεξιά φαινόμενα είχαν αυτόνομη και πιο σημαντική εκλογική έκφραση πολύ πριν το δικό μας ΛΑΟΣ. Άρα στην Ελλάδα το βάρος της ερμηνείας πέφτει αναγκαστικά στην κρίση και τα χαρακτηριστικά της που προαναφέρθηκαν, κάτι μάλλον αυτονόητο αν δει κανείς την ευρύτερη εικόνα και κυρίως το γεγονός ότι οι φυγόκεντρες πολιτικές τάσεις δεν στράφηκαν μόνο προς την ακροδεξιά, αλλά ταυτόχρονα και προς μια εκδοχή ριζοσπαστικής αριστεράς που επίσης εκτοξεύτηκε εκλογικά σε μέχρι πρότινος αδιανόητα ποσοστά.

  • από th.alys πριν 1697 μέρες 2       

   Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία μια χαρά μεταναστευτικά κύματα δέχτηκαν(ο Μπερλουσκόνι μέχρι και συμφωνία με τον Καντάφι είχε κάνει), ενώ ο ρατσισμός κατευθυνόταν γενικά στο νότο, όχι μόνο στην Ελλάδα.

   Η μόνη διάσταση, εκτός της κρίσης, στην οποία ταιριάζουμε με την άλλη χώρα που έχει παρόμοια προβλήματα είναι το υπόστρωμα.

   Με τις χώρες που ταιριάζουμε στις διαστάσεις που επηρεάστηκαν από την κρίση, δεν έχουμε ίδια αποτελέσματα.

   Δκαμενική απάντηση, αλλά μάλλον στέκει.

 • από Theodoros πριν 1697 μέρες 2       

  Ναι, μόνο που εκτός του ότι το μεταναστευτικό, η μανιολιτότητα (Sparwut) και ο ρατσισμός ήταν όλα πολύ χειρότερα στην περίπτωση της Ελλάδας, δεν μας εξηγείς πώς οι φασίστες Έλληνες (ή «Κωλοέλληνες», όπως λέει το τραγούδι που παραπέμπεις) ως αποτέλεσμα της κρίσης εκτόξευσαν τον ΣΥΡΙΖΑ στο 27% και την Χρυσή Αυγή στο 7% και όχι το αντίστροφο...Είναι μήπως και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ακροδεξιοί φασίστες ουγγρικού τύπου; Πολύ φοβάμαι ότι κάθε ερμηνεία που ξεκινάει με την γνωστή θετική προκατάληψη έναντι της «Ευρώπης» (δηλ. κυρίως της Γερμανίας) και την γνωστή αρνητική έναντι της Ελλάδας απλά δεν βγαίνει, σαν τα νούμερα...Αφού βγάλαμε (ή έβγαλαν κάποιοι) όλους τους Έλληνες τεμπέληδες, απατεώνες, διεφθαρμένους κλπ., ας μην τους βγάλουμε τώρα όλους και ναζιστές.

  • από th.alys πριν 1697 μέρες 1       

   Υποθέτεις κάποιου είδους συμμετρία μεταξύ ΧΑ και ΣΥΡΙΖΑ που αδυνατώ να δω. Η ΧΑ δεν στήριξε την άνοδο της στην αντιμνημονιακή ρητορική. Οι Ανεξ.Έλληνες και ο ΣΥΡΙΖΑ το έκαναν αυτό. Εκεί υπάρχει συμμετρία, πολιτικό φλερτ, αρραβώνας κι επίκειται κυβερνητικός γάμος.

   Οι νεοναζί στηρίχτηκαν στο μίσος για τους μετανάστες, τους μουσουλμάνους, τους ομοφυλόφιλους, τους εβραίους, τους πολιτικούς, τους άλλους γενικότερα.

   Δεν ήταν και δεν είναι όλοι οι Έλληνες νεοναζί, αλλά υπήρχε πολύ μεγαλύτερη ανοχή σε αυταρχικές πρακτικές και προσφυγή σε θεωρίες συνωμοσίας που δημιούργησαν γόνιμο έδαφος τον νεοναζιστικό λόγο. Το αποτέλεσμα ήταν οι νεοναζί να πάρουν σχεδόν μισό εκατομμύριο ψήφους και στις δημοσκοπήσεις να χτυπάνε το εκατομμύριο.

  • από arcades πριν 1697 μέρες       

   Βρε thalys ξεχνάς ότι οι ψηφοφόροι της ΧΑ είναι κατά κύριο λόγο νεοδημοκράτες απογοητευμένοι από το κόμμα τους εξαιτίας της μεγάλης κωλοτούμπας για το μνημόνιο. Έκανε ό,τι μπορούσε ο Σαμαράς (και άλλοι, και άλλοι) πλειοδοτώντας στα θέματα που αναφέρεις αλλά τσούκ.

  • από th.alys πριν 1697 μέρες 1       

   Αν το πρόβλημα ήταν απλώς το μνημόνιο, γιατί δεν πήγαν στον Καμμένο; Αρκετά δεξιός μου μοιάζει.

   Σαφώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες, αλλά για τους ψηφοφόρους της ΧΑ δεν μου φαίνεται το μνημόνιο ή η κρίση να είναι ο οριακά καθοριστικός. Δηλαδή αν διάλεξαν ΧΑ από τον Καμμένο, πάει να πει ότι βαραίνουν αρκετά μέσα τους κι άλλα ζητήματα.

  • από arcades πριν 1697 μέρες 1       

   Προφανώς δεν πήγαν στον Καμμένο γιατί κι αυτός ανήκε στο υπάρχον πολιτικό προσωπικό.

  • από th.alys πριν 1696 μέρες       

   Άρα στα λόγια μου έρχεσαι, δεν ήταν *κυρίως* ο αντιμνημονιακός λόγος αυτό που τους τράβηξε στην ΧΑ.

   Η προσδοκία ξύλου στους πολιτικούς τους τράβηξε. Και συγγνώμη, αλλά δεν δικαιολογώ την επιθυμία άσκησης πολιτικής βίας.

  • από arcades πριν 1696 μέρες 1       

   ε τώρα την κολοκυθιά θα παίζουμε; προφανώς αρνείσαι ή θεωρείς μικρότερου μεγέθους απ'ό,τι εγώ τις επιπτώσεις της κρίσης, του μνημονίου και της κατάστασης του πολιτικού συστήματος στα παρατηρούμενα, με γειά σου με χαρά σου.

  • από th.alys πριν 1695 μέρες       

   Δεν παίζουμε με τα λόγια. Η κρίση έστειλε κόσμο στο ΣΥΡΙΖΑ, στην Ανταρσυα, στον Καμμένο, στον προ-κυβερνητικό Σαμαρά και στην ΧΑ.

   Εκτός αν πιστεύεις ότι όλοι αυτοί ταυτίζονται απόλυτα και η κατανομή έγινε τυχαία ή με επηρεάστηκε από defaults(πχ οι πρώην παραδοσιακοί Πασόκοι στο ΣΥΡΙΖΑ, οι πρώην εκσυγχρονιστές στη ΝΔ), υπάρχει κάτι άλλο που καθόρισε το πού πήγε ο καθένας.

   Δεν είναι υποτίμηση των επιπτώσεων του μνημονίου. Απλά συμβαίνει να γνωρίζουμε κι άλλοι κόσμο που έμεινε άνεργος και γενικά ήρθαν τα πάνω κάτω στη ζωή του προς το χειρότερο, αλλά ΔΕΝ πήγε στην ΧΑ.

  • από arcades πριν 1693 μέρες 1       

   Το επιχείρημα περί πολλών που δεν πήγαν στη ΧΑ παρ' όλο που είρθε η ζωή τους πάνω-κάτω απαντά σε απόδοση της αύξησης των ποσοστών της ΧΑ αποκλειστικά στη φτώχεια. Δε νομίζω να ισχυρίζεται κανείς σοβαρά κάτι τέτοιο, μην κάνουμε την τρίχα τριχιά. Το αντισυμμετρικό ερώτημα θα ήταν: θα είχε τέτοια ποσοστά η ΧΑ χωρίς κρίση, μνημόνιο, κλπ;

   Νεοναζιστές, φασίστες, βασιλοχουντικοί, ακροδεξιοί υπήρχαν πάντοτε και σε αρκετά μεγάλα ποσοστά. Τυχαίνει να κατάγομαι από υπερεθνικόφρονη περιοχή και τους ξέρω από πιτσιρικάς. Είχα συμμαθητές που συμμετείχαν σε κάθε παραλλαγή ή φράξια του χώρου. Οπότε η φρικίαση για τους γκάου είναι στο dna μου που θά' λεγε ο Σαμαράς.

   Αυτοί ήταν το υπόστρωμα των σημερινών εικοσάρηδων χρυσαυγιτών με το αγέρωχο ύφος, κι αυτοί προήλθαν από ένα άλλο υπόστρωμα παλιότερο. Έτσι πάει, γι' αυτό το πιο σπουδαίο απ' όλα είναι να χτυπιέται το κακό πριν θεριέψει. Γιατί τις δυο προηγούμενες φορές αντί να χτυπιέται, επιβραβεύονταν "δια λόγους ανωτέρας βίας". Φοβάμαι ότι κι αυτή τη φορά το ίδιο συμβαίνει, σαν κακόγουστη φάρσα.

  • από dpant πριν 1693 μέρες       

   Προσυπογράφω 100% το τελευταίο σχόλιο του arcades.

   Ένα τελευταίο δικό μου σχόλιο επί του θέματος, σύμφωνοι, αν αφήσουμε κατά μέρος το μεταναστευτικό, η κρίση τροφοδοτεί την ΧΑ, αλλά πως; Δεν πιστεύω ότι αρκεί σαν εξήγηση το δίπολο φτώχεια-οργή, ακριβώς διότι δεν θεωρώ την ΧΑ ένα αόριστο α-πολιτικό χουλιγκανισμό, πιστεύω πως έχει σαφές πολιτικό πρόσημο.

   Θα έλεγα, εντελώς καφενειακά και ατεκμηρίωτα, πως υπάρχει μια χρόνια ασυμμετρία στο ελ πολιτικό τοπίο, που την έκρυψε λειτουργώντας σταθεροποιητικά επί τριάντα χρόνια η ηγεμονία του ΠαΣόκ, και η συσπείρωση που αυτό προκαλούσε ως αντίπαλο δέος στους απέναντι. Μόλις κλάταρε το ΠαΣόκ, επειδή συγκυριακά έτυχε να σκάσει στα χέρια του ΓΑΠ η βόμβα της χρεωκοπίας, βγήκαν τέρατα.

   Και είδαμε πως όταν η πασοκαρία οργίζεται και ριζοσπαστικοποιείται, γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση ένα κόμμα σαν τον Σύριζα, που τουλάχιστον σε επίπεδο ηγεσίας επαγγέλεται ένα μάλλον ήπιο κρατισμό, μια περίπου σοσιαλδημοκρατική ατζέντα για δεδομένα πέντε δέκα χρόνων πριν, με ολίγη από "θα σας δείξουμε εμείς" για τη Μέρκελ. Ενώ όταν η ελ λαϊκοδεξιά οργίζεται και ριζοσπαστικοποιείται, στέλνει στη Βουλή τον Παναγιώταρο. Υπάρχει διαφορά.

  • από vasvas πριν 1692 μέρες 1       

   dpant, οι αναγνώστες της Αυριανής, πασοκαρία με τα όλα τους, πάω στοίχημα ότι πήγαν τσιφ στη ΧΑ. Οι πρασινοφρουροί που γύρναγαν για χρόνια στα γραφεία των δημόσιων οργανισμών και λέγανε στους υπαλλήλους "τώρα θα σας δείξουμε" δεν είναι απίθανο να πήγαν στη ΧΑ. Είναι επίσης γνωστό ότι ένα σωρό χουντικοί γίναν εν μια νυκτί ΠΑΣΟΚ για να ξεπλυθούνε. Μην ωραιοποιείς την πασοκαρία.

  • από th.alys πριν 1692 μέρες       

   @arcades δεν βλέπω σε τι ουσιαστικό διαφωνούμε.

   @dpant μάλλον αναβαθμίζεις την χα με το να της αποδίδεις ιδιαίτερα ιδεολογικά κίνητρα. Κάποιοι χουλιγκάνοι γουστάρουν να πλακώνονται για φανέλες με τριφύλλια και δαφνοστεφανωμένους εφήβους. Κάποιοι άλλοι πλακώνονται για το χρώμα του δέρματος τους και την ανωτερότητα της φυλής τους. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω, ο λόγος για το ξύλο είναι δευτερεύον χαρακτηριστικό. Το προτεύον είναι η επιθυμία να παίξουν ξύλο. Ο εθνικοσοσιαλισμός είναι περισσότερο έκφραση ενστίκτων παρά ιδεολογία όπως οι άλλες που ξέρουμε(αν και αυτή η πρόταση είναι μάλλον ευαίσθητη στον ορισμό της ιδεολογίας).

  • από dpant πριν 1458 μέρες 3       

   Τρίτη 27/05, σωτηρίου έτους 2014, δυο μέρες μετά τις ευρωεκλογές.

   Πού έπιασε το υψηλότερο ποσοστό της η ΧΑ; Λακωνία.

   Και πού τα χαμηλότερα; Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι.

   Κρίση ξεκρίση, οργή ξεοργή, δεν είναι απλά αχρωμάτιστος χουλιγκανικός εθνολαϊκισμός. Έχει πολιτικό πρόσημο και ιστορικές καταβολές.

  • από dkamen πριν 1458 μέρες 3       

   ακριβώς να τελειώνει η καραμέλα με το working class που ρέπει προς το ναζισμό επειδή του κόψανε το επίδομα πλυσίματος χεριών.

  • από vasvas πριν 1457 μέρες       

   Δεκτό και πολύ πειστικό.

 • από Theodoros πριν 1697 μέρες       

  «Υποθέτεις κάποιου είδους συμμετρία μεταξύ ΧΑ και ΣΥΡΙΖΑ που αδυνατώ να δω.»

  Μα η συμμετρία αυτή είναι οφθαλμοφανής. Και τα τρία αυτά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή, Καμμένος) εκτοξεύθηκαν από το μηδέν (ΧΑ, Καμμένος) ή το πρότερο μικρό τους ποσοστό (ΣΥΡΙΖΑ) σε δυσανάλογα υψηλά ποσοστά την ίδια περίοδο ως αποτέλεσμα της ίδιας κρίσης. Ψηφοφόροι με ως τότε πιο κεντρώο προφίλ ανέπτυξαν ριζικά φυγόκεντρες τάσεις, στρεφόμενοι σε όσους θέλησαν να εκφράσουν την οργή τους για διαφορετικές πτυχές της συνολικής εικόνας της κρίσης: μεταναστευτικό, πολιτική διαφθορά και αντιμνημόνιο (Χρυσή Αυγή [στην πορεία ενσωμάτωσε σαφέστατα και την αντιμνημονιακή ρητορική και αυτήν κατά των διεφθαρμένων πολιτικών και ΜΜΕ]), αντιμνημόνιο και «αντικαθεστωτική» ρητορεία (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ.). Τα υπόλοιπα αποκρουστικά της Χρυσής Αυγής (μίσος για Εβραίους, ομοφυλόφιλους, κλπ.) εκτός του context της κρίσης δεν μπόρεσαν ποτέ να την κάνουν να φτάσει ούτε στο 1%, ενώ ακόμα και το ΛΑΟΣ πιο παλιά δεν είχε ποτέ εκλογική δυναμική ανάλογη με αυτή που απέκτησαν τα πιο πάνω κόμματα (ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΧΑ) μέσα στο πλαίσιο της κρίσης. Όλα ξεκαθαρίζουν αν δούμε την συνολική, σύνθετη εικόνα της κρίσης και την συνισταμένη της «φυγόκεντρης ψήφου», χωρίς να απομονώνουμε κάποιο από τα επιμέρους στοιχεία της (π.χ. είτε το οικονομικό, είτε το μεταναστευτικό) που όντως αντιστοιχούν σε διαφορετικούς «υποδοχείς» οργής.

 • από tanevramou πριν 1697 μέρες 2       

  Ε πως δεν είχε δυναμική ο ΛΑΟΣ βρε αδερφέ; Κοντά 400.000 ψήφους πήρε το 2009 προ κρίσης και μνημονίων. Χοντρά χοντρά όσους πήρε και η ΧΑ 2,5 χρόνια αργότερα.
  Και μου πεις ότι δεν είχε μίσος για Εβραίους, ομοφυλόφιλους κλπ το ΛΑΟΣ. Εδώ στις τελευταίες εκλογές κατέβηκε με τον Πλεύρη τον ορίτζιναλ επικεφαλής του επικρατείας του.
  Ήμαρτον δηλαδή, κατεβείτε από το αντι-μνημονιακό σας άλογο και αντικρίστε την ελληνική κοινωνία όπως ακριβώς είναι.
  Ενίοτε κάνει καλό να αποδέχεσαι την πραγματικότητα ακόμα και αν δεν σου αρέσει.

 • από Theodoros πριν 1697 μέρες       

  tanevramou, προτού αποδεχτούμε ή όχι την πραγματικότητα πρέπει να την έχουμε πρώτα κατανοήσει. Δυναμική δεν σημαίνει να παίρνεις 7%. Και το ΚΚΕ έχει πάρει πολλές φορές 7-8%, ποτέ όμως δεν είχε δυναμική εκτόξευσης ακόμα ψηλότερα. Ούτε ο Καρατζαφέρης είχε (και με τον Πλεύρη ορίτζιναλ πάτωσε...), παγιδευμένος στις διαρκείς κωλοτούμπες του. Η Χρυσή Αυγή όμως είχε. Το έδειχναν και οι δημοσκοπήσεις, το ένιωθες και έξω στην κοινωνία. Και, φυσικα δεν υπάρχει «ελληνική (ή κάθε άλλη) κοινωνία όπως ακριβώς είναι», αλλά όπως την ερμηνεύει ο καθένας μας. Γι' αυτό υπάρχουν επιστήμες όπως η κοινωνιολογία, η κοινωνική ανθρωπολογία, κλπ., όπου διατυπώνονται πλήθος διαφορετικών απόψεων. Το αντιμνημονιακό άλογο, τέλος, βρίσκεται πολύ πιο κοντά στο έδαφος απ' ό,τι το αεροπλάνο, στο οποίο βρίσκονται διαρκώς διάφοροι μνημονιακοί τεχνοκράτες.

 • από Elias πριν 1697 μέρες 1       

  Σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Public Issue, οι ψήφοι στην ΧΑ τις τελευταίες εκλογές προήλθαν:
  - 41% από ΝΔ
  - 20% από ΠΑΣΟΚ
  - 9% από ΛΑΟΣ
  - 3% από ΚΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ
  - 27% άλλο
  (σε σχέση με τις εκλογές του 2009)

  Ως προς την κατοπινή δημοσκοπική άνοδο της ΧΑ, θυμάμαι καλά ότι η επιπλέον υποστήριξη προερχόταν από όλους τους πολιτικούς χώρους, αρκετά μοιρασμένη.

  Ως προς τον βασικό λόγο για τον οποίο τόσος κόσμος ψήφισε ΧΑ, τους ανάφερα σ' αυτό το σχόλιο: "Να τιμωρηθούν οι πολιτικοί". Άλλο κάτι καλύτερο δεν έχω να πω, μετά πρέπει να περάσω σε αυθαίρετες κρίσεις και προσωπικές εντυπώσεις.

  Ως προς τον κύριο λόγο για τον οποίο οι ψηφοφόροι ΑνεξΕλ ψήφισαν ό,τι ψήφισαν, η Public Issue αναφέρει αυτό: "Με εκφράζει το πρόγραμμά τους" (...).

  Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα.


 • από tanevramou πριν 1697 μέρες 1       

  Δηλαδή πραγματικά, δε σας κάνει καμία εντύπωση που μια μερίδα από αυτούς που ήταν απογοητευμένοι από τους πολιτικούς επέλεξαν να ψηφίσουν ΧΑ και ΑΝΕΞΕΛ αντί ξέρω γω ΣΥΡΙΖΑ ή ΔΗΜΑΡ ή Οικολόγους ή Δράση ή κάτι άλλο τέλος πάντων;
  Κόμματα που βρίζανε τους πολιτικούς ως υπεύθυνους για την κρίση ένα σωρό υπήρχαν.
  Δεν μπορεί να μην βλέπετε ότι για να ψηφίσει κάποιος ΧΑ ή ΑΝΕΞΕΛ κάτι πάει από πριν παντελώς στραβά.

 • από zombieastral πριν 1697 μέρες       

  παντως χ8ες ο Βορίδης είπε οτι το 40% των ψηφοφορων της ΧΑ προήλθε απο την αριστερα ::)

  "Δηλαδή πραγματικά, δε σας κάνει καμία εντύπωση που μια μερίδα από αυτούς που ήταν απογοητευμένοι από τους πολιτικούς επέλεξαν να ψηφίσουν ΧΑ και ΑΝΕΞΕΛ αντί ξέρω γω ΣΥΡΙΖΑ ή ΔΗΜΑΡ ή Οικολόγους ή Δράση ή κάτι άλλο τέλος πάντων; "

  εντυπωση γιατί; το οτι υπάρχει κατι βαθεια ελληνικό σε αυτήν την στροφή νομίζω οτι ειναι μια πολύ καλή (μισή) εξήγηση..

  το θεμα ειναι που θα πάνε τωρα αυτοι οι ψηφοφόροι..

 • από vasvas πριν 1697 μέρες 3       

  H δική μου ανάγνωση είναι ότι οι ψηφοφόροι της ΧΑ θέλουν ο αντιπρόσωπός τους να πάρει ένα ρόπαλο και να σπάει κεφάλια. Όχι μεταφορικά. Κανονικά. Όταν έγινε όμως αυτό, δεν ήταν όπως το είχαν φανταστεί (άλλα κεφάλια είχαν φανταστεί και με άλλο τρόπο πιθανόν) γιαυτό και θα μαζευτούν και θα μειωθεί το ποσοστό της ΧΑ. Ωστόσο θεωρώ ότι για αυτό τους ψήφιζαν, για να σπάσουν κεφάλια. (όχι "αυγά" και άλλα τέτοια μαλθακά). Ο κίνδυνος είναι ότι αν δουν ότι οι αντιπρόσωποι δε σπάνε τα σωστά κεφάλια ή δεν τα σπάνε με το σωστό τρόπο ή κλπ, να κατέβουν να τα σπάσουν μόνοι τους (σε κάποιο ποσοστό) ή να στρατευτούν σε ακόμα πιο ριζοσπαστικές ομάδες. Αυτό είναι το πρόβλημα.

 • από Elias πριν 1697 μέρες 1       

  Πράγματι. Αν η Χρυσή Αυγή είχε τις ίδιες ακριβώς θέσεις, ρητορική, τελετουργικά, συνθήματα, ιδεολογία κ.λπ., αλλά φορείς τους ήταν τίποτα γηραιοί νοσταλγοί του χουντικού ροκ εντ ρολ, τύπου Πλεύρη, στρουμπουλοί φαφλατάδες, τύπου Λιακόπουλου, και διανοούμενοι της κακιάς ώρας, τότε δεν θα 'χε ούτε το 1/10 της απήχησής της. Μέτρησε ο υπόκοσμός της, τον οποίο ποτέ δεν έκρυψε. Κρυφό όνειρο πολύ κόσμου που την ψήφισε ήταν ο Παναγιώταρος να τα πάρει μια μέρα με τον Στουρνάρα, τον Βενιζέλο και τον Σαμαρά, και να τους σκοτώσει εκεί, μέσ' στη Βουλή.

  • από zombieastral πριν 1697 μέρες 1       

   προσωπικα νομίζω οτι μέτρησε παρα πολύ κ η εικόνα του "δεν μας πιάνει τίποτα", η ανοχή ή ασυλία ή οπως θελετε πεστε το που απολάμβανε. Οι ψηφοφοροι της ΧΑ θα μειωθούν γιατι απλα τώρα (ελπίζω) οτι αυτό έσπασε, δεν ειναι ατρωτοι πλέον κ εικόνα τους νομίζω οτι θα σταματησει να ειναι μόδα [φανταζομαι όλοι είχατε δει 20χρονους χαγιτες κ τον άερα που είχαν περπατώντας στο δρόμο ] .. αυτό οτι ήταν ενα μαγάλο κομμάτι των ψηφοφορων της...

   το τι θα γίνεται απο εδώ κ πέρα ειναι κομματακι μυστήριο, πέρα απο 10-20 νοματαίους που μπορούσαν να συντάξουν κ μια πρόταση κ παίξουν λίγο ηγετικό ρόλο νομίζω οτι περισσότεροι που έμειναν δεν μπορούν ουτε τις κάλτσες τους να βάλουν μονοι τους, αμφιβάλλω αν θα ξαναπιάσει τη δυναμική που έιχε [με επιφυλάξεις το λέω αυτό εξαρτάται πάρα πολύ απο το τι θα γίνει απο εδώ κ πέρα με τις δίκες κ την απρόβλεπτη συμπεριφορά μαλακο ψηφοφόρων τύπου "θα ψηφίσω ή χα ή σύριζα" κτλ..]

   είπα πολλά νομίζω γιατι απλά δεν εχω ιδέα τι μπορεί να γίνεται απο εδώ κ πέρα..μου φαίνεται οτι πολλά πράγματα ειναι πιθανά γιατί δεν ξέρουμε τι αφησε η παρουσία τους σε σχολεία, τι θα μείνει στην αστυνομία οπου οι μισοί ψήφισαν χα κτλ...


 • από arcades πριν 1696 μέρες 2       

  Δε νομίζω ότι τα 15άρια των δημοσκοπήσεων αντιστοιχούν 100% σε θερμοκέφαλους ή ακόμη λιγότερο σε ναζιστές. Αυτές οι ψήφοι κι αν δεν ήταν πριν, είναι τώρα δεξιές κι αν πάνε κάπου, θα πάνε σε ΝΔ-ΑΝΕΞΕΛ αναλόγως. Γι' αυτό και η πρεμούρα των γνωστών συμβούλων του πρωθυπουργού να επιμείνουν στη θεωρία των δύο άκρων με οξείς χαρακτηρισμούς για την αριστερά (τον ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή).

  Εκτός από την ψήφο των εθνικών εκλογών, καλό είναι να σκεφτούμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Στις οποίες, επειδή το διακύβευμα δεν είναι τόσο ισχυρό, διλήμματα και εκβιασμοί δεν μπορούν να περάσουν εύκολα. Η προοπτική να βγεί ο Κασιδιάρης (που σε δημοσκοπήσεις που διαρρέονται ήταν πρώτος στις προτιμήσεις) δήμαρχος στην Αθήνα, ή να έρθει η ΝΔ τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές (κατεξοχήν εκλογές διαμαρτυρίας) θα πρέπει να ήταν εφιάλτης για το Σαμαρά -και εννοείται για όλους μας.

  Η ειρωνεία είναι ότι όσο κάποιος επιμένει στη θεωρία των δύο άκρων για να αλιεύσει ακροδεξιά εκλογική πελατεία, τόσο νομιμοποιεί και καθιστά δικαιολογημένη την ακροδεξιά ατζέντα και νοοτροπία. Πρόκειται για φαύλο κύκλο απ' τον οποίο δεν φαίνεται να μπορεί να βγει η ΝΔ και η κυβέρνηση.


Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.