Κοιτώντας Τον Έβρο Από Την Αθήνα (Κώστας Κουκόπουλος)

Οι κάτοικοι & επιχειρηματίες του κέντρου και ειδικά οι αλλοδαποί ανάμεσά μας είμαστε τα θύματα της μετατροπής σε πράξη της ξενόφοβης ρητορικής που προσπαθεί να δικαιολογηθεί ντυμένη με το “προφανές”

Σχόλια

 • από ProkopisDoukas πριν 2692 μέρες 3        2

  Ενώ κατά βάση δεν διαφωνώ με τον κύριο Κουκόπουλο, για το τείχος, έχω δύο τεράστιες απορίες:

  1. "αλλά προσωπικά βρίσκω λίγο απίθανο όταν είμαι κάτοικος του κέντρου της Αθήνας, και μάλιστα του “γκέτο” κατά τον προσφιλή όρο των τηλεοπτικών καναλιών και των φυλλάδων, για πάνω από 15 χρόνια να μην έχω συναντηθεί με την πραγματικότητα που επικαλλούνται."

  Ποιά είναι η πραγματικότητα που βιώνει, ζητώντας μάλιστα και την ψήφο μας; Γιατί κι εγώ είμαι 13 χρόνια κάτοικος του ιστορικού κέντρου και θέλω να μου εξηγήσει γιατί δεν είναι "γκέτο" αυτό που επικαλούμαστε (με ένα λ), όχι τα κανάλια και οι "φυλλάδες", αλλά εμείς οι κάτοικοι.

  2. Πώς μπορεί να έχει ένα site/blog με την καταπληκτική διεύθυνση "σουρουκλε.μέ"; Πού είναι αυτό το me??? Θα μου εξηγήσει κανείς γνώστης; :-)

  • από st3pp3nw0lf πριν 2692 μέρες 1       

   2. Τυπικά Μοντενέγκρο, Μαυροβούνιο επί το ελληνικότερον. (Τεκμηρίωση.) Υπάρχει και μια άλλη τάση όσον αφορά τη χρήση του, βλ. Wikipedia.

 • από BlondeElena πριν 2692 μέρες       

  Λάθος σχόλιο, ήθελα να το γράψω στο μπαζ του Μανδραβέλη

 • από ProkopisDoukas πριν 2692 μέρες       

  :-)

 • από kouk πριν 2692 μέρες 5        1

  Η πραγματικότητα που βιώνω είναι ότι το "γκέτο" δεν είναι καθόλου τέτοιο. Απεναντίας είναι εξαιρετικά ανοικτό και δυναμικό τμήμα του αστικού ιστού παρά του ότι έχει καταστεί εδώ και χρόνια μιας μαύρη τρύπα από κάθε άποψη δημόσιας διαχείρισης. Και ποιά γειτονιά της Αθήνας θα παρουσίαζε καλύτερη όψη από αυτήν που παρουσιάζει το κέντρο εάν είχε εγκαταλειφθεί από τις υπηρεσίες συντήρησης και καθαριότητας στον ίδιο βαθμό; Και ποιό άλλο "σταυροδρόμι" του μεγέθους του κέντρου θα ήταν ασφαλέστερο εάν αστυνομευόταν με τον ίδιο ελλιπή και αναποτελεσματικό τρόπο; Η μεγάλη συγκέντρωση μεταναστών στο κέντρο, που ορισμένους τους επιτρέπει να γίνονται "έξυπνοι" ονομάζοντας την γειτονιά μας "γκέτο", αφενός είναι συνέπεια και όχι αιτία των προβλημάτων του κέντρου αλλά αφετέρου είναι και ένα από τα λίγα θετικά που έχουν συμβεί και που έχουν κρατήσει ζωντανό το κέντρο.

 • από kouk πριν 2692 μέρες 1       

  Επίσης, το συγκεκριμένο domain είναι στο Μαυροβούνιο (δες http://www.me/). Απ'όσο γνωρίζω είναι ελεύθερο προς χρήση από όποιον θέλει ως parent domain αρκεί να το ζητήσει από το http://freedns.afraid.org/

 • από ProkopisDoukas πριν 2692 μέρες 3        2

  Λυπάμαι, μάλλον μένουμε αλλού. Αν δεν καταλαβαίνετε οτι, όλη περιοχή του ιστορικού τριγώνου και η Πειραιώς, είναι εδώ και χρόνια ένα γκέτο εγκλωβισμένων (και πολλές φορές εξαθλιωμένων ανθρώπων - όπου καταπατώνται κατά συρροήν τα στοιχειώδη δικαιώματα μεταναστών και ιθαγενών), τότε δεν έχω τίποτα να προσθέσω.

  Εσείς νομίζετε οτι όταν αποκαλεί κάποιος τον χώρο "γκέτο", κατηγορεί τους γκετοποιημένους;

  Έχω ακούσει πολλά, αλλά τέτοιο στρεβλωτικό ευφημισμό, οτι είναι "από τα λίγα θετικά που έχουν συμβεί στο κέντρο", ποτέ...


 • από Rodia πριν 2692 μέρες 1        2

  Ευτυχως, δεν υπάρχουν ακόμα περιοχές κοινωνικά αποκλεισμένες και περιθωριοποιημένες από την υπόλοιπη χώρα. Οι μετανάστες (λαθραίοι ή νόμιμοι) εμπλουτίζουν με χρώμα το γκρίζο που μας τριγυρίζει, με φωνες παιδιών τις πλατείες των γερόντων μας, με καινούργιες γεύσεις και υπέροχα αρώματα τη φτωχή και ανούσια καθημερινότητά μας, καθώς επίσης αναβιώνουν ξεχασμένα επαγγέλματα -όπως π.χ. του ράφτη και του τσαγκάρη- που θα φανούν ιδιαιτέρως χρήσιμα στις μαύρες μέρες που έρχονται καλπάζοντας.

 • από ProkopisDoukas πριν 2692 μέρες 2        2

  Δεν υπάρχουν; Ελπίζω οτι σαρκάζετε, Ροδιά. Ευχαριστώ και για τον ορισμό:

  "Το γκέτο (ghetto) είναι μία περιοχή όπου άνθρωποι συγκεκριμένης εθνικότητας ή θρησκείας ή άλλου κοινού γνωρίσματος ζουν ομαδικά, εθελοντικά ή υποχρεωτικά, σε ήπια ή έντονη απομόνωση. Η λέξη ιστορικά αναφέρεται σε περιορισμένες οικιστικές ζώνες όπου υποχρεώνονταν, από τους Ναζί, να ζουν οι Εβραίοι, αλλά σήμερα αναφέρεται σε οποιαδήποτε φτωχή αστική περιοχή.
  Τα αρχικά γκέτο βρίσκονταν στη Βενετία και σε άλλα εμπορικά κέντρα της βόρειας Ιταλίας· ο αντίστοιχος γερμανικός όρος ήταν Judengasse, και ο μαροκινός αραβικός mellah. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στην Ευρώπη, εμφανίστηκαν τα εβραϊκά γκέτο. Οι συνθήκες ζωή σε αυτά τα γκέτο ήταν τραγικές και οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί μαστίζονταν από την πείνα και τη φτώχεια, ενώ πολλές φορές υφίσταντο φρικτά βασανιστήρια, εξευτελισμούς και εκτελέσεις από τα ναζιστικά στρατεύματα.
  Στην εποχή μας γκέτο υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, κυρίως στις μεγάλες πόλεις. Στις περιοχές αυτές συνήθως διαμένουν οι μειονότητες (άτομα διαφορετικής εθνικότητας, φυλής ή και θρησκείας από αυτή που επικρατεί). Τα γκέτο αυτά είναι κοινωνικά αποκλεισμένα και περιθωριοποιημένα από την υπόλοιπη χώρα. Σε πολλές χώρες γίνονται προσπάθειες διάλυσης των γκέτο και αφομοίωσης από την κοινωνία των πληθυσμών που ζουν σε αυτά."

 • από Rodia πριν 2692 μέρες 1        2

  Πολύ σοβαρα γραφω, αυτη τη φορα και συνοψιζω σε 3 σημεια:

  1. Με δυο λογια, οι μεταναστες ειναι ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ανθρωποι. Και μεις καλουμαστε να (απο)δείξουμε σε μας αλλα και στους υπολοιπους ανθρωπους τί μέρος του λογου ειμαστε: ανθρωποι ή απάνθρωποι.

  2. Ας παψουμε να (συμ)μετεχουμε σε καθε οργανισμο και ενωση που προκαλουν το "φαινομενο" αυτο [της μεταναστευσης των φτωχων και κατατρεγμενων] και μετα ας κλεισουμε τη χωρα ολοκληρη σε αδιαπεραστο τειχος, να τα βγαλουμε περα ολομοναχοι.

  3. Δε φτάνει που εισρέει τόσος κόσμος -τοσα προθυμα χερια εργατικα και φτηνα- στον τοπο μας, εχουμε και παραπονα απο πανω.

  4. Απο πότε ειναι καλυτερο ο Ξένιος Ζευς να δίνει τη θεση του στον Ξενόφοβο Δία; ..ο χριστιανός να διώχνει τον αδελφό του; ο άνθρωπος να κυνηγάει σαν αγρίμι το συνάνθρωπο;

 • από ProkopisDoukas πριν 2692 μέρες 3        2

  Ροδιά, μπερδεύετε τα πράγματα - και μάλλον δεν καταλαβαίνετε τι λέω ή δεν έχετε εικόνα από το ιστορικό κέντρο, στο οποίο έχουν κυριολεκτικά "στοιβαχθεί" και εγκλωβιστεί χιλιάδες εξαθλιωμένοι άνθρωποι.

  Δεν μιλάμε εδώ για τα (αυταπόδεικτα) ωφέλη της μετανάστευσης (που φυσικά είναι και ΑΥΤΟΙ άνθρωποι, περιττό να το λέτε σε μένα). Ακριβώς επειδή είναι άνθρωποι με δικαιώματα, είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στο κέντρο της Αθήνας.

  Η εξαθλίωση είναι ο χειρότερος ρατσισμός. Για να μη σας κουράζω, η άποψη μου, φρεσκοδιατυπωμένη, εδώ.


  Υ.Γ. Διαβάστε και το "Μολονότι" του old boy.

 • από kouk πριν 2692 μέρες 5        2

  Προκόπη στην πολυκατοικία μου μόλις νοίκιασε ένας Πακιστανός επιχειρηματίας το από πάνω διαμέρισμα και έφτιαξε ένα πολυτελέστατο γραφείο για 4 υπάλληλους του. Ο ίδιος έχει ανοίξει τα τελευταία 10 χρόνια δύο εστιατόρια που απευθύνονται σε πλουσιότερους από εμένα! Στο κουρείο που κουρεύομαι εργάζονται περίπου 7 Πακιστανοί που κουρεύουν και πολλούς Έλληνες. Στο Αφγανικό μαγειρίο που παίρνω take away όταν βαριέμαι να μαγειρέψω τρώνε επίσης "κάθε καρυδιάς καρύδι". Αυτό δεν το λέω εγώ "στοίβαγμα". Το λέω άνθιση.

  Βεβαίως κάποιοι άνθρωποι στοιβάζονται (όπως έξω από το κέντρο σίτησης), βεβαίως υπάρχει εξαθλίωση (όπως τότε έξω από τον ΟΚΑΝΑ), αλλά αυτό δεν αναιρεί αυτό που λέω, ίσα-ίσα το κάνει πιο σημαντικό και εκπληκτικό. Γκέτο δεν είμαστε γιατί ακριβώς δεν υπάρχει κανένα κοινό γνώρισμα που να περικλείει όλους μας, εκτός εάν θεωρείς το "μετανάστης" ως ένα καλά προσδιορισμένο χαρακτηριστικό. Γιατί μετανάστης είναι και ο Πόντιος που έχει το μεζεδοπωλείο, ο Μαρωνίτης φούρναρης από το Λίβανο, ο Σαρακατσάνος που πουλάει τυριά και βούτυρα, ο Κινέζος που πουλάει κάλτσες, ο Πακιστανός χασάπης μέσα και έξω από την Βαρβάκειο και ο Μολδαβός που μου πουλάει μπύρες στο παντοπωλείο. Και στις πολυκατοικίες; Δικηγόροι, Διαφημιστές, παλιοί ηλικιωμένοι Αθηναίοι, Πόντιοι εκ Ρωσίας, Κινέζοι, Πακιστανοί και τόσα άλλα είδη. Αυτό δεν είναι κέντρο, είναι μια μικρογραφία της Νέας Υόρκης, και όσοι έχουν ζήσει εκεί το αναγνωρίζουν κατευθείαν.

  Προσέξτε, γιατί οι γειτονιές και η πόλη δεν υπακούουν εύκολα στις στερεότυπες απόψεις περί του τι είναι ωραίο και τι ορθό. Και την επόμενη φορά που αντικρύσετε ένα πλήθος στην γωνία Μενάνδρου και Σοφοκλέους έχετε την προσοχή στο νου σας μήπως και σας συνεπαίρνει ο φόβος του διαφορετικού και έτσι δεν αναγνωρίζετε την κρυμμένη τάξη που ανακύπτει διαρκώς μεταξύ των ανθρώπων εκεί.

 • από ProkopisDoukas πριν 2692 μέρες 4        5

  Συγχέετε εντελώς διαφορετικά πράγματα: Τους μετανάστες που ανθίζουν (που είναι και το ζητούμενο), με αυτούς που συμμετέχουν στη "σούπα" των συμμοριών, των αστέγων, των τοξικομανών. Δεν έχετε ακούσει για τα "υπνωτήρια"; Δεν έχετε δει την "πενηντάδα" των junkies να απλώνει την πραμάτεια της κάτω από το παλιό κτήριο του ΙΚΑ, στην Πειραιώς; Δεν έχετε δει τους αφρικανούς dealers στη γωνία Ευριπίδου και Μενάνδρου; Δεν έχετε πάρει χαμπάρι τις ενέδρες στα ΙΧ και την αρπαγή των κοσμημάτων από το λαιμό; Δεν έχετε αντιληφθεί οτι υπάρχουν συμμορίες αλλοδαπών; Δεν έχετε καταλάβει την έκταση του παρεμπορίου; Δεν έχετε δει τα δεκάδες ανήλικα κοριτσάκια που εκδίδονται στη Σοφοκλέους;

  Δεν καταπατώνται τα δικαώματα των άστεγων μεταναστών σε πρόνοια, σίτιση, στέγαση, υγιεινή; Δεν καταπατάται το δικαίωμα όλων των κατοίκων στην ασφαλή διαβίωση; Δεν καταπατάται το δικαίωμα όλων στην υγιεινή διαβίωση, όταν η περιοχή είναι ακόμη ένα τεράστιο ουρητήριο; Δεν φεύγουν κάτοικοι και επαγγελματίες, ενώ αποθαρρύνονται να έρθουν καινούργιοι; Δεν εμποδίζεται η επιχειρηματικότητα, με κάθε τρόπο;

  Έχετε μια εικόνα Πολυάννας, φοβάμαι... Μη αρμόζουσα (κατά την άποψη μου) σε άνθρωπο που διεκδίκησε την ψήφο μας με το ψηφοδέλτιο του Καμίνη. Σε λίγο θα μας πείτε ότι έλεγε κι ο Κακλαμάνης: "Όλα είναι ανθηρά, η Αθήνα είναι όμορφη, καθαρή, ακριβή, ασφαλής"...

  Υ.Γ. Το γκέτο είναι γκέτο, με κοινό παρονομαστή την εξαθλίωση - διαβάστε και τον ορισμό πιο πάνω. Η συντριπτική πλειονότητα των εξαθλιωμένων είναι μετανάστες. Δεν είπα οτι η υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας οφείλεται μόνο στην έλλειψη (οποιουδήποτε) χειρισμού της μετανάστευσης, από την πολιτεία. Είναι όμως μια πολύ σημαντική συνιστώσα.

 • από kouk πριν 2688 μέρες 6        1

  Συγνώμη για την καθυστέρηση, ποτέ δεν κατάλαβα πώς μπορεί κανείς να παρακολουθεί συζητήσεις στο buzz.

  Φοβάμαι ότι εσείς συγχέετε όχι δύο αλλά πολλά πράγματα. Μάλιστα στην πρώτη παράγραφο αναφέρετε χονδρικά 5 κοινωνικά προβλήματα τα οποία αφενός δεν έχουν καμία ουσιαστική σχέση με το μεταναστευτικό ζήτημα και αφετέρου μόνο ένα από αυτά, το παραεμπόριο, αποτελεί πρόβλημα που εμπλέκει κατά δυσανάλογα υψηλό ποσοστό μεταναστών. Τα υπόλοιπα, εάν μένατε εκεί που μένω ή εάν είχατε μπει στον κόπο να συλλέξετε σοβαρά στοιχεία για τα ζητήματα, θα είχατε σοβαρούς λόγους να πιστεύετε ότι ενώ συσχετίζονται ορισμένες φορές με περιοχές που υπάρχουν υψηλά ποσοστά μεταναστών ωστόσο δεν υφίσταται η αιτιακή σχέση που συχνά υπονοούν οι φασίστες: ότι δηλαδή τα προβλήματα αυτά υπάρχουν, ή είναι χειρότερα, λόγω της εισροής μεταναστών στην Ελλάδα και της μόνιμης εγκατάστασης τους στην Αθήνα.

  Οπότε ας τα πάρουμε ένα-ένα:

  Η "συμμορία αλλοδαπών" είναι μια μηντιακή κατηγορία και μπορεί να περιλαμβάνει ένα σωρό διαφορετικές περιπτώσεις που ο εκάστοτε δημοσιογράφος "τσουβάλιασε" για τους σκοπούς του δελτίου ειδήσεων. Στο κέντρο που μένω εγώ (και όχι αυτό που βλέπω στην TV) το έγκλημα είναι αποτέλεσμα ευτελών ατομικών επιδιώξεων Ελλήνων αλλά και αλλοδαπών πολιτών που εκμεταλλεύονται την αδιαφορία της αστυνομίας. Μιας αστυνομίας που συχνά προτιμάει να την αράζει στη γωνιά του δρόμου ζητώντας τα χαρτιά κάθε περαστικού μετανάστη από το να ασχοληθεί με μια βίαιη κλοπή που έχει γίνει δυο δρόμους πιο κάτω. Όταν σε ένα από τα κεντρικότερα φανάρια της πόλης, Σοφοκλέους και Πειραιώς, τα πρεζάκια μέρα μεσημέρι πέφτουν δήθεν στο καπό του αυτοκινήτου σου για να σου αποσπάσουν την προσοχή και να σε κλέψουν και δεν μπορείς να βρεις αστυνόμο όχι να τους κυνηγήσει αλλά έστω να του αναφέρεις την κλοπή τότε δεν ξέρω πώς ακριβώς περιμένεις ότι θα έπρεπε να είναι τα πράγματα. Στοιχεία δεν έχω που να το αποδεικνύουν πέραν αμφιβολίας αλλά από τα όσα έχω δει τα χρόνια που μένω στο κέντρο δεν υπάρχει δυσανάλογη εκπροσώπηση αλλοδαπών σε αυτά τα εγκλήματα που μαστίζουν το κέντρο.

  Όσον αφορά την πορνεία, έχω βαρεθεί να ακούω και να προσπαθώ να συγκρατηθώ μην αποκαλέσω ρατσιστές όσους βρίσκουν ξαφνικά φρικτό το ότι εκδίδονται Αφρικανες στην Σοφοκλέους. Προφανώς δεν θυμούνται (ή δεν ήταν καν στη γειτονιά) την περίοδο *πριν* την έλευση τους, με την εξίσου μεγάλη προσφορά λευκής και ανήλικης συχνά "σάρκας" στην περιοχή. Μοναδική διαφορά σήμερα εκτός του χρώματος του δέρματος των κοριτσιών είναι το γεγονός ότι τότε λειτουργούσαν πιο πολλά μπουρδέλα, τα οποία φυσικά έπαψαν από την πίεση του ανταγωνισμού των "ελεύθερων" Αφρικανιδων. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα με την σωματεμπορία και εκδούλευση γυναικών, οποιουδήποτε χρώματος, είναι ένα πρόβλημα ξεκάθαρης ελληνικής ευθύνης και θεωρώ αίσχος να χρησιμοποιείται ως επιχείρημα κατά της μετανάστευσης.

  Όσον αφορά τους εμπόρους ναρκωτικών ανακαλύψαμε τελευταία το άλλοθι των Αφρικανών, που στη πραγματικότητα απλά έχουν "κλέψει" ένα ποσοστό της δουλειά των Ελλήνων βαπορακίων και δεν αποτελούν ούτε την αιτία του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών ούτε το έχουν εντείνει - έχουμε περάσει στη γειτονιά τα τελευταία 20 χρόνια πολύ χειρότερες στιγμές με τα ναρκωτικά και δεν είχαν καμία ανάμιξη Αφρικανοί τότε. Όπως λίγο πριν το 2004 όταν έβρισκα νεκρούς χρήστες στα σκαλιά της πολυκατοικίας μου και δεν έρχονταν ούτε το 166 να τους μαζέψει. Χρήστες που είναι είναι σε συντριπτική πλειοψηφία Έλληνες.

  Όπως Έλληνες είναι ως επί των πλείστων και οι άστεγοι, και ειδικά οι μακροχρόνια άστεγοι θα έλεγα ότι είναι *αποκλειστικά* Έλληνες.

  Το παραεμπόριο βεβαίως δεν μπορώ να αρνηθώ ότι γίνεται σε συντριπτική πλειοψηφία από αλλοδαπούς και σίγουρα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκαλεί. Αλλά τα προβλήματα που προκαλεί το παραεμπόριο σίγουρα δεν δικαιολογούν κανέναν φράκτη στον Έβρο και καμία τρομοκρατία του είδους που εξαπολύεται καθημερινά στη γειτονιά από τις αρχές.

  Είναι επίσης ψευδές ότι η συντριπτική πλειονότητα των "εξαθλιωμένων" είναι μετανάστες. Εκτός εάν θεωρείται εξαθλίωση να είναι κάποιος φτωχός πλην όμως τίμιος εργάτης που χτίζει την ζωή του συγκατοικώντας με ομοίους του σε μικρά και φτηνά διαμερίσματα και αράζοντας στο πάρκο ή στο πεζοδρόμιο αντί να κάψει τον μισθό του σε καφετέριες και μπαρ. Είναι βεβαίως φυσικό να αισθάνεται ένας κάτοικος Χαλανδρίου ένα άγχος μπροστά στη θέα των πληθών από ξένους που κατακλύζουν τις Κυριακές μερικούς δρόμους του κέντρου, το διαφορετικό πάντα προξενεί φόβο και είναι αναμενόμενο να αισθανόμαστε διαφορετικά στην Μενάνδρου απ'ότι στην Ερμού. Όμως εάν θέλουμε να μιλάμε με σοβαρότητα και όχι με υστερία, όπως φαντάζομαι αξιώνετε για τον εαυτό σας, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτόν τον φόβο ως αυτό που είναι, δηλαδή μια μη-χρήσιμη προκατάληψη.

  Τέλος, φυσικά και καταπατώνται πολλά δικαιώματα στην περιοχή, κυρίως των μεταναστών από το κράτος, αλλά και των μη-αλλοδαπών κατοίκων βεβαίως. Αντιπαρέρχομαι όμως τον χαρακτηρισμό Πολυάννας μόνο και μόνο επειδή σε αντίθεση με εσάς μπήκα και στον κόπο να σκεφτώ για τις αιτίες αυτών των καταπατήσεων.

  Και επιμένω, το κέντρο, όσο παρηκμαζμένο και αν είναι, δεν είναι γκέτο. Και ο ορισμός που παραθέσατε το κάνει προφανές (τουλάχιστον σε μένα) αφού στην περιοχή του κέντρου δεν διαμένουν αποκλειστικά άνθρωποι συγκεκριμένης εθνικότητας ή θρησκείας (ούτε κάποιου άλλου κοινού γνωρίσματος), ούτε υπάρχει ιδιαίτερη ομαδικότητα ή απομόνωση. Το μόνο κομμάτι του ορισμού που είναι σχετικό είναι η φράση "σήμερα αναφέρεται σε οποιαδήποτε φτωχή αστική περιοχή". Αλλά ακόμα και έτσι δύσκολα θα δεχτώ αυτό τον σχεδόν συκοφαντικό χαρακτηρισμό αφού το κέντρο ναι μεν στεγάζει πολλούς φτωχούς ανθρώπους και τις μικρές επιχειρήσεις τους αλλά ταυτόχρονα εξακολουθεί να έλκει πολύ χρήμα λόγω της θέσης του. Ωστόσο δεν είναι συμπτωματικό αυτό καθώς και πολλά από τα προβλήματα του κέντρου οφείλονται στη θέση του. Άρα εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι τουλάχιστον καταχρηστικός ο όρος "γκέτο" για τον χαρακτηρισμό του κέντρου.

 • από kouk πριν 2688 μέρες       

  Επειδή ποιος ξέρει πότε θα θυμηθώ να ξανακοιτάξω αυτό το thread, μπορείτε να απαντήσετε και στο παραπάνω σχόλιο όπως το αντέγραψα στο παρακάτω post στο blog μου: http://kouk.surukle.me/2011/01/14/πολυάννα-γκέτο-έβρος/Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.

Ποιά μέλη του buzz ψήφισαν αυτή την καταχώριση