Η Δύση πραγματικός πειρατής της Σομαλίας—Άρης Χατζηστεφάνου | Πριν

«[Α]λιευτικοί στόλοι από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Βρετανία τη Νορβηγία και άλλες χώρες εκμεταλλεύονται την περιοχή, συνήθως χωρίς άδεια, στερώντας από τον τοπικό πληθυσμό το μοναδικό μέσο επιβίωσης [...] πρόσφατα σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ Ελλήνων ψαράδων και Σομαλών ενόπλων, που περιπολούσαν στις ακτές. Πηγές του ελληνικού αμυντικού ρεπορτάζ ανέφεραν ότι μεταξύ των Ελλήνων ενδέχεται να βρίσκονταν και μισθοφόροι.»

Σχόλια

 • από Elias πριν 3290 μέρες 0

  Αν κάποιες εταιρείες (και όχι η «Δύση», έτσι ισοπεδωτικά) λυμαίνονται τις ακτές της Σομαλίας, αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα. Η πραγματική εικόνα όμως των πειρατών δε μοιάζει να είναι τόσο ηρωική και πατριωτική, όπως τους θέλει το μονόπλευρο και χωρίς καθόλου αναφορές κείμενο του Α. Χατζηστεφάνου. «Ould-Abdallah said piracy will not prevent waste dumping. ‘The intentions of these pirates are not concerned with protecting their environment,’ he said» (Al Jazeera).
  Και εν πάση περιπτώσει, το αντίδοτο για την παράνομη αλιεία, τη ρίψη αποβλήτων κ.λπ. είναι μία ισχυρή Σομαλική κυβέρνηση, όχι οι γκαγκστερικές πειρατικές ομάδες. Αυτό κρίνω εγώ με τη Δεξιά μου συνείδηση, συμφωνεί μαζί μου και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Σομαλία: "Because there is no (effective) government, there is so much irregular fishing from European and Asian countries". Bonus: το προφίλ του Σομαλού πειρατή. Τι άλλο έχουμε; Α, μάλιστα, ένα τραγουδάκι:

  Ο Γουίλι, ο μαύρος πειρατής από το Τζιμπουτί
  Όταν απ’ τη βάρδια του τη βραδινή σχολούσε
  Στην κάμαρα μου ερχότανε γελώντας να με βρει
  Κι ώρες πολλές για πράγματα περίεργα μου μιλούσε.

  Μου ‘λεγε πώς κουρσεύουνε τα πλοία των Δυτικών
  Τα γεωστρατηγικά τους σχέδια να καταστρέψουν
  Με πολυβόλα, GPS κι αντιαρματικά
  Τα χωρικά τους ύδατα για να τα προστατέψουν.

  Μου ‘λεγε ακόμα ότι είδε αυτός μια νύχτα που ‘χε βγει
  Πώς έριχναν τα απόβλητα κρυφά στην παραλία
  Και πίσωθέ τους έρχονταν τα αλιευτικά
  - Σαν πάμε στο Άντεν, μου ‘λεγε, θα δεις παρανομία.

  • από talos πριν 3289 μέρες 0

   Το κείμενο από το Τζαζήρα, λέει όμως εξαιρετικά περισσότερα πράγματα γενικά από ότι το απόσπασμα που παραθέτεις. Και μετά μπαίνουμε στο γιατί και πώς η Σομαλία είναι μπάχαλο καθώς και στο cognitive dissonance πως όσο τα Ισλαμικά Δικαστήρια (ένα μάτσο Ταλιμπάν με άκρες με τον Ζαουάχρι μεταξύ άλλων) είχαν πάρει το πάνω χέρι είχε εξαλειφθεί η πειρατεία, η οποία ξανάρχισε όταν η Αιθιοπία ως πελάτης των ΗΠΑ στην περιοχή, εισέβαλε στην χώρα και τα έδιωξε μαζί με κάθε πιθανότητα "ισχυρής Σομαλικής κυβέρνησης" που λες.

   Άκου την εικόνα από την Σομαλική διασπορά (σε ράπερ και σε δημοσιογράφο) στην Δύση. Απλά να πω εδώ γιατί δεν προλαβαίνω αλλού πως η κατάπτυστη προσαγωγή του 16χρονου, ανήλικου, Σομαλού πειρατή για δίκη στις ΗΠΑ δείχνει σαφέστατα τις αρχές της Δύσης: όλος ο κόσμος είναι έδαφός μας και οι ανήλικοί του είναι κρέας για τις φυλακές μας.

  • από talos πριν 3289 μέρες 0

   Επίσης για λόγους γεωγραφικής τάξης ούτε το Τζιμπουτί ούτε το Άντεν δεν είναι Σομαλία.

 • από st3pp3nw0lf πριν 3289 μέρες 0

  Elias, απ' όσο βλέπω έχει ρεπορτάζ (από ελληνικές πηγές), καθώς κι αναφορές σε δημοσιεύματα από το Democracy Now! και το Al Jazeera. Αν εννοείς ότι δεν έχει υποσημειώσεις ή λινκς, μαζί σου, φαντάζομαι δεν είναι τόσο δύσκολο να μπουν, αλλά να λάβουμε υπ' όψιν ότι πρόκειται για άρθρο που ετοιμάστηκε για εφημερίδα, μάλλον δευτερευόντως προοριζόταν για δημοσίευση στο Δίκτυο.

  Να προσθέσουμε επίσης, μετά την καλλιτεχνία, στην ευρύτερη εικόνα και μια ωραία διάσταση για το ποιοι διαχειρίζονται την υπόθεση της ρίψης, στις σομαλικές ακτές, πυρηνικών αποβλήτων.

 • από kensai πριν 3289 μέρες 0

  Πίνουν το αίμα των εργατών... Εμπρός παλικάρια, στα κατάρτια!

  ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ

 • από st3pp3nw0lf πριν 3289 μέρες 0

  kensai, πραγματικά πολύτιμη η συμβολή σας στη συζήτηση.

  Τάλω, ο νεαρός είναι πράγματι τρομερά επίφοβος, τι να λέμε τώρα.

 • από zombieastral πριν 3289 μέρες 0

  η δευτερη παράγραφος απο το σχόλιο του talos είναι το ζουμί της υπόθεσης...
  έιναι πολύ περισσότερο θέμα κυριαρχίας της Δύσης που ουσιαστικά τους ωθεί στην πειρατία
  το περι ικανής κυβέρνησης και γκανστερικής-πειρατικής δράσης τι είναι? δίλημμα? και αποφασισαν το δευτερο?

 • από Elias πριν 3289 μέρες 0

  Για μισό λεπτό.
  Θα συμφωνούσα απόλυτα μ’ ένα άρθρο «Σομαλοί πειρατές: δεν είναι απλά τα πράγματα». Το κείμενο όμως του ΑΧ χτίζει μία ελκυστική εικόνα πειρατών – λαϊκών αγωνιστών, που μάχονται για την αλιευτική ακεραιότητα της πατρίδας τους, προστατεύουν τα παράλια από τους ρυπαντές της «Δύσης» κ.λπ. Για παράδειγμα, ο ΑΧ λέει: «…εκπρόσωπος της ανεξάρτητης επαρχίας Πουντλάντ της Σομαλίας, δήλωσε ότι τα λύτρα που ζητούν οι πειρατές για να απελευθερώσουν ουκρανικό πλοίο θα χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό της περιοχής από τις τοξικές και ραδιενεργές ουσίες» ενώ, όπως υπέδειξα πιο πάνω, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ τονίζει, για το ίδιο ακριβώς περιστατικό, ότι οι πειρατές αμύνονται μάλλον περί πάρτης, παρά περί πάτρης.

  Και αυτή η αντιδιαστολή με την κακιά «Δύση» δεν είναι το στυλ μου. Οι εταιρείες που λυμαίνονται τη Σομαλία ας πληρώσουν, σύμφωνοι. Οι εντιμότατοι κύριοι της ιταλικής Μαφίας ας διωχθούν, καμία αντίρρηση. Όλοι όμως μέσα στη συνομωσία; Και η κυβέρνηση των ΗΠΑ και ο Στρατός τους και η CIA και τα υποχείριά τους στην Αιθιοπία και ο ΟΗΕ ίσως;

  Επίσης, η ποιητική τάξη θέλει το Άντεν και το Τζιμπουτί να είναι, ας πούμε, κάτι σαν: «Σομαλία με την ευρεία έννοια». Ας κάνω άλλη μία προσπάθεια, όμως προειδοποιώ ότι η κακλαμανική τσιμεντοποίηση του Είναι με προσχήματα γεωγραφικής ορθότητας πλήττει το ποιητικό Γίγνεσθαι:

  Την ανεξήγητη γραφή να λύσω πολεμώ
  Που σου χαράξαν πειρατές από τη Σομαλία
  Γυμνοί με ξύλινους φαλλούς τριγύρω απ' το λαιμό
  Παλεύουν με τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, τη Μαφία.

  Κόκαλο ρίξε στο σκυλί το μαύρο που αλυχτά
  Και στείλε τελεσίγραφο στον πειρατή ρεγάλο
  Μέσ’ στο αμπάρι κρύβονταν όπλα ουκρανικά
  Και το κακό που πάθαμε ήταν πολύ μεγάλο.

 • από zoutiri πριν 3289 μέρες 0

  καλα ειπαμε, εχουμε αντιαμερικανισμο αλλα και τετοιο γενικο αντιδυτικισμο? σε λιγο θα βγαλουμε και τον αμιν νταντα ή τον πολ ποτ ηρωα της αντιδυτικης εξεγερσης...

  φυσικα συμφωνω απολυτα με ηλια.

 • από st3pp3nw0lf πριν 3289 μέρες 0

  zoutiri (κυρίως) και elias (που έχετε ελαφρυντικά, λόγω στιχουργικής), παρατηρώ πως διαπράττετε το ολίσθημα για το οποίο κατηγορείτε τον κ. Χατζηστεφάνου: βάζετε το άρθρο σε ένα αφοριστικό κουτάκι ("αντιαμερικανισμός/αντιδυτικισμός"), σκουπίζετε, τελειώσατε. Ειδικά εσείς, zoutiri, μου δίνετε την αίσθηση ότι σχολιάσατε α λα Ντένι Κρέιν ("I never listen"), χωρίς να σκοτιστείτε να διαβάσετε το άρθρο ή τις παραπομπές που έγιναν εδώ. Μπορεί και να κάνω λάθος βέβαια.

  • από Elias πριν 3289 μέρες 0

   Δεν είναι «αντιδυτικισμός», όχι ακριβώς τουλάχιστον. Είναι ότι δε μ’ αρέσουν οι δίχρωμες ερμηνείες, οι «καλοί» από δω και οι «κακοί» από κει. Τα πράγματα αποδεικνύονται πάντα πολύ πιο σύνθετα και αντι-ηρωικά.
   Επίσης, νομίζω ότι μου τελειώσαν τα πειρατικά τραγούδια... Α, μια στιγμή, κάτι θυμήθηκα! Σου το αφιερώνω εξαιρετικά:

   Ακούγεται σαν εξτρεμισμός με λαϊκό έρεισμα
   Μα είναι απλά ένας Σομαλός που κυνηγά αλιευτικά
   Αφιερωμένος εξαιρετικά.

   Κουρσάροι θυμωμένοι κρατούν ομήρους ναυτικούς
   Κι οι πεζοναύτες πολεμούν ξυπόλητους Αφρικανούς
   Μα όσοι γίναν πειρατές τη χώρα προστατεύοντας
   Ας σταματήσουν διαπαντώς των Δυτικών τα σχέδια
   Αφιερωμένοι εξαιρετικά.


Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.

Ποιά μέλη του buzz ψήφισαν αυτή την καταχώριση