ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ: Περί Λιβύης, Καντάφι, αεροπορικών επιθέσεων

Αν και μεγάλο μέρος της "οργισμένης" Δύσης θα μπορούσε να ζήσει εύκολα με τον Καντάφι, όπως ζούσε τόσα χρόνια μετά το 2003 εν αγαστή συνεργασία, δεν θα μπορούσε να ζήσει εύκολα με τον Καντάφι - "θριαμβευτή επί πτωμάτων", που θα έφταναν σε αναλογία πληθυσμού καμποτζιανά επίπεδα κάτι που έμοιαζε να καλλιεργεί και ο ίδιος ως ορατό ενδεχόμενο. Πολλώ δε μάλλον που βιάστηκαν να προεξοφλήσουν την ήττα του και έσπευσαν, πρόωρα όπως αποδείχθηκε για την παραδοσιακή realpolitik, να τον καταγγείλουν με μη-αντιστρεπτό τρόπο.

Σχόλια

 • από oldboy πριν 2621 μέρες 19        1

  • από thas πριν 2620 μέρες 15       

 • από rogerios πριν 2621 μέρες 5       

  Εμένα, μου άρεσε πολύ και το επιμύθιο για την πρώτη δόση απ' το Κατάρ... Να πω και σε καλή μεριά; :)

 • από plagal πριν 2620 μέρες 4       

  Tour de force.

 • από zaphod πριν 2620 μέρες 2       

  *****

 • από contrabando πριν 2620 μέρες 2        1

  Εχει πάνω από 50 link ο Τάλος ή κάτω από 50;

  Κατάθεση στοιχημάτων μέχρι τις 10:30. Οποιος βρει το σωστό αριθμό έχει Bonus 3 μπάζα με 50 % έκπτωση σε ψήφους. Με 3 ψήφους ανεβαίνει στα δημοφιλή :)

  • από tsalapetinos πριν 2620 μέρες 4       

   Τα links είναι 58 (ολογράφως:πενήντα οκτώ)
   Η ώρα είναι 10:25
   Να βάλουμε και 5 like;


   update. contrabando, 24 ώρες μετά ούτε κουβέντα για το στοίχημα;

   Στο μεταξύ τα ξαναμετράω και βγαίνουν 59. Ή έκανα λάθος την πρώτη φορά ή συνεχίζει να προσθέτει λινκς: δεν εξηγείται αλλιώς.

  • από contrabando πριν 2619 μέρες       

   Εάν είναι 58 τότε έχω να διαβάσω άλλα 53.... Μεθαύριο που θα κάθομαι θα τα δω όλα.

 • από chaca-khan πριν 2620 μέρες 2       


  underlined:
  ___________________________________

  Η ανάμνηση της περιόδου αυτής, με τις συμμαχίες και τις επαφές που καλλιέργησε σε μέρος του κινήματος, τότε των Αδεσμεύτων και στα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα πάσης φύσης, είναι κυρίως αυτό που κάνει τον Φιντέλ και τον Τσάβες να λένε σιχαμένες ανοησίες περί Καντάφι σήμερα. Πρόκειται για αναχρονισμό όμως, ακόμα και για το μικρό πεδίο ισχύος μιας τέτοιας αναγωγής...

  ___________________________________

  Ας το σημειώσουμε αυτό: όλες οι Βορειοαφρικανικές τουλάχιστον εξεγέρσεις εξελίσσονται μέσα σε πλαίσιο διογκούμενης ανεργίας, ειδικά των νέων, που συχνά έχουν πανεπιστημιακή ή τεχνική μόρφωση και μηδενικές δυνατότητες αξιοποίησής της.
  ___________________________________

  Επίσης έχει μάλλον σημασία να σημειώσουμε την έκθεση των Λίβυων πολιτών στον υπόλοιπο κόσμο και στην επικοινωνία από τα μέσα του 1990 και μετά, με την δορυφορική τηλεόραση, το Αl Jazeera, και μετά με τα διαδικτυακά εργαλεία επικοινωνίας, που διευκόλυνε το ίδιο το καθεστώς . Πέρυσι τέτοια εποχή, η Λιβυκή κυβέρνηση είχε πάντως μπλοκάρει το youtube, αλλά ο έλεγχος της διαδικτυακής επικοινωνίας (όπως θα σας δείξει μια βόλτα στο twitter) ήταν πέρα από τις δυνατότητές της...

  ___________________________________

  Η κατάσταση ήταν ασταθής ως έχει. Αν και μεγάλο μέρος της "οργισμένης" Δύσης θα μπορούσε να ζήσει εύκολα με τον Καντάφι, όπως ζούσε τόσα χρόνια μετά το 2003 εν αγαστή συνεργασία, δεν θα μπορούσε να ζήσει εύκολα με τον Καντάφι - "θριαμβευτή επί πτωμάτων", που θα έφταναν σε αναλογία πληθυσμού καμποτζιανά επίπεδα κάτι που έμοιαζε να καλλιεργεί και ο ίδιος ως ορατό ενδεχόμενο. Πολλώ δε μάλλον που βιάστηκαν να προεξοφλήσουν την ήττα του και έσπευσαν, πρόωρα όπως αποδείχθηκε για την παραδοσιακή realpolitik, να τον καταγγείλουν με μη-αντιστρεπτό τρόπο. Έχοντας καταστρέψει την εικόνα του μεταμεληθέντος Καντάφι που η ίδια εξέθρεψε, η Ευρώπη έψαξε την λύση στους εξεγερμένους.
  Λέω η "Ευρώπη", παρά την στρατιωτική πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στην επέμβαση, γιατί είναι μέχρι τώρα εμφανές πως οι ΗΠΑ θέλουν να εμπλακούν όσο γίνεται λιγότερο βαθιά σε περιπέτεια στην Λιβύη. Όλη η πολεμική ρητορική τις τελευταίες ημέρες δείχνει απόλυτη έλλειψη ενθουσιασμού και ενδιαφέροντος, αντίθετα με τις επεμβάσεις των ΗΠΑ το 1999 στο Κόσοβο και στο Ιράκ το 2003... στην πραγματικότητα η Λιβύη δεν έχει ψωμί για τις ΗΠΑ: φίλες και σύμμαχες χώρες της εκμεταλλεύονται και είναι αποδέκτες του ορυκτού της πλούτου...

 • από ad1951 πριν 2620 μέρες 11        4

  Το κείμενο μου άρεσε και το μπάζαρα, τόσο για το πλήθος των αναφορών, όσο και γιατί προσπαθεί να είναι ισορροπημένο. Μακάρι να είχαμε περισσότερα τέτοια.

  Τούτων λεχθέντων, αναπαράγει μια αφήγηση για την οικονομία που μου φαίνεται προβληματική και φορτωμένη στερεότυπα. Οτι δηλαδή μέχρι ένα σημείο ήταν καλά, και μετά ήρθε ο νεοφιλελευθερισμός και τα χάλασε. Πως δηλαδή ήταν καλά; Οι κοινωνικές παροχές ήταν καλές. Η παραγωγή όμως; Τι άλλο παρήγαγε η Λιβύη εξόν από πετρέλαιο; Ηταν ένα κράτος ραντιέρηδων, εξαρτημένο από έναν φυσικό πόρο. Αυτό δεν συνιστά βιώσιμη ανάπτυξη. Η φαινομενικά χαμηλή ανεργία προφανώς ήταν επιδοτούμενη αργομισθία. Η αλλαγή του μοντέλου ήταν αναπόφευκτη.


Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.