Η ελληνικότητα κινδυνεύει από εμάς

Και, ξαφνικά, ανάμεσα στους γερμανοσπουδαγμένους «λόγιους» έλληνες ζωγράφους, από το πουθενά, ξεπετάχτηκε ένας Θεόφιλος, ένας ξυπόλυτος με μια λερή φουστανέλα, που εξέφρασε την αληθινή ελληνικότητα όσο κανένας άλλος... Εγώ, δουλεύοντας πάνω στη σκληρή αντίθεση της σκιάς και του φωτός του ελληνικού, συνεχίζω ακριβώς αυτή την παράδοση με νέο τρόπο. Κι έτσι σε όλον τον κόσμο άνθρωποι μου λένε ότι νιώθουν μέσα από τα έργα μου τη συνέχεια με τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, χωρίς να ξέρουν το γιατί...

Σήμερα, την ελληνικότητα τη βλέπω ακόμα και στα αυθαίρετα. Στα σπίτια που χτίζονταν μέσα σε ένα βράδυ όπως όπως, με ό,τι ταπεινά υλικά υπήρχαν διαθέσιμα εκείνη τη στιγμή. Αντίθετα, δεν τη βλέπω καθόλου σε τερατώδη κτίρια στη Μύκονο ή σε άλλα νησιά, που μπορεί να κρατούν το λευκό χρώμα ή την πέτρα, αλλά που οι διαστάσεις, οι αναλογίες και οι όγκοι τους δεν έχουν καμιά σχέση με την αληθινή αρχιτεκτονική εκείνης της γης και την προσβάλλουν.

Σχόλια

 • από Elias πριν 2934 μέρες +4

  "Το Αιγαίο, που τώρα όλοι μιλούν γι΄ αυτό, δεν το ξέραμε, ο Ελύτης μάς το ΄μαθε"

  Δηλαδή, τι ακριβώς μας έμαθε ο Ελύτης; Εντάξει, μας ξεδίπλωσε ένα παιχνίδι λέξεων παριστάνοντας ένα σοφιστικέ Αιγαίο, κατάλληλο για σεμνούς τουρίστες ή για βολεμένους διανοούμενους. Καμία σχέση με το πραγματικό Αιγαίο, που τα παιδιά παρατάνε το σχολείο για να δουλέψουν σε ταβέρνες και rooms to let, που οι θαλάσσιες χελώνες τρώνε τις πεταμένες πλαστικές σακούλες και δηλητηριάζονται, που τα βράδια οι δρόμοι του νησιού είναι γεμάτοι από μεθυσμένους και μαστουρωμένους οδηγούς.

  Και τελικώς η κατά Φασιανό ελληνικότητα θα πρέπει να 'ναι συνώνυμη της προχειρότητας και της ακαλαισθησίας, εφόσον ξεπροβάλλει μέσα από ένα τυπικό αυθαίρετο. Ας υμνήσουμε τη χάρη της αυθεντικής ελληνικότητας σε mode Ελύτη:

  'Ένα το ματσακόνι κι η σκαλωσιά ακριβή
  Για να στρωθεί η ταράτσα θέλει δουλειά πολλή
  Θέλει φράγκα χιλιάδες στον φορτηγατζή
  Θέλει να 'χεις κονέ μ' εχέμυθο μπετατζή.

  Θεέ μου, πού να βρω μάστορα να φτιάξει τα κουφώματα;
  Θεέ μου, πού να βρω Αλβανό να τρίψει τα πατώματα;

  Χτίστηκεν από μάγους το δώμα του σπιτιού
  Εκεί δίπλα στην πόρτα του κλιμακοστάσιου
  Η σύσταση δεν το 'χει, ούτε το σχέδιο
  Πώς θα συνδέσω τώρα φως και τηλέφωνο;

  Θεέ μου, φέρε μάστορα να μου τελειώσει το γιαπί
  Θεέ μου, τον Μπομπ τον μάστορα δώσ' μου να ολοκληρωθεί

  • από maikwl πριν 2934 μέρες +1

   Τρομερός! (Θεϊκή η αναφορά στον Bob the Builder...)


Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.

Ποιά μέλη του buzz ψήφισαν αυτή την καταχώριση