Κυβερνητική δραχμολαγνεία στην εποχή του Μπρέκζιτ.

Πάρτε για παράδειγμα τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Σύριζα κ. Νίκο Ξυδάκη. Είναι ένας καταξιωμένος δημοσιογράφος που διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού και μια ζωή ασχολείται με πολιτιστικά θέματα. Με τι γνώσεις αποφάνθηκε ότι η επιστροφή στη δραχμή είναι μια λύση;

Σχόλια

 • από dkamen πριν 468 μέρες       

  γεια σου Στάσσα wazzup

  • από stassa πριν 466 μέρες       

   Γιέλα. Μια χαρά, τέλειωσα μάστερς, κοιτάω μπας και κάνω ένα πι-ετσ-ντι και δουλεύω προς το παρόν από απόσταση- χρήσιμο σε περίπτωση που μας πετάξουνε έξω με το Μπρέκζιτ.

   Εσύ τί κάνεις; Οικογένεια, δουλειά, υγεία, όλα καλά;

  • από dpant πριν 466 μέρες       

   Καλώστηνε, σκέψου καλά πριν μπλέξεις με πι-ετσ-ντι λέμε :=)

   "Και παρ’ όλα αυτά ο πληθωρισμός συνήθως παραγνωρίζεται από τον πολύ κόσμο και ένα ανησυχητικά μεγάλο πλήθος των πολιτικών"... ωχ με τέτοιες δηλώσεις και τέτοιο τίτλο στο βιβλίο του, μπας και είναι κανάς χρυσοκάνθαρος τούτος ο διακεκριμένος οικονομολόγος, που μας τον τρίβει έτσι στα μούτρα χωρίς πολλά πολλά η ενοχλητική μνήμη του Δρυμιώτη;

   Πάντως φορ δη ρέκορντ ο Ξυδάκης δεν "αποφάνθηκε ότι η επιστροφή στη δραχμή είναι μια λύση."

  • από stassa πριν 466 μέρες       

   Φεηκ νιουζ ήτανε δηλαδή αυτό για τον Ξυδάκι;


   >> Καλώστηνε, σκέψου καλά πριν μπλέξεις με πι-ετσ-ντι λέμε :=)

   Ξέρω, προετοιμάζομαι ψυχολογικά να γίνω ο επίσημος χαμάλης του department. Δε βαριέσαι. For science!

  • από dkamen πριν 465 μέρες       

   Μια χαρά όλοι :)

   Απλώς δε χρησιμοποίησε αυτή τη διατύπωση. Είπε ότι η Ελλάδα μεγαλούργησε με δραχμή, το 1910 και το 1920 και το 1930 και το 1960 που είχε δραχμή κάτι έκανε αυτή η χώρα, μη δαιμονοποιούμε την κουβέντα, μην έχουμε ταμπού όταν πρόκειται για την επιβίωση του λαού και στο κάτω κάτω αυτός το βλέπει ιστορικά (όχι πολιτικά, I suppose).

   Αν ήμουν εγώ στη θέση του δημοσιογράφου αφού συμφωνούσα ότι καμιά κουβέντα δεν πρέπει να δαιμονοποιείται ιδιαίτερα όταν βλέπουμε το ζήτημα ιστορικά, θα παρατηρούσα ότι σε 3 από τις 4 ημερομηνίες που ανέφερε η Ελλάδα αναγνωρίζοντας πιθανόν το ζήτημα επιβίωσης του λαού, εκτός από δραχμή είχε και ιδιώνυμο για τους αριστερούς και στρατοδικεία και ρετσινόλαδο και εκτελεστικό απόσπασμα...

  • από stassa πριν 465 μέρες 1       

   Είπε όντως έτσι; Θα κάτσω να το κοιτάξω, αλλά δεν βλέπω και πολύ μεγαλούργημα στις δεκατίες που λέει. Το '10 OK, ήτανε οι Βαλκανικοί δεν αντιλέγω. Το '20 ('22 για την ακρίβεια) ήτανε η Μικρασιατική καταστροφή. Το '30 (32 για την ακρίβεια) βαρέσαμε κανόνι, επί Χαρίλαου Τρικούπη. Το '60 είχαμε εμφύλιο και σφαζόμασταν μεταξύ μας.

   Δεν μεγαλουργήσαμε ποτέ ως λαός, στα σύγχρονα χρόνια, από το κακό στο χειρότερο πάμε- με λίγες εξαιρέσεις (το έπος του '40 και τους Βαλκανικούς). Κατά τ' άλλα είμαστε μια μικρή χώρε με λίγους ανθρώπους και πολλές δυσκολίες.

   btw, για τη δραχμή, επειδή με τα τελευταία ταρακουνήματα με το ΔΝΤ κλπ, έγραψε πολλά ο τύπος εδώ, ο Αγγλικός (αν δεν τό 'χει γράψει η Helena Smith του Guardian, είναι πατάτα) εγώ απλά θέλω να υπενθυμίσω οτι όταν μπήκαμε στο Ευρώ η ισοτιμία ήτανε 1€ = 340,750 Δρ. Λίγο με τον πληθωρισμό που λέει το μπαζωθέν, λίγο με τη σπέκουλα, λίγο με τα χρέη που κρέμονται πάνω από το κεφάλι μας, έτσι και γυρίσουμε στη δραχμή ας πούμε οτι θα μας πάει 1€ = 1000 Δρ. Φαντάσου μόνο τις φάτσες των δραχμολάγνων νυκοκοιραίων, αν θα πρέπει να δίνουν ένα χιλιάρικο για μισό κιλό ψωμί. Θυμάται κανείς πόσο είχε το μισό κιλό ψωμί επί δραχμής; Εκατό δραχμές; Και πολύ μου φαίνεται. Αυτό, πολύ πριν φτάσουμε στα δις και τρις που χρωστάμε.

  • από dkamen πριν 465 μέρες 2       

   παιδί μου είναι καθαρά θέμα σανού, πώς ο Αντρέας είχε πει 'mea culpa" αντί για "μαλακία έκανα" και όλοι ήταν "τςςς ο μεγάλος τους έριξε ένα mea culpa που ήταν όλο δικό τους", έτσι και με τη δραχμή αντί να πούνε "ο μισθός θα είναι όσο ένα λίτρο βενζίνη" λένε "θα εκλείψει το έλειμμα ανταγωνιστικότητας και θα βελτιωθεί το εμπορικό ισοζύγιο". "Ορίστε" λέει και ο λαός από κάτω "τόσο απλό είναι και οι προδότε προτιμούν να μας μειώνουν τους μισθούς".

   Ο Ξυδάκης εννοείται ότι δεν είναι σε θέση να τα καταλάβει όλα αυτά -όχι ότι προσπαθεί ιδιαίτερα- btw αν μπορούσα να περιγράψω το 90% του προβλήματος της ελληνικής αριστεράς με πέντε λέξεις θα επέλεγα "κρητικοί χωριάτες σπουδαγμένοι με handouts".

   Άστους τους ανθρώπους μωρή ΕΕ δυο χιλιάδες χρόνια που βόσκανε και κλέβανε γίδια μια χαρά ήτανε, οι καλύτεροι οι πιο αγνοί οι πιο πολιτισμένοι οι πιο τίμιοι (for a given value of), τέσσερις δεκαετίες λάδωσε το αντεράκι τους και τσουπ αναλύσεις Τάλου και κλαυσίγελοι Ξυδάκη και βιβλιοπαρουσιάσεις Niemands κι όλα αυτά με φόντο στρατόπεδα συγκέντρωσης και πανηγύρια για τον Τράμπα και το Βρεξιτ.


Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.

Ποιά μέλη του buzz ψήφισαν αυτή την καταχώριση