Ησυχία!....ο ΣΥΡΙΖΑ

Χθες μας επισκέφτηκε ο Αλέξης ο Τσίπρας! Άφησε το life-style και ήρθε ανεμίζοντας τη σημαία κατά της εκτροπής του Αχελώου, μπας και σηκώσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά από ότι φαίνεται τα ποσοστά είναι ασήκωτα… Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι στην συγκέντρωσή του στο Αγρίνιο, μίλησε στα κομματικά του στελέχη και στους πολιτευτές του, που μόλις και μετά βίας ήταν εκατό άτομα. Τέτοιου είδους προεκλογικές συγκεντρώσεις αναβαθμίζουν τον πολιτικό πολιτισμό καθώς δεν δημιουργούν την ηχορύπανση που έχουν οι συγκεντρώσεις των κομμάτων του δικομματισμού…

Σχόλια

 • από lazopolis πριν 3260 μέρες 0

  Θα συνεισέφεραν πραγματικά στην πρόοδο και την ευημερία της χώρας που τόσο αγαπούν όλοι όσοι πιστεύουν οτι ο σύριζα γενικώς και ο Τσίπρας ειδικώς συμβάλλουν στην πολιτική ένδεια της ελληνικής αριστεράς, αν έκαναν τον κόπο να μας πουν επιτέλους όχι τί κάνουν λάθος ο σύριζα και ο Τσίπρας, αλλά τί θα έπρεπε να κάνουν ωστε να εκπροσωπείται σωστότερα και επιτυχέστερα η αριστερά στην Ελλάδα.

  Εγώ έχω μερικές ιδέες, Elias, αλλά ρωτάω κι εσάς, μια που βλέπω σας απασχολεί συνεχώς τί είπε ο Τσίπρας και τί έκανε ο σύριζα.

 • από talos πριν 3259 μέρες 0

  Προεκλογική περίοδος. Απέχω από τις μαζικές διαδικασίες του μπαζ (λίγο-πολύ) για λόγους ίσης εκπροσώπησης των κομμάτων στο buzz, κατόπιν εισήγησης του ΕΣΡ. Μέχρι και τον Μανδραβέλη συγκρατήθηκα να μην σχολιάσω επιδεικνύοντας την μυθική πια αυτοσυγκράτησή μου. Αλλά αν αυτό είναι μπαζαρίσιμο και δημοφιλές, σύμπαζιώτες και συμπαζιώτισσες, έχω κάτι σελίδες με ανέκδοτα για τον Γιωργάκη και τον Κωστάκη, που εύκολα μπαζάρονται και εύκολα το κάνουμε εδώ αμέρικαν μπαρ, επίσης κάτι ιδιαίτερες σελίδες με νάνους + άλογα + ακροδεξιά = love4evah μπορώ να βρω αν ψάξω - καθώς δημοκρατία έχουμε, ό,τι θέμε μπαζάρουμε (και εδώ που τα λέμε έχει ένα ανεξάρτητο ενδιαφέρον αλλά το buzz είναι Κ-13). Διότι, ωωωωωω! κοίτα! σχόλια πολιτικών αντιπάλων της αριστεράς εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ (*και* των δύο τάσεων του ΣΥΝ, καινοφανώς και δημιουργικώς, διότι δεν πρέπει να σηκώσει κανένας κεφάλι). Αναρωτιέμαι απλά αν το μέτρο σύγκρισης της συγκέντρωσης στο Αγρίνιο ήταν οι παλαιότερες συγκεντρώσεις του ΣΥΝ στο Αγρίνιο ή η συγκέντρωση του Παπανδρέου στο Σύνταγμα το 1981. Τέλος, το πραγματικό γεγονός περιγράφεται εδώ, στο βαθμό που έχει οιαδήποτε σημασία... Τώρα ξαναγυρίζω στη σιωπή μου, παρακαλώ τον Θεό κτλ. κτλ. αλλά θυμηθείτε ΝΑΝΟΙ & ΑΛΟΓΑ L4E!

  • από MadNihilist πριν 3259 μέρες 0

   You're being misssed. But I guess ... so am I =)))

 • από Elias πριν 3259 μέρες 0

  Γεια σας, σύντροφοι.

  @lazopolis
  Πρώτα όμως να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε όταν λέμε αριστερά. Δε μου είναι προφανές ότι η λέξη έχει κατ’ ανάγκη θετικά συμπαραδηλούμενα, αριστερός σημαίνει φως και τέρμα. Είναι ένα ηθικό αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη; Είναι απλώς ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ + ΚΚΕ + ΣΥΡΙΖΑ + εξωκοινοβουλευτικοί; Είναι ένας παράγοντας αποβιομηχάνισης της χώρας; Είναι μία σειρά συμβόλων που διατηρείται από συνήθεια και συναισθηματισμό; Τι ‘ναι αυτό που το λένε αριστερά;

  @talos
  Είμαι αλαβανοφάγος, τι να κάνουμε. Δε φταίω εγώ όμως, η κοινωνία και οι κακές συναναστροφές με έριξαν στο σημείο να ζητάω την κατανόησή σου. Όταν λοιπόν βλέπω κείμενα που μιλάνε για «καθεστηκυία αριστερά», δεν μπορώ, τα ψηφίζω ενστικτωδώς. Ανακλαστική κίνηση, ξέρεις, συμπαθητικό – παρασυμπαθητικό κ.λπ., δε μεσολαβεί ο εγκεφαλικός φλοιός.
  Από εκεί και πέρα, είναι απορίας άξιον πώς δεν προβληματίζεται ένας ευφυής άνθρωπος σαν κι εσένα (διότι βλάκας σίγουρα δεν είσαι) με το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχλεί ανθρώπους που θα έπρεπε να τους είχε κερδισμένους. Ή έστω θετικώς διακείμενους. «Για να ενοχλεί, κάτι καλό θα λέει» είναι το μόνο σχετικό συμπέρασμα που σε έχω δει να γράφεις. Κάτι περισσότερο;

  @MadN
  Συμφωνώ, επαυξάνω κιόλας: θα ήθελα ακόμα περισσότερους σχολιαστές, από όσο το δυνατόν πιο ετερόκλητους πολιτικούς χώρους. Φιλοβασιλικούς, αντιεξουσιαστές, ακόμα και ψηφοφόρους του Παπαθεμελή. Ακόμα και τον ίδιο τον Παπαθεμελή. Να γίνει το Buzz ένα ουράνιο τόξο που να καλύπτει όλο το φάσμα. Γιατί, κατά τ’ άλλα, πηγαίνουμε όλοι και συμμετέχουμε στα διαδικτυακά μαγαζιά των ομοϊδεατών μας, όπου επικρατεί πληκτική ομοφωνία…

  • από akindynos πριν 3259 μέρες 0

   Ωραία, το buzz θα γίνει ένα ουράνιο τόξο και αμέσως μετά όλοι θα ζητάνε m&m για πρωινό κι ένα πόνι.

   Μπράβο Ηλία, έβαλες τα θεμέλια για την καταστροφή του buzz

   (με τρόμο βλέπω πως τα θεμέλια για την καταστροφή και τα θεμέλια της καταστροφής γκουγκλικώς είναι άπαξ λεχθέντα, ποιοι εμποδίζουν τη θεμελίωση της καταστροφής;)

  • από Elias πριν 3259 μέρες 0

   Προβληματιζόμουν για την παρομοίωση. Τι θα γίνει το Buzz; Ένα ουράνιο τόξο που θα καλύπτει όλο το φάσμα ή ένας ΟΗΕ που θα δίνει βήμα σε κάθε φωνή; Τελικά διάλεξα την πρώτη λόγω των υποσυνείδητων σλαβομακεδονικών μηνυμάτων που περιέχει. Πού να το 'ξερα πως όταν εγώ πήγαινα, η Microsoft ερχόταν;

   Κατά τ' άλλα, σύντροφοι, δε μ' αφήνετε να δουλέψω και θα το ξενυχτήσω πάλι και θα είμαι ψόφιος και θα γίνω παρανοϊκός και πνεύμα αντιλογίας και μετά θα 'ναι δικό μου το φταίξιμο. Εγώ δεν ήμουνα αλήτης, αλήτη μ' έκανες εσύ.

   (Σύντροφε, νομίζω ότι έχουμε κολλήσει στο Google και η πραγματική ζωή μάς προσπερνά)

 • από zoutiri πριν 3259 μέρες 0

  "θα ήθελα ακόμα περισσότερους σχολιαστές, από όσο το δυνατόν πιο ετερόκλητους πολιτικούς χώρους. Φιλοβασιλικούς, αντιεξουσιαστές, ακόμα και ψηφοφόρους του Παπαθεμελή. Ακόμα και τον ίδιο τον Παπαθεμελή. Να γίνει το Buzz ένα ουράνιο τόξο που να καλύπτει όλο το φάσμα. Γιατί, κατά τ’ άλλα, πηγαίνουμε όλοι και συμμετέχουμε στα διαδικτυακά μαγαζιά των ομοϊδεατών μας, όπου επικρατεί πληκτική ομοφωνία…"

  ακριβως. Ηλια θα κατεβεις για προεδρος της Ευρωπαϊκης Ενωσης στις ευρωεκλογες? σε ψηφιζω ανετα.

  κατα τα αλλα, εγω θα ηθελα μια εξυπνη και προοδευτικη αριστερα στην Ελαλδα, να προσφερει καινοτομες ιδεες στον δημοσιο διαλογο. Η σημερινη μονο οχι ξερει να λεει (και αφηνω κατα μερος τα καραγκιοζιλικια με το χαϊδεμα ατομων που θα επρεπε να αποκηρρυσει).

 • από lazopolis πριν 3259 μέρες 0

  @elias: όχι, ας μην ξεκαθαρίσουμε τί εννοούμε όταν λέμε αριστερά - θα μπορούσε ο καθένας να δώσει έναν λίγο πολύ συνεπή αλλά πάντα απελπιστικά στενό ορισμό του όρου. Ο οποίος όρος έχει απασχολήσει τους επιφανέστερους της διεθνούς διανόησης εδώ και διακόσια χρόνια και δόξα τον αλλάχ έχουν υπάρξει πολλές και διάφορες "κατευθύνσεις" προς πολιτική στόχευση τε και δράση.

  Ο καθένας λοιπόν έχει μια αίσθηση του τί σημαίνει αριστερά. Φαντάζομαι οτι τόσο ο ορίτζιναλ αρθρογράφος όσο και εσύ σίγουρα θα έχετε μια αρκετά ξεκάθαρη άποψη του τί εννοείτε αριστερά αφού είστε τόσο βέβαιοι οτι ο σύριζα εγκλωβίζει το χώρο στις αράχνες και τις πληγές του :)

  Παρεμπιπτόντως εμένα (και είμαι βέβαιος και τον Τάλο) με απασχολεί το γεγονος οτι ο σύριζα ενοχλεί ανθρώπους που θα έπρεπε να έχει κερδισμένους, και ξέρω αρκετούς τέτοιους. Όλοι τους είναι άνθρωποι με πανεπιστημιακή παιδεία και (σχεδόν) αστικές (πολιτισμικά) καταβολές, έχουν θητεύσει στην ΚΝΕ, τον Ρήγα ή άλλα παρόμοια πειράματα (ή θα ήθελαν να έχουν θητεύσει), και πολιτικά θα μπορούσαν να υπάρξουν μόνο μέσα σε έναν λίγο διαφορετικό σύριζα - εννοώ οτι τα υπόλοιπα κόμματα είναι μίλια μακρύτερα για αυτούς. Η απορία μου είναι πάντα γιατί δε συμμετέχουν στις συριζικές διαδικασίες/ζυμώσεις/μπλαμπλα ώστε να συνδιαμορφώσουν κατά δύναμη τις θέσεις του σχηματισμού. Η απάντηση δεν είναι απλή, και είναι σίγουρα και ευθύνη του σύριζα, αλλά είναι και δική τους.

 • από lazopolis πριν 3259 μέρες 0

  @zoutiri: "μια έξυπνη και προοδευτική αριστερά να προσφέρει καινοτόμες ιδέες" είναι καλό για έκθεση λυκείου. Έχεις υπόψιν σου καμιά τέτοια διεθνώς; Ας πούμε η "αριστερά" στις ΗΠΑ (που δεν είναι πολιτικός σχηματισμός αλλά συλλογή σχεδόν περιθωριακών διαννοούμενων και oped αρθρογράφων όπως Τσόμσκυ, Κλάιν, Ζιν κλπ.) θεωρείς οτι είναι έξυπνη και προοδευτική και προσφέρει καινοτόμες ιδέες;  • από zoutiri πριν 3259 μέρες 0

   ενα απλο παραδειγμα ειναι νομιζω ο Τζων Ρωλς και τελοσπαντων οι αριστεροι που εμπνεονται απο την δουλεια του, οχι απο παραφθορα της δουλειας καποιου μουσατου πριν 160 χρονια.

 • από lazopolis πριν 3259 μέρες 0

  O Τζων Ρωλς ως παράδειγμα liberal πολιτικής φιλοσοφίας ενώ μιλάμε για το σύριζα και το τί θα έπρεπε να λέει ο Τσίπρας; Θα θεωρούσες δηλαδή πρέπον στη συγκέντρωση του ΣΥΝ στο Αγρίνιο ο Τσίπρας να
  εξηγούσε πώς ... "In A Theory of Justice, I will attempt to reconcile liberty and equality in a principled way, offering an account of "justice as fairness." Central to this effort is my famous approach to the seemingly intractable problem of distributive justice."

 • από lazopolis πριν 3259 μέρες 0

  Επιπλέον το να περιγράφεις τον μαρξισμό σαν πεδίο όπου κάποιοι εμπνέονται από παραφθορές της δουλειάς κάποιου μουσάτου είναι σαν να περιγράφεις τη φυσική σαν ενασχόληση με τη δουλειά ενός περουκανέα από ένα κωλοχώρι έξω απ'το Λονδίνο. :)

 • από Elias πριν 3258 μέρες 0

  Σωτήρη, το παιχνίδι στην Ελλάδα δεν παίζεται με τις ιδέες και τους νόμους. Η Ελλάδα είναι ένας στρατός που χάνει τις μάχες όχι τόσο επειδή του λείπει το υψηλό στρατηγικό σχέδιο, αλλά επειδή είναι άτακτος, ανεκπαίδευτος, ανοργάνωτος, απείθαρχος και αναποτελεσματικός. Πολύ πριν απ' τον Ρόμμελ, χρειάζεται Πάττον.

  Από κει και πέρα, lazopolis, αν Αριστερά σημαίνει ανακύκλωση κάποιον συγκεκριμένων συμβόλων, ρητορικών και πρακτικών χωρίς αντίκρισμα, δε βλέπω το λόγο γιατί αυτή θα πρέπει να εκπροσωπείται επιτυχέστερα. Φοράμε ένα κόκκινο μαντήλι και γίναμε "Αριστεροί" = "οι καλοί της υπόθεσης;". Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την άλλη σειρά συμβόλων που λέγεται "Ολυμπιακός", τουλάχιστον όμως οι οπαδοί του δε διεκδικούν το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας.
  Τέλος πάντων, ας βάλω ένα ανάλαφρο, απολιτίκ τραγουδάκι για να εκτονωθούν οι εντάσεις:

  Αγάπησα Αριστερό
  Με πλούσιο βιογραφικό στις δράσεις του κινήματος.
  Τον είδα στη συγκέντρωση, τότε που ήμουνα αστή
  Και θύμα του συστήματος.

  Αριστερέ, Αριστερέ, δεν είμαι πλέον κυριλέ.

  Αγάπησα Αριστερό
  Και σε υπόγειο σκοτεινό με πήγε αξημέρωτα.
  Κάτω από ανοιχτά πανό κι από ‘να σφυροδρέπανο
  Κάναμε οι δυο μας έρωτα.

  Αριστερέ, Αριστερέ, πήρα μπλουζάκι με τον Τσε.

  Αγάπησα Αριστερό
  Με πήγε στο Συνέδριο και κάπου εκεί τον χώρισα.
  Άλλαξα τότε τακτική, σε πιο ακροαριστερή
  Οργάνωση προσχώρησα.

  Αριστερέ, Αριστερέ, εδώ χαλάει το κονέ.

  Αγάπησα Αριστερό
  Σταλινιστή, δογματικό, μου 'χε ζαλίσει τα μυαλά.
  Με αντιεξουσιαστές, μαοϊκούς και τροτσκιστές
  Τώρα την ψάχνω τη δουλειά.

  Αριστερέ, Αριστερέ, μας βγάλανε στα ΜΜΕ.

  • από talos πριν 3258 μέρες 0

   Ο Θεός δεν με εισάκουσε: Κοίτα, Ηλία η βασική μας διαφορά είναι πως θεωρείς εσύ (αλλά κυρίως ο Σωτήρης) ότι υπάρχει ένα μονοσήμαντο, μονολιθικό και προσβάσιμο δια της καθαρής σκέψης κοινό καλό (συμπτωματικά το παραδεδεγμένο παρά τας αρχάς) το οποίο όποιος δεν αναγνωρίζει ως τέτοιο ανακυκλώνει την μερικότητα των συμβόλων του. Κάπου εκεί υπάρχει ίσως μια νοήμων συζήτηση. Αλλά εκεί, όχι στον Τσίπρα επί Αγρινίω, ούτε στην ανακύκλωση ιμπρεσσιονιστικών κατηγοριών άνευ τεκμηρίωσης χωρίς ουσία και την ανέγερση straw men προς κατακεραύνωση. Εκεί: Μετά υπάρχει ο Τάκης Τσουκαλάς ως αρχισυντάκτης Παναθηναϊκής εφημερίδας κττ για να μείνω στην ποδοσφαιρική ορολογία. (Και να ξεκαθαρίσω κάτι, το ότι είσαι καραδεξιός το αποδέχομαι, κανείς δεν είναι τέλειος. Αν είσαι και γάβρος όμως οι συζητήσεις μας τελειώνουν εδώ. Για όλα υπάρχει κάποιο όριο...)

  • από MadNihilist πριν 3258 μέρες 0


   Qu'est ce qu'il dit ? (o Elias εννοώ)

 • από zuqzuq πριν 3258 μέρες 0

  Αν και κατά τη γνώμη μου το μπαζαρισθέν ποστ δεν διακρίνεται για την καλή του πίστη (το ψήφισα κατά λάθος), η συζήτησις, η οποία ακολούθησε τον μπάζον, εμπνέει. Θα μου επιτρέψει η εκλεκτή ομήγυρις να υπενθυμίσω ένα ποίημα του Μανούσου Φάση (κατά κόσμον Μανώλη Αναγνωστάκη), γραφέν περί το 1987, το οποίον, παρά το ότι κινείται εντός αυστηρά αριστερών πλαισίων, αποκαλύπτει, εμβαθύνοντας, την ουσία των πραγμάτων. Το ποίημα διακρίνεται από αυτοσαρκαστική διάθεση η οποία νομίζω απουσιάζει, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (λέγε με talos, λέγε με lazopolis και πάλι όχι πάντα), στις ημέρες μας. Όποιος έχει διάθεση, και εφ όσον χρειαστεί, ας το υπομνηματίσει.

  Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΤΑΣΙΑΣ
  [ΤΗΣ ΑΡΧΟΝΤΟΚΝΙΤΙΣΑΣ]

  Ήταν οι μέρες εκείνες
  που λυσσάγαν οι μπασκίνες
  και σου `ρχότανε ναυτία
  όταν περνούσες τα Χαυτεία.

  Και εσύ!


  Κρατώντας τον "Οδηγητή"
  διάβηκες από μπρος μου
  λουσμένη με αρώματα Κοττύ
  στην μπόχα του υποκόσμου.


  Φωνάζαν ΕΝΑ-ΔΥΟ-ΧΙ
  στα προποπρακτορεία
  μα πέρναγες αγέρωχη
  Κνιταρχοντοκυρία.


  Κανένας δεν αγόραζε
  δεν δίναν σημασία
  ήρθα και σ `έπιασα αγκαζέ
  και σου `πα "έλα Τασία"


  πούλησες δέκα σήμερα
  νομίζω πια πως φτάνει
  - αρχόντισά μου και κερά-
  μάζεψτα μάνι-μάνι


  πάμε τα δυό μας κορ-α-κορ
  να κάνουμε επανάσταση
  να σπάσουμε όλα τα ρεκόρ
  Χριστούγεννα κι Ανάσταση.


  Κι αν είσαι του δογματικού
  σκασίλα μου μεγάλη
  πάμε από Ηρώδου του Αττικού
  να βγούμε προς Εκάλη.


  Κνίτισα αρχοντοκνίτισα
  παλαιοημερολογήτισα
  να γίνουμε ένα εγώ κι εσύ
  δόγμα και ανανέωση.


  Θα το πατήσω το πεντάλ
  μέχρι 90 και100.
  Διάβαζε εσύ τον Ρόζενταλ
  για μένα η λίρα εκατό.


  Πάμε σ`ένα κρυφό κουτούκι
  να φάμε πίτσα ή πεϊνιρλί
  να μου κάνεις λούκι-λούκι
  να σου δείξω ένα λιλί.


  Θα κάνεις σου, θα κάνω μου
  κι ό,τι άλλο θες ακόμα
  κι απά στην ώρα του χαμού
  θα σου φωνάξω: "Ένα είν` το Κόμμα".

  *  • από zuqzuq πριν 3258 μέρες 0


   Φοβούμαι ωστόσο ότι θα μου την πέσει η Μαντνιιλίστ.

 • από zoutiri πριν 3258 μέρες 0

  λαζοπολι δεν περιμενω να τσιταρει Ρωλς ο Τσιπρας (αν και καθολου δεν θα με ενοχλουσε), θα περιμενα ομως απο εναν αριστερο του 2009 να ειναι ενημερος σχετικα με τις προοδους στην πολιτικη φιλοσοφια, εστω τις προοδους ως το 1971 (που γραφτηκε το Theory of Justice).

  Η βασικη ενοραση που πρεπει να προκυψει απο οποιον εχει διαβασει Ρωλς ειναι οτι ανισοτητες μπορει να ειναι αποδεκτες οσο βελτιωνουν την θεση του λιγοτερο δυνατου. Αν το ειχε κατανοησει αυτο εστω ενας Συριζιτης θα ειχαν εντελως διαφορετικη οπτικη και θα εγκατελειπαν την μιζερη και βαθια φθονερη νοοτροπια του εξισωτισμου με το ζορι, ακομα και αν διαλυει τις οικονομικες προοπτικες για ολους!

  "Επιπλέον το να περιγράφεις τον μαρξισμό σαν πεδίο όπου κάποιοι εμπνέονται από παραφθορές της δουλειάς κάποιου μουσάτου είναι σαν να περιγράφεις τη φυσική σαν ενασχόληση με τη δουλειά ενός περουκανέα από ένα κωλοχώρι έξω απ'το Λονδίνο. :)"

  οχι γιατι οι φυσικοι εχουν αφησει τον Νευτωνα πισω εδω και καναν αιωνα, ενω καποιοι μαρξιστες δεν λενε ναφησουν τον Μαρξ ησυχο (παρεπιμπτοντως σουχω πει οτι ο μουσατος σπουδασε εν μερει στο πανεπιστημιο μου ε?). Αυτο προφανως δεν σημαινει οτι δεν υπαρχουν συγχρονοι φιλοι του Μαρξ με προχωρημενη σκεψη (βλ τι λεει ο Νικολας οτι μπορει να προσφερει η θεωρια του Μαρξ σημερα ), αλλα οι Τσιπρες απεχουν πολυ απο αυτο.

  "θεωρείς εσύ (αλλά κυρίως ο Σωτήρης) ότι υπάρχει ένα μονοσήμαντο, μονολιθικό και προσβάσιμο δια της καθαρής σκέψης κοινό καλό (συμπτωματικά το παραδεδεγμένο παρά τας αρχάς) το οποίο όποιος δεν αναγνωρίζει ως τέτοιο ανακυκλώνει την μερικότητα των συμβόλων του"

  σαφως, και δουλεια οποιουδηποτε πολιτικου ειναι να το αναζητει *συνεχως* χωρις κολληματα και ιδεοληψιες. Αν ενας πολιτικος, ποσο μαλλον μια παραταξη, δεν αλλαζει σε 2-3 δεκαετιες γνωμη σχετικα με το πως θα φτασουμε το κοινο καλο, τοτε σημαινει οτι μαλλον απεχει απο τις σχετικες εξελιξεις σε επιστημη και φιλοσοφια και δυσκολα αξιζει την ψηφο κανενος. Αν η παραταξη μαλιστα αυτοονομαζεται και προοδευτικη, τοτε μαλλον μιλαμε για λεπτη ειρωνεια που μου διαφευγει.

  Και για να μπω σε παραδειγματα, τι ειδους προοδευτικος και κοινωνικα ευαισθητος ανθρωπος (οπως αρεσκονται να αυτοθεωρουνται οι αριστεροι) μπορει να ειναι εν ετει 2009 εναντιον

  α) κουπονιων εκπαιδευσης
  β) ιδιωτικων ΑΕΙ με μαζικες υποτροφιες
  γ) ευελιξασφαλειας
  κτλ

  • από talos πριν 3258 μέρες 0

   Για να μπω και εγώ σε παραδείγματα τι ειδους προοδευτικος και κοινωνικα ευαισθητος ανθρωπος (οπως αρεσκονται να αυτοθεωρουνται οι αριστεροι) μπορει να ειναι εν ετει 2009 υπερ:
   α) κουπονιων εκπαιδευσης
   β) ιδιωτικων ΑΕΙ με μαζικες υποτροφιες
   γ) ευελιξασφαλειας

   Εν έτει 2009, μετά την κατάρρευση του υπαρκτού νεοφιλελευθερισμού, νομίζω πως ελάχιστοι μόνο κνίτες και παιοημερολογίτες της δεξιάς ;-)

  • από zoutiri πριν 3258 μέρες 0

   ναι η αληθεια ειναι ταλω οτι λογω της χρηματοοικονομικης κρισης οι αμερικανοι ειδαν πια ξεκαθαρα την πλανη του να εχουν ιδιωτικα ΑΕΙ. Το Χαρβαρντ θα κλεισει και η περιουσια του θα δωριστει στο Ιδρυμα Λενιν, η περιουσια του Γεηλ θα δοθει σε αναξιοπαθουντες μαρξιστες κτλ

   Τωρα περα απο την πλακα, αν μπορεις να μου βρεις ουσιαστικη φιλοσοφικη (εστω αριστερη) ή επιστημονικη στηριξη στην ιδεα οτι τα κουπονια εκπαιδευσης πχ ειναι μια πολυ κακη ιδεα, θα ημουν υποχρεος. Αν στον δρομο μου βρεις και μια αριστερη ή δεξια κυβερνηση στον πολιτισμενο κοσμο (εκτος του γαλατικου χωριου με τα πολλα νησια στην ΝΑ γωνια της ευρωπης) που να απαγορευσε τα ιδιωτικα ΑΕΙ, ακομα καλυτερα.

   Οχι τιποταλλο αλλα πραγματικα η υπομονη μου εξαντλειται με τους ελληνοαριστερους που αντιτιθενται στην κοινοτερη λογικη αλλα και οσα ατομα (ακομα και αν ειναι παναθηναικοι) που βρηκαν την ευκαιρια της κρισης για να κριτικαρουν εντελως ασυνδετα θεματα.

   ΥΓ ο ηλιας παντως δεν μας ειπε, ειναι γαβρος?

  • από Spyros.Dovas πριν 3257 μέρες 0

   Αν είναι γαύρος, πληζ ας μην το πει. Δεν θα αντέξω τέτοια απογοήτευση.

 • από Elias πριν 3257 μέρες 0

  Λαϊκή επιταγή ακούω τώρα και πρέπει να κατέβω: απεχθάνομαι οτιδήποτε έχει να κάνει με τον αθλητισμό. Συχνά όμως αναγκάζομαι να πέσω στο επίπεδό σας και να χρησιμοποιήσω ποδοσφαιρικούς όρους, γιατί ξέρω το βαθμό της αλλοτρίωσης και την αδυναμία σας να αντισταθείτε στους υποσυνείδητους συμβολισμούς του αθλήματος, η μπάλα ως προέκταση του πέους, η ομάδα ως κατάλοιπο νομαδικών - θηρευτικών εξορμήσεων, ο Πρόεδρος ως χθόνια θεότητα της γονιμότητας κ.λπ.

  Σύντροφε Τάλω, έχω πολλά να πω αλλά είμαι ψόφιος και δεν μπορώ να βάλω δυο σκέψεις στη σειρά. Θα σε συμμορφώσω μια άλλη φορά, ΟΚ;

 • από lazopolis πριν 3257 μέρες 0

  Πφφ. Έλειψα μια μέρα και τη γαμήσατε τη συζήτηση...

  "αν Αριστερά σημαίνει ανακύκλωση κάποιον συγκεκριμένων συμβόλων, ρητορικών και πρακτικών χωρίς αντίκρισμα, δε βλέπω το λόγο γιατί αυτή θα πρέπει να εκπροσωπείται επιτυχέστερα."

  Απαντήσεις πολλαπλής επιλογής

  α) δε σημαίνει αυτό προφανώς, ή ίσως τα αντικρύσματά μας διαφέρουν.
  β) ε τότε, αφού δεν πρέπει να εκπροσωπείται επιτυχέστερα γιατί ασχολείστε με τον Τσίπρα;
  γ)η ανακύκλωση δεν είναι απαραίτητα κακό πράγμα, η πρωτοτυπία δεν είναι αυτοσκοπός (ιδιαίτερα σε μια μικρομεσαία Ευρωπαϊκή χώρα στα σύνορα με την Ανατολή όπως η δικιά μας).

 • από lazopolis πριν 3257 μέρες 0

  @zoutiri (I'm back in Zurich btw):
  Θα στήριζα με όλη μου την ψυχή κάθε ιδιωτικό ΑΕΙ που θα λειτουργούσε με 200 χιλιάδες υποτροφίες (αριθμός ανελαστικός επί ποινή ανάκλησης της άδειας λειτουργίας). Επειδή έχει λιακάδα έξω είμαι έτοιμος να κάνω και 50% έκπτωση στις απαιτήσεις μου :)


 • από lazopolis πριν 3257 μέρες 0

  @zuqzuq:  υπενθυμίζω οτι αυτοσαρκαζόμαστε όταν είμαστε αναμεταξύ μας, σύντροφε. Εδώ είναι επάλξεις, προέχει ο αγώνας, το κίνημα... Μας διαβάζουν και opinion makers άλλωστε...

 • από talos πριν 3257 μέρες 0

  Σωτήρη ειδικά για σένα, αφού δεν δουλεύει η αναζήτηση στο google σου (ή αφού έχεις AI που αποκλείει μη-δογματικά αποδεκτά αποτελέσματα), από όχι-αριστερές πηγές, για να αποφύγουμε τις κακοτοπιές, να μερικά άρθρα εναντίον του school voucher system στις ΗΠΑ, μετά από αναζήτηση 2' στο google!

  - ADL (not exactly the CPUSA): School Vouchers:The Wrong Choice for Public Education
  - The case against school vouchers
  - Πλούσια αρθρογραφία pro and con σε αυτό εδώ το βιβλίο

  - Σχετικά με την πρόσφατη εμπειρία: School vouchers leave too many children behind

  Τέλος στην αμόρφωτη ίσως Φινλανδία: The vocational schools and polytechnics are governed by municipalities, or, in special cases, by private entities. (As an exception to the rule, Police College is governed by the Ministry of the Interior.) All Finnish universities, on the other hand, are owned by the state.

  • από zoutiri πριν 3257 μέρες 0

   η Φινλανδια ειναι γνωστη για την μεση εκπαιδευσης της οχι τα πανεπιστημια της. Παρολαυτα η ακαδημια του Åbo ηταν ιδιωτικο πανεπιστημιο ως το 1981 (και υποψιαζομαι κρατικοποιηθηκε επειδη ηταν σουηδικο?). Δευτερον, οι φινλανδοι θα εχουν συντομα νεα ιδιωτικα πανεπιστημια. Τελος και πιο σημαντικο, το να συγκρινεις την λειτουργια του δημοσιου τομεα στην Φινλανδια με την Ελλαδα πρεπει να ειναι απο τις χειροτερες συγκρισεις που μπορεις να κανεις στην ΕΕ.

   σχετικα με τα κουπονια, το πρωτο λινκ που βρηκες τα κατηγορει για καταργηση χωρισμου εκκλησιας κρατους που για ονομα του θεου (ή του πρωθυπουργου αν θες, for secularity's sake) ουτε ειναι αναγκαιο συστατικο της ιδεας των κουπονιων, ουτε βεβαια ενοχλει στην Ελλαδα μια και *δεν εχουμε* χωρισμο εκκλησια κρατους.
   Το κειμενο του christian science monitor (ασχολιαστη η πηγη :-) ) ειναι προχειροτατο χωρις κανενα στοιχειο, παρολαυτα λεει και το προφανες:
   it's true parents who have chosen to participate are so pleased with the results for their children that demand exceeds supply

   ειδικα στο προγραμμα της Ουασιγκτων λενε οτι οι φτωχοι γονεις ειναι οι μεγαλυτεροι οπαδοι (και λογικοτατο αφου τα παιδια τους ξεφευγουν απο το γκετο).

   Αλλα για να μην ξεκιναμε ατερμονες συζητησεις, ειναι προφανες οτι ο διεθνης διαλογος περι κουπονιων ακομα δεν εχει καταληξει, συντριπτικα στοιχεια υπερ ή κατα μαλλον δεν εχουμε ακομα (κυριως επειδη το μετρο εχει εφαρμοστει πολυ σπανια), αλλα η κοινη λογικη λεει οτι θα βοηθουσαν πολυ, ειδικα τα παιδια φτωχών γονεων σε υποβαθμισμενες περιοχες (πιστεψε με, απο εμπειρια δευτερου χεριου, το 1ο Λυκειο Ψυχικου ειναι κλασεις ανωτερο απο το 15ο Κυψελης, που δεν ειναι δα και Κερατσινι).

   Η ελληνικη αριστερα λοιπον γιατι απλα αγνοει μια τοσο σημαντικη ιδεα προς ενισχυση τοσο κοινωνικα και οικονομικα αδυναμων?
   Πες οτι η ΝΔ δεν ενδιαφερεται για τα παιδια εργατων και μεταναστων.
   Ο Τσιπρας ομως πως θεωρει υψηλοτερης προτεραιοτητας να ελαφρολογει για καθε ασχετο θεμα, να μελεταει (υποτιθεται) μαρξ μαο και λενιν, αλλα να μην ασχολειται με κατι τοσο σημαντικο οπως η αναμορφωση της μεσης εκπαιδευσης?

   lazopolis
   υποτροφιες για ολους τους εισακτεους με εισοδημα κατω απο 50% του εθνικου διαμεσου σου κανει? Εγω σε καθε περιπτωση μεσα ειμαι.

   ΥΓ ηλια εχω δει διαφορα στην ζωη μου αλλα νομιζω οτι καποιος με μια μπαλα ποδοσφαιρου ως προεκταση του πεους του θα δυσκολευοταν να συνουσιαστει με οτιδηοποτε εκτος ισως φαλαινας.

 • από talos πριν 3257 μέρες 0

  zoutiri για μεθοδολογικούς λόγους υπενθυμίζω.

  Είπες: "Τωρα περα απο την πλακα, αν μπορεις να μου βρεις ουσιαστικη φιλοσοφικη (εστω αριστερη) ή επιστημονικη στηριξη στην ιδεα οτι τα κουπονια εκπαιδευσης πχ ειναι μια πολυ κακη ιδεα, θα ημουν υποχρεος."
  Εγώ σου έδειξα ότι με τετριμμένη αναζήτηση στο Google βρίσκεις πολλές σοβαρές αντιρρήσεις *στις ΗΠΑ*, από ανθρώπους που στην Ελλάδα θα ήταν ΝΔ οικονομικά, και το παραδέχεσαι στο κατόπι (λες "ειναι προφανες οτι ο διεθνης διαλογος περι κουπονιων ακομα δεν εχει καταληξει, συντριπτικα στοιχεια υπερ ή κατα μαλλον δεν εχουμε ακομα") καθιστώντας άνευ ουσίας και την υποχρέωση που μου έχεις. Παγκοσμίως τα αριστερά κόμματα (και όχι μόνο βλ. Αλ Γκορ) είναι εναντίον των συστημάτων αυτών, ακόμα και εκεί που υπάρχουν ακόμα και σε εξαιρετικά "δημόσια" μορφή π.χ. Σουηδία

  Στην συνέχεια μου λες στην πορεία "μια αριστερη ή δεξια κυβερνηση στον πολιτισμενο κοσμο ...που να απαγορευσε τα ιδιωτικα ΑΕΙ", και εγώ σου έδειξα (αν και καμία κυβέρνηση στην ΕΛλάδα δεν απαγόρευσε τα ιδιωτικά ΑΕΙ - το ζητούμενο ηταν να επιτραπούν) πως στην Φινλανδία (και στην Γερμανία και στην Νορβηγία π.χ.) όλα πρακτικά τα πανεπιστήμια είναι δημόσια. Το δε λινκ που μου έδωσες δεν είναι ακριβώς η δημιουργία ελεύθερης αγοράς ΑΕΙ στην Φινλανδία:

  "Although continuing to be supported via the public purse, Aalto and any other 'private' universities are to be 'foundations under private law'. According to the 'unconstitutional' draft Act, foundation universities' boards would be elected by the government and representatives of private funding bodies.

  But the Constitutional Committee disagreed with this methodology and redrafting will be required. Universities established as foundations will be required to appoint their board in the same way as the majority of universities (that is, those that are 'institutions under public law')."

  ΝΠΔΔ, με δημόσιους κανόνες, κατόπιν συνταγματικής επιταγής. Τρελή ιδιωτικοποίηση. Τέλος πάντων ας μην ανοίξουμε και το ζήτημα της παιδείας στο θρεντ αυτό...

  • από zoutiri πριν 3257 μέρες 0

   ταλω ξερεις νομιζω οτι συνηθως ακριβολογω.
   ειπα λοιπον
   "αν μπορεις να μου βρεις *ουσιαστικη* φιλοσοφικη (εστω αριστερη) ή επιστημονικη στηριξη στην ιδεα οτι τα κουπονια εκπαιδευσης πχ ειναι μια *πολυ κακη* ιδεα"

   δεν νομιζω οτι βρηκαμε κατι τετοιο. Η θεωρια και η κοινη λογικη λενε οτι αν υπαρχει εφεκτ θα ειναι καλο και η εμπειρια μας δεν μας δινει ακομα conclusive evidence. αυτο δεν σημαινει σε καμμια περιπτωση οτι βρηκαμε στοιχεια οτι τα κουπονια ειναι πολυ κακη ιδεα!

   το που θα ηταν οι ανθρωποι στις ΗΠα ας το αφησουμε. οτι η αριστερα παγκοσμιως ειναι αντιθετη στα κουπονια δεν ισχυει. το πειραμα της Ουασιγκτων με τα κουπονια ο Ομπαμα το συνεχιζει και νομιζω η ιδεα συζητιεται ενεργα απο αριστερους στην Αγγλια αλλα και σε αλλες χωρες.
   Τελος αν δεν συζητουσε τα κουπονια καμμια αριστερα δεν θα με επειθε καθολου οτι η ελληνικη αριστερα ειναι αξια συζητησης. Ισως ολοι εχουν μεινει στο παρελθον, στην οποια περιπτωση η παγκοσμια αριστερα θελει ξυπνημα.

   οσο για τα ιδιωτικα ΑΕι, ξερεις βεβαια οτι το να υπαρχουν λιγα ιδιωτικα ειναι κατι εντελως διαφορετικο με το να απαγορευουμε ΟΛα τα ιδιωτικα, κατι που ξαναλεω ειναι εντελως ασυνηθιστο στον πολιτισμενο κοσμο.
   Και βεβαια δεν μιλησα για ιδιωτικοποιηση της παιδειας (που παραπλανητικα και με δολο ισχυριζονται πολλοι) αλλα για συγκεκριμενη προταση:

   ιδιωτικα ΑΕΙ με υποτροφιες για ολους τους φτωχους. Περιμενω τις αντιρρησεις σου σε αυτην *ακριβως* την προταση, και αν δεν εχεις (οπως περιμενω απο καθε λογικο ατομο) θελω να μου πεις γιατι ο τσιπροσυριζα δεν το προσφερει ποτε ως προταση.

 • από talos πριν 3257 μέρες 0

  Το θέμα δεν είναι ούτε φιλοσοφικό, ούτε "επιστημονικό", είναι πολιτικό. Πολιτικές είναι οι αντιρρήσεις. Δεν ζούμε στον κόσμο των ιδεών, αλλά των ανθρώπων.

  Αυτά τα ΑΕΙ που θα είναι ιδιωτικά, από που θα χρηματοδοτούνται ώστε να δίνουν υποτροφίες "σε όλους τους φτωχούς"; Δηλαδή τι είδους ιδιωτικά θα είναι; Θα είναι κερδοσκοπικοί οργανισμοί; Γιατί όχι *δημόσια* πανεπιστήμια με υποτροφίες σε όποιον τις έχει ανάγκη; Ποιο το πλεονέκτημα του "ιδιωτικού";. Επίσης μιλάμε για την Σουηδία και την Φινλανδία ή για την Ελλάδα. Διότι στην Ελλάδα ο μόνος λόγος που έχει πέσει η ιδέα δεν είναι για να πραγματοποιηθούν τα Χάρβαρντ των μιντιακών ονειρώξεων, αλλά για να βάλουν χέρι στο δημόσιο χρήμα (για έρευνα και παιδεία) και από άλλη μια μπάντα, οι γνωστοί μηχανισμοί εκδοτών και εργολάβων. Υποτιμάς συστηματικά τα επίπεδα και την ευρηματικότητα της διαφθοράς στην χώρα.

  BTW ο Ομπάμα δεν είναι in any meaningful way "αριστερά" σε απόλυτους όρους. Οικονομικά είναι στα δεξιά των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών. Η αριστερή πτέρυγα των δημοκρατικών είναι εναντίον π.χ. Αν εννοείς δε το New Labour ως "αριστερά", έχουμε πρόβλημα ορολογίας.

 • από zoutiri πριν 3257 μέρες 0

  ταλω το γεγονος οτι μερικες απο τις πιο ανεπτυγμενες χωρες του πλανητη δεν εχουν πια ουσιαστικα αριστερα (συμφωνα με τον δικο σου ορισμο) δεν σε προβληματιζει καθολου?

  "Αυτά τα ΑΕΙ που θα είναι ιδιωτικά, από που θα χρηματοδοτούνται ώστε να δίνουν υποτροφίες "σε όλους τους φτωχούς";"

  πραγματικα δεν εχεις προσεξει πως λειτουργει το συστημα? Τα καλα ιδιωτικα του πλανητη δινουν μαζικα υποτροφιες, μαλιστα τα καλυτερα εξ αυτων οπως Χαρβαρντ, Γεηλ, Στανφορντ κατηργησαν πληρως τα διδακτρα για οικογενειες μεσου εισοδηματος και κατω

  "Γιατί όχι *δημόσια* πανεπιστήμια με υποτροφίες σε όποιον τις έχει ανάγκη;"

  τι υποτροφιες, δωρεαν ειναι τα ελληνικα ΑΕΙ και παλι τα παιδια μου δεν θα τα εστελνα.

  κατα τα αλλα μερικες φορες δεν προσεχεις τι λες και γινεσαι προσβλητικος. Ουτε εγω ουτε τοσα άλλα ατομα που γνωριζω (και μαζι μας πανω απο 50% των ελληνων!!) δεν υποστηριζουμε τα ιδιωτικα ΑΕΙ για να βαλουμε χερι στο δημοσιο χρημα, αλλα λογω βασικων αρχων του δυτικου δημοκρατικου πολιτευματος αφενος, βελτιωσης της παιδειας αφετερου, οπως εχω εξηγησει μαλλον διεξοδικα.

  Οι βασικες αρχες του πολιτευματος μας λενε οτι δεν απαγορευεις κατι αν δεν εχεις πολυ δυνατη επιχειρηματολογια που να δικαιολογει την απαγορευση. Η ερωτηση "ποιο ειναι το πλεονεκτημα του ιδιωτικου" δεν ειναι επιχειρημα, εσυ οφειλεις να μου πεις ποια ειναι η βαρια βλαβη που θα φερει στα ατομικα δικαιωματα καποιων ωστε να δικαιολογειται περιορισμος του δικαιωματος ιδιωτων να προσφερουν/λαμβανουν ανωτατη παιδεια σε ιδιωτικη στεγη.

  Τωρα, ποια ειναι τα πλεονεκτηματα *ολων των ιδιωτικων* τα βλεπει ξεκαθαρα οποιοσδηποτε εχει περασει μια βολτα απο ελληνικα δημοσια ΑΕΙ και απο καποιο ιδιωτικο (εστω και αν μιλαμε για το Deree που δεν ειναι καν ΑΕΙ). Δεν εχουν καταληψεις, σεβονται τους φοιτητες, προσφερουν γνωσεις με καποια χρησιμοτητα στην αγορα (κατι που απο την στιγμη που ζητανε οι φοιτητες και κανει καλο στην οικονομια, δεν καταλαβαινω με ποιο δικαιωμα μπορει να μην το προσφερει καθολου το κρατος).

  Προσωπικα περιμενω μαλιστα πολυ παραπανω, που θα ερθει αργα ή γρηγορα: ιδιωτικα ιδρυματα που θα ειναι δυνατα στην μεταπτυχιακη εκπαιδευση και στην ερευνα. Ποιος θα τα χρηματοδοτησει? οι Ελληνες που πληρωνουν εδρες στις ΗΠΑ, οι Ελληνες που δωριζουν πανακριβες βιβλιοθηκες και νοσοκομεια στην Ελλαδα (Ωνασης, Νιαρχος), οι αντιστοιχοι του Μποκονι στην Ιταλια, Σορος στην Ουγγαρια, του Κοτς και του Μπογραματσι στην Τουρκια

 • από lazopolis πριν 3256 μέρες 0

  Ευτυχώς που δεν ανοίξατε το θέμα της παιδείας!

  "υποτροφιες για ολους τους εισακτεους με εισοδημα κατω απο 50% του εθνικου διαμεσου σου κανει?"

  Μου κάνει, αν ο τρόπος εισαγωγής ελέγχεται από ανεξάρτητη αρχή και είναι πειστικά αδιάβλητος (ωστε να μην φροντίζει το τμήμα να παίρνει μόνο 5% από το σύνολο των κάτω του εθνικού διάμεσου).

  *Αν κάνεις σύγκριση ιδιωτικών με δημόσια πανεπιστήμια πρέπει να την κάνεις σε χώρα που υπάρχουν και τα δύο. Το Deree στην Ελλάδα δεν συγκρίνεται στην αγορά με πτυχίο π.χ. της ΑΣΟΕ. Τα δημόσια πανεπιστήμια στις ΗΠΑ δεν έχουν καταλήψεις, σέβονται τους φοιτητές και προσφέρουν γνώσεις με χρησιμότητα στην αγορά. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει ιδιωτικό πανεπιστήμιο που να μην είναι μπουρδέλο. Και λοιπά και λοιπά.

  Αυτή τη χωρίς νόημα συζήτηση πόσες φορές πρέπει να την κάνουμε;

  • από zoutiri πριν 3256 μέρες 0

   "Αυτή τη χωρίς νόημα συζήτηση πόσες φορές πρέπει να την κάνουμε;"

   οσες φορες χρειαστει για να μην ξανακουσω κατι τετοιο:
   " Στην Ευρώπη δεν υπάρχει ιδιωτικό πανεπιστήμιο που να μην είναι μπουρδέλο."

   Κοτς και Μπιλκεντ ειναι τα καλυτερα ΑΕΙ της Τουρκιας, Μποκκονι της Ιταλιας, το Κεντρικης Ευρωπης ειναι το καλυτερο της Ουγγαριας κτλ Στην περιπτωση που δεν το εχετε προσεξει η Ελλαδα στην ανωτατη παιδεια με αυτες τις χωρες μοιαζει, οχι με την Ελβετια.

   "Το Deree στην Ελλάδα δεν συγκρίνεται στην αγορά με πτυχίο π.χ. της ΑΣΟΕ."

   Πρωταπολα το Ντηρι δεν ειναι τοσο ΑΕΙ οσο community college. Δευτερον πασχει απο συστηματικες διακρισεις εναντιον του, υπερ των δημοσιων. Και παρολαυτα εγω εχω ακουσει εταιρειες να προτιμουν αποφοιτους του Ντηρι σε σχεση με δημοσια ΑΕΙ (αν οχι απο το ΟΠΑ, παραμενουν αλλα 10-15 περιπου δημοσια ΑΕΙ στην Ελλαδα, ε?)

   Τελος, θες πραγματικα να συγκρινω δημοσια και ιδιωτικα ΑΕΙ στις ΗΠΑ? Εκτος Μπερκλεϋ δεν υπαρχει νομιζω αλλο δημοσιο στο τοπ 10 (Πρινστον, Γεηλ, Χαρβαρντ, ΜΙΤ, Στανφορντ, Σικαγο, Πενν, Καλτεκ, Columbia, NYU) .

   "αν ο τρόπος εισαγωγής ελέγχεται από ανεξάρτητη αρχή και είναι πειστικά αδιάβλητος (ωστε να μην φροντίζει το τμήμα να παίρνει μόνο 5% από το σύνολο των κάτω του εθνικού διάμεσου). "

   απλο ειναι αυτο, needs blind admission, τουτεστιν η εισαγωγη και οι υποροφιες αποφασιζονται ανεξαρτητα μεταξυ τους και ανωνυμα.

  • από MadNihilist πριν 3256 μέρες 0

   @zoutiri The SG-ranking of US academic institutions would have sent you in the gallows [...as a German spy. Check for more on YouTube =))) ]

   Edmund: And then the final, irrefutable proof. Remember, you mentioned a clever boyfriend... / Mary: Yes. / Edmund: I then leapt on the opportunity to test you. I asked if he'd been to one of the great universities: Oxford, Cambridge, or Hull... / Mary: Well? / Edmund: You failed to spot that only two of those are great universities. /Mary: You swine! /Melchett: That's right -- Oxford's a complete dump!

  • από zoutiri πριν 3256 μέρες 0

   χαχα μαντ
   δεν τα εβαλα σε σειρα αξιας, απλα εδωσα αυτα που συνηθως θα ειναι στο τοπ 10-15. Σιγουρα βεβαια ειμαι προκατειλλημενος με μεταπτυχιακη εκπαιδευση/ερευνα και ειδικα την επιστημη μου (παρελειψα περιεργως το northwestern, στο οποιο εχω μεγαλη αγαπη λογω πεδιου της δουλειας μου). αν μιλαμε για προπτυχιακα υπαρχουν και καποια εξαιρετικα ιδρυματα που λιγοι ξερουν, ειδικα στην Ευρωπη (γιατι δεν κανουν ερευνα).

 • από talos πριν 3256 μέρες 0

  "Ουτε εγω ουτε τοσα άλλα ατομα που γνωριζω (και μαζι μας πανω απο 50% των ελληνων!!) δεν υποστηριζουμε τα ιδιωτικα ΑΕΙ για να βαλουμε χερι στο δημοσιο χρημα"

  Όχι, αλλά δεν είναι για εσάς που ανησυχώ. Ανησυχώ για αυτούς που έχουν όντως την εξουσία και που θα ελέγχουν τα πράγματα και την ροή των δαπανών. Εσείς είσαστε απλά cheerleader μιας ομάδας που είναι άλλη από αυτή που κατεβαίνει και θα το καταλάβετε όταν είναι πολύ αργά. Ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις κτλ. κτλ.

  • από ad1951 πριν 3256 μέρες 0

   Ο δρόμος προς την κολαση είναι στρωμένος με απαγορεύσεις που υποστηρίζονται από καλοπροαίρετους αγωνιστές, και στηρίζουν σκοταδιστικές συντεχνιούλες.

   Οσο για τη ροή των δαπανών, να υπάρχει έλεγχος από το δημόσιο, όταν τα ΑΕΙ παίρνουν δημόσιους πόρους. Αλλιώς, είναι καθαρά μια υπόθεση μεταξύ consenting adults =))

  • από zoutiri πριν 3256 μέρες 0

   συμφωνω με ad

   αλλωστε σιγα μωρε τα λεφτα που δινει το δημοσιο στην παιδεια, ενα ιδιωτικο ΑΕΙ δεν θα παθει τιποτα αν αποκλειστει εντελως απο ελληνικα ερευνητικα κονδυλια (θα ηταν ομως καλο και δικαιο να πληρωνεται καποια επιδοτηση-κουπονι για καθε φτωχο φοιτητη που δεχεται).

   Αλλα για να καταληγουμε: εισαι υπερ των ιδιωτικων ΑΕΙ, με τις προϋποθεσεις

   α) να μην λαμβανει δημοσια ερευνητικα κονδυλια
   β) να δινει υποτροφιες σε φτωχους μαθητες οπως περιεργαψα?

   και αν εισαι υπερ, ο συριζα γιατι δεν το συζηταει καν?

  • από tassos πριν 3251 μέρες 0

   "useful idiots" είναι ο δόκιμος όρος.

   Παρόλα αυτά ούτε εγώ πείθομαι για την ουσιαστική ανάγκη της απαγόρευσης ιδιωτικής ανώτατης παιδείας στην Ελλάδα. Θεωρητικά δε στέκει πουθενά και πρακτικά δε βλέπω πώς έχει ωφελήσει την ανώτατη παιδεία ως έχει.

  • από maikwl πριν 3251 μέρες 0

   +1
   Ο άλλος όρος που κυκλοφορεί είναι idiot savants... Γενικά πρέπει βέβαια να είμαστε προσεκτικοί με αυτούς τους όρους γιατί ισοπεδώνουν την πραγματικότητα. Όπως και να έχει, είναι καλύτεροι όροι από το "servants of capital"... :) Προτιμώ το cheerleaders πάντως!

 • από talos πριν 3256 μέρες 0

  Δεν υπάρχουν προτάσεις ερήμην των πραγματικών όρων μέσα στους οποίους θα υλοποιηθούν. Μου θυμίζεις διάφορους δυστυχείς που έλεγαν πως έπρεπε να μπουν οι ΗΠΑ στο Ιράκ για να αποκατασταθεί η δημοκρατία, εκτιμώντας πως οι ίδιοι και ο Τζωρτζ Μπους είχαν τα ίδια κίνητρα και επιδιώξεις. Επίσης προσωπικά είμαι κατά ενός δρόμου που οδηγεί, του ΟΟΣΑ βοηθούντος, στην κατάργηση της δημόσιας παιδείας. Το ότι δεν βλέπεις ότι στην συγκεκριμένη συγκυρία το ένα φέρνει το άλλο, αποτελεί ουσιαστική διαφορά στην εκτίμηση κινήτρων και επιδιώξεων, όπως προαναφέραμε.

  @ad1951: ΝΑ υπάρξει. Ευκτική έγκλιση. Δύναται να υπάρξει; Διότι αν υπάρξει αλλάζουν πολλά πράγματα. Οι consenting adults δεν περιλαμβάνουν όμως και εμέ τον δύστηνο όστις πληρώνω το μπουγιουρντί.
  Πάντως ανταποδίδω το καλοπροαίρετος και απαντώ στο συντεχνιούλες σου σε βιομηχανίες παραγωγής πτυχίων επί πληρωμή...
  ;-)

  Έχετε αν επιθυμείτε, τον τελευταίο λόγο επί του θέματος...

 • από lazopolis πριν 3256 μέρες 0

  "" Στην Ευρώπη δεν υπάρχει ιδιωτικό πανεπιστήμιο που να μην είναι μπουρδέλο."

  Κοτς και Μπιλκεντ ειναι τα καλυτερα ΑΕΙ της Τουρκιας, Μποκκονι της Ιταλιας, το Κεντρικης Ευρωπης ειναι το καλυτερο της Ουγγαριας κτλ Στην περιπτωση που δεν το εχετε προσεξει η Ελλαδα στην ανωτατη παιδεια με αυτες τις χωρες μοιαζει, οχι με την Ελβετια."

  Μετά κι απ'αυτό το γκραν γκινιόλ σχόλιο I rest my case και η παναγιά μαζί σας :)

  • από ad1951 πριν 3256 μέρες 0

   suggested reading (για έλληνες πανεπιστημιακούς εγκαταστημένους στην Ελβετία, που υπερασπιζονται το status quo στα ελληνικά ΑΕΙ): Exit, Voice and Loyalty by A.O. Hirschman

 • από zoutiri πριν 3256 μέρες 0

  ταλω οπως εχω ξαναπει δεν ειμαι οπαδος της ιδεας της ολισθηρης πλαγιας και ακομα λιγοτερο της κουτοπονηριας στην πολιτικη σε στυλ: εμποδιζουμε το Χ γιατι μπορει ισως καποτε να μας ερθει το Υ.
  Αν πραγματικο ο λογος αντιστασης στα ιδιωτικα ΑΕΙ ειναι οτι μπορει ισως καποτε καποιο να φαει δημοσιο χρημα ας καταργησουμε και καθε ιδιωτικη επιχειρηση γενικα.

  Το αρθρο της Αυγης το θεωρεις τωρα σοβαρο (χωρις πηγες με τρμακτικα επιλεκτικη παραθεση φρασεων εντελως εκτος συμφραζομενων)? Αλλα ακομα και αν ο αφεντικος του ΟΟΣΑ ηταν ο ιδιος ο σατανας, θα εκλεινε η Γερμανια πχ τα δημοσια ΑΕΙ της και θα ειχαμε "ιδιωτικοποιηση" της παιδειας? Συγγνωμη αλλα δεν μας εχεις συνηθισει σε τοσο κακα επιχειρηματα ταλω.

  δεν θελω τον τελευταιο λογο, θελω να ακουσω εστω ενα καλο επιχειρημα εναντιον των ιδιωτικων ΑΕΙ ή αλλιως να παψει αυτη η εγκληματικη στηριξη στο κατεστημενο της σαπιλας που εχει κυριολεκτικα τσακισει την ελληνικη ανωτατη παιδεια.

  λαζοπολι παρομοιως. βλεπω να καγχαζεις αλλα οχι να ερευνας. Ακομα και αν δεν γνωριζεις τα άλλα (που στις κοινωνικες επιστημες ειναι δυνατα, ειδικα στα οικονομικα το CEU ειναι ανετα το καλυτερο της πρωην ανατολικης Ευρωπης και το Μποκονι το καλυτερο της Ιταλιας), το Μπιλκεντ της Τουρκιας πχ ισως θα επρεπε να το ξερεις, γιατι βγαζει ιντερ αλιας πολυ δυνατους ηλεκτρολογους.

 • από lazopolis πριν 3255 μέρες 0

  Καγχάζω γιατί αυτά που λές έχουν πλάκα. Συμβαίνει επίσης να έχω εδώ στο γκρουπ έναν Τούρκο, έναν Ούγγρο και καμπόσους Ιταλούς. Ο Τούρκος λοιπόν επίσης κάγχασε όταν του είπα οτι τα Κοτς και Μπίλκεντ είναι τα καλύτερα ΑΕΙ στην Τουρκία. Σύμφωνα μ'αυτόν, τα Κοτς και Μπίλκεντ είναι αξιοπρεπή ιδρύματα μεν, σαφώς χειρότερα δε, από δημόσια πανεπιστήμια όπως το Bogazici και το Odtu. Λέει επίσης οτι στα Κοτς και Μπίλκεντ το επίπεδο των εισακτέων είναι πιο χαμηλό γιατί εφόσον πληρώσεις γίνεσαι δεκτός, και οτι οι μαθητές με τις καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο προτιμούν σαφώς τα δημόσια ιδρύματα, αλλά και οτι οι διδάσκοντες στα ιδιωτικά είναι καλύτερα πληρωμένοι αλλά και υπερφορτωμένοι με διδακτικές ώρες, με αποτέλεσμα να μην έχουν πολύ χρόνο για έρευνα.

  Θα ρωτήσω και τους άλλους των άλλων χωρών πριν καγχάσω περισσότερο.

  btw με ηλεκτρολόγους και λοιπούς μπριζάδες δεν έχουμε πολλές επαφές όπόταν το Μπίλκεντ πρώτη φορά το άκουσα στη ζωή μου εδώ...

 • από lazopolis πριν 3255 μέρες 0

  @ad1951: πάντως δεν υπερασπίζομαι καθόλου το status quo των ελληνικών ΑΕΙ. Απλώς δε θεωρώ οτι η λύση στο πρόβλημα της ανώτατης σχετίζεται με τα ενδεχόμενα ιδιωτικά. Όλοι όσοι νομίζουν οτι τα ιδιωτικά είναι το μόνο πρόβλημα στην ελληνική παιδεία σήμερα θα έπρεπε να προβληματίζονται περισσότερο.

  Τελικά υπό την μη τετριμμένη προυπόθεση οτι τα ιδιωτικά δεν θα απαξιώσουν πλήρως κάθε έννοια ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα, το αν υπάρχουν ή όχι είναι μόνο δευτερευόντως θέμα που θα έπρεπε να απασχολεί, με τη στενή έννοια, τα δημόσια πανεπιστήμια. Είναι κυρίως θέμα που αφορά την κοινωνία συνολικά, την αρχή των ίσων ευκαιριών, την αγρά εργασίας, κλπ κλπ.

 • από lazopolis πριν 3255 μέρες 0

  Τέλος, zoutiri, κάποιος πρέπει κάποια στιγμή να σου κάνει ένα σεμινάριο γύρω απ'το πώς μπορείς να κάνεις διάλογο χωρίς συνεχείς στρεψοδικίες. Για παράδειγμα λες για τη χρησιμότητα των ιδιωτικών οτι

  "Δεν εχουν καταληψεις, σεβονται τους φοιτητες, προσφερουν γνωσεις με καποια χρησιμοτητα στην αγορα"

  και σου απαντάω οτι

  "Τα δημόσια πανεπιστήμια στις ΗΠΑ δεν έχουν καταλήψεις, σέβονται τους φοιτητές και προσφέρουν γνώσεις με χρησιμότητα στην αγορά."

  και εσύ σ'αυτό απαντάς

  "Τελος, θες πραγματικα να συγκρινω δημοσια και ιδιωτικα ΑΕΙ στις ΗΠΑ? Εκτος Μπερκλεϋ δεν υπαρχει νομιζω αλλο δημοσιο στο τοπ 10 (Πρινστον, Γεηλ, Χαρβαρντ, ΜΙΤ, Στανφορντ, Σικαγο, Πενν, Καλτεκ, Columbia, NYU) ."

  Ελπίζω να το βλέπεις το οσάιντ. Το θέμα είναι οτι το κάνεις συνέχεια αυτό και είναι πραγματικά πολύ κουραστικό.


  • από MadNihilist πριν 3255 μέρες 0

   @lazopolis Καλά στην στρεψοδικία κόλλησες; Εδώ ο zoutiri αγνόησε ολόκληρο University of Michigan υπέρ του ΝΥU (alma mater της Rachel από το Friends, καν μέμ! ... Thank God Carrie Bradshaw did not graduate from anywhere memorable, otherwise it would be on zoutiri's top-ten-list! =)))

 • από zoutiri πριν 3255 μέρες 0

  λαζοπολι οχι οτι θεωρω καπως επιφανειακη την μεθοδο ρωταω συναδελφους στην τυχη, αλλα ισως πραγματικα θα ηθελες να κανεις πιο προσεκτικη ερευνα πριν πεις κατι, ρωτωντας μαλιστα ατομα του πεδιου για το οποιο μιλησα?
  Το Bogazici γνωστο και ως πανεπιστημιο του Βοσπορου, ειναι οντως καλο. Το Μπιλκεντ ομως ειναι μαλλον λιγο καλυτερο (πιο διεθνες, μεγαλυτερη προτιμηση απο εργοδοτες κτλ). Αλλα οπως και να εχει, ας το πουμε απλα: ενα ιδιωτικο, φτιαγμενο το 1984 (!), ειναι αναμεσα στα καλυτερα της Τουρκιας.

  Για το Μποκκονι δεν μιλησες. Και τι να πεις, μια που ειναι με διαφορα το καλυτερο στις οικονομικες επιστημες. Παρομοιως για το CEU (τα λημματα στην βικι γιατι τα εδωσα? για να ρωτας τυχαιους συναδελφους?).

  οσο για την "στρεψοδικια"
  ειπες
  "Αν κάνεις σύγκριση ιδιωτικών με δημόσια πανεπιστήμια πρέπει να την κάνεις σε χώρα που υπάρχουν και τα δύο"
  και ελαβες την απαντηση που αρμοζει.

  Τωρα, το αν ειναι σημαντικο να εχουμε ιδιωτικα ή να βελτιωθουν τα δημοσια, δεν βλεπω τρεηντ οφφ, ισα ισα βλεπω συνεργεια: τα ιδιωτικα αναμφισβητητα θα πιεσουν τα δημοσια να βελτιωθουν. ΔΕν ισχυριζομαι οτι η πιεση θα ειναι τεραστια, αλλα θα ειναι σιγουρα υπαρκτη.

  μαντ το NYU σε μας ειναι πολυ δυνατο (δες τα ρανκινγκ). Το Μισιγκαν ειναι επισης καλο (και εχω συμφοιτητη που διδασκει εκει), αλλα σχεδον σιγουρα πιο κατω. Αλλωστε δεν ξερω αν το προσεξες αλλα Ohio State και Michigan δεν εχουν τις καλυτερες των σχεσεων :-)

 • από lazopolis πριν 3255 μέρες 0

  @zoutiri: δηλαδή τώρα ισχυρίζεσαι οτι αυτά τα πιο γαμάτα καλυτερότερα πανεπιστήμια στην Τουρκία και την Ιταλία και την Ουγγαρία είναι "ανάμεσα στα καλύτερα" και μόνο αν ρωτήσουμε "ατομα του πεδιου για το οποιο μιλησα" ;

  lol

  Αλλά εδώ δεν βλέπεις ούτε καν το οφσάιντ οπότε τί να λέμε...

  Για το Μποκκονι τί να πώ: δεν υπάρχει απλώς σε κανένα άλλο πεδίο εκτός του finance και του management. Έχουν όμως γαμάτο σποτάκι, δείτε : dreamers or doers?.

  Όταν λέμε πανεπιστήμιο εννοούμε πανεπιστήμιο ρε ζουτιριιιιιι :)

  Πάντως αν είναι να κάνουμε δηλώσεις για τα καλύτερα πανεπιστήμια σε διάφορες χώρες, καλό είναι να το καταλαβαίνουμε οτι υπάρχουν κι άλλες σχολές σ'αυτά εκτός απ' τα οικονομικά, γιου νόου. Ας πούμε, κατ'αναλογία, το οτι το Yale δεν έχει δυνατό γκρούπ στο particle physics phenomenology δε σημαίνει οτι όλο το πανεπστήμιο είναι για τον πούτσο, ε;

  Και σιγά μην κάνω και προσεκτική έρευνα για να πώ κάτι, ρε zoutiri, ειδικά σε θρεντς σαν αυτό :)

  Και τί σημαίνει "τυχαίους συναδέλφους"; Καθόλου τυχαίος δεν είναι ο Μερτ - άμα θες να σου δώσω το τηλέφωνό του να στα πεί κι ο ίδιος :)

  The Bocconians... the mission of Univesita Bocconi is to create a management class of excellece... dedicated people working for the good of the world... The Bocconians....

  lol

  • από zoutiri πριν 3255 μέρες 0

   αναρωτιεμαι αν πρεπει να απαντησω σε αυτο το γηπεδιτικο σχολιο. Θα σε παρακαλεσω αν δεν κανεις προσεκτικη ερευνα να μην μου σπαταλας τον χρονο με τους καγχασμους σου.

   Το Μποκκονι, στις σχολες που εχει (προφανως ΔΕΝ μιλω για σχολες που δεν εχει!), ειναι το καλυτερο της Ιταλιας και εχει και καποιο διεθνες κυρος. Δεν μιλω μονο για χρηματοοικονομικα και μανατζμεντ, αλλα και για οικονομικα, στατιστικη, εμπορικο και αλλο δικαιο κτλ Αν δεν το γνωριζεις, δεν πειραζει, καιρος να μαθεις κατι.

   Το CEU στα οικονομικα που μπορω να κρινω ειναι το καλυτερο της Ουγγαριας και πιθανοτατα και σε αλλες σχολες, το Μπιλκεντ (στις σχολες του παλι) οπως ειπα το καλυτερο της Τουρκιας ή εστω στα 2-3 καλυτερα αν θες (δεν αλλαξα γνωμη απλα δεν θελω να αναλωνομαι σε ασκοπες χαζοδιαφορες).

   Ο ισχυρισμος σου ηταν οτι δεν υπαρχει καλο ιδιωτικο ΑΕΙ στην Ευρωπη. Σου εδωσα παραδειγματα ΑΕΙ που ειναι εξαιρετικα για τις χωρες τους, *στο αντικειμενο που διαλεγουν*. Αν ο ισχυρισμος σου ηταν "δεν υπαρχει καλο τμημα φυσικης σε ιδιωτικο ΑΕΙ της Ευρωπης" μπορει να ειναι αληθες, αλλα να πω την αληθεια δεν με ενδιαφερει ιδιαιτερα (ουτως ή αλλως για φυσικη στο *ιδιωτικο* Καλτεκ ή ΜΙΤ θα πηγαινα) και δεν βλεπω γιατι αφορα την συζητηση (που ηταν σχετικη με το αν ιδιωτικα ΑΕΙ μπορουν να κανουν καλο).

   Αν δεν καταλαβαινεις οτι ειναι θετικο για μια χωρα να εχει ενα Μπιλκεντ, Κοτς, CEU ή Μποκκονι, δεν ξερω γιατι συζηταμε.

   ΥΓ τωρα πως προκυπτει απο την φραση μου "το πανεπιστημιο Χ ειναι καλο γιατι εχει πολυ καλο τμημα Υ" ή φραση σου "το πανεπιστημιο Χ δεν ειναι καλο γιατι δεν εχει πολυ καλο τμημα Υ" δεν εχω ιδεα.

 • από lazopolis πριν 3254 μέρες 0

  Κατ'αρχάς άμα είναι να τσαντίζεσαι να μη συζητάμε καθόλου :)

  Δεύτερον, όλο αυτό το ηλίθιο μπαράζ ξεκίνησε από το statement "Κοτς και Μπιλκεντ ειναι τα καλυτερα ΑΕΙ της Τουρκιας, Μποκκονι της Ιταλιας, το Κεντρικης Ευρωπης ειναι το καλυτερο της Ουγγαριας κτλ."

  Παρέλειψες δηλαδή το *στο αντικειμενο που διαλεγουν* που τώρα μας βάζεις και αστεράκι μήπως δεν το δούμε !!! Αν παραδεχτείς οτι αυτό το statement ήταν ελαφρώς παραπλανητικό, θα μπορούσαμε να ξαναπιάσουμε την κουβέντα απο'κει που την αφήσαμε. Δεν είναι κακό να παραδεχόμαστε οτι λέμε και καμια μαλακία που και πού - τα'χουμε ξαναπεί αυτά.

  Εν τέλει θα μπορούσαμε να συζητήσουμε αν είναι καλό ή όχι μια χώρα να έχει Μπίλκεντ και Κοτς ή Μποκόνιανς, αλλά όχι στη βάση πυροτεχνηματικών δηλώσεων που παραπλανούν ή συνεχών αλλαγών στις διατυπώσεις ή αλλεπάλληλων στρεψοδικιών. Το 'παμε οτι είναι κουραστικό όλο αυτό. Επιπλέον έχεις ένα αρκετά επιθετικό ύφος που με διασκεδάζει μεν, δεν θέλω να το ανταποδώσω και πλήρως δε (γιατί μια παρέα είμαστε όλοι εδώ στο μπαζ και κατά βάθος αγαπιόμαστε). :-)


  ΥΓ. : η κεντρική ιδέα είναι πως ένα τμήμα, πολύ κακό ή πολύ καλό δεν κρίνει από μόνο του το πανεπιστήμιο. Κάθε πανεπιστήμιο θα έχει καλά τμήματα και κακά τμήματα ή ίσως όχι τόσο καλά. Εκτός απ'τα πανεπιστήμια με μισό γνωστικό αντικείμενο, όπως είπαμε πριν...

 • από zoutiri πριν 3254 μέρες 0

  λαζοπολι προφανως δεν εχω ορεξη να τσακωνομαι, αλλα οταν χανω απο τον λιγο χρονο μου για να εξηγησω κατι που υποθετω οτι ειναι λιγο αγνωστο σε πολλους, περιμενω να απαντησεις με σοβαροτητα και οχι επιφανειακους καγχασμους.

  Και αν δεν μπορεις να το ψξεις λιγο πριν καγχασεις, τουλαχιστον να εχεις καλη πιστη και να κοιτας το νοημα σε αυτα που λεω οχι το που παρελειψα να δωσω ενα qualified claim.

  ισχυριστηκες οτι δεν υπαρχουν καλα ιδιωτικα ΑΕΙ στην Ευρωπη και σου εδωσα παραδειγματα καλων, για μενα των καλυτερων στις χωρες τους. ΠΡΟΦΑΝΩΣ μιλω για τις σχολες που εχουν. Αν σου πω το Καλτεκ ειναι το καλυτερο ΑΕΙ στο ΛΑ θα μους πεις οχι δεν ειναι γιατι δεν εχει αγγλικη φιλολογια ξερω γω, αρα ειναι πανεπιστημιο με "μισο γνωστικο αντικειμενο"?

  ας μεινουμε στο βασικο ερωτημα λοιπον, υπαρχουν καλα ιδιωτικα ΑΕΙ στην ΕΕ και κανουν καλο στις χωρες τους? η απαντηση ειναι ναι και ναι.

 • από lazopolis πριν 3254 μέρες 0

  Ωραία, αφού έχεις τις απαντήσεις, γατί να κάνουμε τη συζήτηση;

 • από lazopolis πριν 3254 μέρες 0

  Βλέπεις πόσο καλός είμαι και δε σχολιάζω τις πίπες περί χάσιμο χρόνου, σοβαρότητας και επιφανειακών καγχασμών. Να σχολιάσω όμως οτι αν μου έλεγες οτι το Καλτεκ είναι το καλύτερο στο ΛΑ και το Καλτεκ είχε μόνο τμήματα για οικονομικα, στατιστικη, εμπορικο και αλλο δικαιο (γιατί αυτό μου είπες για τους Μποκόνιανς) ΠΡΟΦΑΝΩΣ και θα σου πώ οτι είσαι καραγκιόζης γιατί πρόκειται περί εκούσια λανθασμένης δήλωσης (το τεκμήριο της καλής προαίρεσης το διατηρείς μόνο γιατί ξέρω οτι τέτοιες ανάλαφρες δηλώσεις τις κάνεις σε κάθε θρεντ και μετά τις μαζεύεις). Αν έλεγες οτι το τμήμα οικονομικών του Μποκόνι είναι το καλύτερο στην Ιταλία θα συζητούσαμε αλλιώς.

  Και προφανώς η δήλωση "δεν υπάρχει ιδιωτικό πανεπιστήμιο που να μην είναι μπουρδέλο" (που ΔΕΝ είναι η ίδια με τον ισχυρισμό δεν υπάρχει ιδιωτικό πανεπιστημιακό τμήμα που να μν είναι μπουρδέλο, ή, δεν υπάρχει ιδιωτικό ΑΕΙ που να μην είναι μπουρδέλο, την οποία μου αποδίδεις επειδή βολεύει το συγκεκριμένο ελιγμό με τους Μποκόνιανς) *δεν* καταρίπτεται από το Μποκόνι (ούτε απο τα Κοτς και Μπίλκεντ μια και η Τουρκία δεν είναι καν στην Ευρώπη, btw, αλλά δε γαμείς...) και μας μένει το Central Europe στην Ουγγαρία που βαριέμαι να το ελέγξω - πες μου όμως άμα έχει μόνο οικονομικά να μη κάνω τον κόπο.

 • από zoutiri πριν 3254 μέρες 0

  α) το μποκκονι εχει οικονομικα, χρηματοοικονομικα, διοικηση, επιστημες αποφασεων, εμπορικο και αλλο δικαιο, επικοινωνια. Ειναι συνεπως πιο ευρυ απο το ΟΠΑ (οικονομικο *πανεπιστημιο* αθηνων). Ολα αυτα τα τμηματα μαζι μου φαινεται καλυπτουν μεγαλο μερος των πιο δημοφιλων σπουδων κατι που φαινεται αλλωστε απο το γεγονος οτι εχει πανω απο 10 χιλιαδες φοιτητες.
  Ας το ξαναπουμε λοιπον, επειδη ενα ιδρυμα δεν εχει φυσικη ή δεν το γνωριζεις, δεν σημαινει οτι δεν ειναι πανεπιστημιο.

  β) προφανως δεν μιλουσα μονο για το μποκκονι αλλα και για αλλα ιδρυματα. Η απαντηση σου ειναι οτι η τουρκια δεν ειναι στην ευρωπη?
  Ουτε ηταν η πρωταρχικη σου αντιρρηση αυτη, ουτε καν θα συμφωνησω (η ΕΕ πχ εχει αποφασισει εδω και δεκαετιες οτιη Τουρκια ειναι στην Ευρωπη).

  Αλλα ολα αυτα ειναι δευτερευοντα. Ισχυριστηκες οτι στην Ευρωπη δεν υπαρχουν καλα ιδιωτικα πανεπιστημια (ΑΕΙ για μενα ειναι ακριβως το ιδιο και το χρησιμοποιω ως συντομογραφια). Ακομα χειροτερα ισχυριστηκες οτι ολα ειναι μπουρδελα!!!
  Υποθετω οτι αυτο το ειπες σχετικα με την συζητηση αν θα βοηθησουν τα ιδιωτικα *την Ελλαδα*. Απαντησα οτι σαφως και υπαρχουν, μαλιστα στις χωρες που εκπαιδευτικα *μοιαζουν με την Ελλαδα* ειναι και ιδιαιτερα δυνατα. Γιατι ειναι δεν ειναι Ευρωπη η Τουρκια, το συστημα ανωτατης εκπαιδευσης της μοιαζει με το δικο μας (ως ακομα και στο γεγονος οτι εχουν τρομερα ανταγωνιστικες παντουρκικες) αν και δυστυχως τα ΑΕΙ της νομιζω ειναι πια ισως και καλυτερα απο τα δικα μας, χωρις αμφιβολια εν μερει χαρη στα ιδιωτικα.

  Αν λοιπον συμφωνησουμε οτι οντως υπαρχουν σοβαρα ιδιωτικα ΑΕΙ σε διαφορες χωρες που μοιαζουν με την Ελλαδα και οτι ανεβαζουν το εγχωριο εκπαιδευτικο τους συστημα, απο μενα το θεμα εχει τελειωσει.

 • από lazopolis πριν 3254 μέρες 0

  Όχι, να συμφωνήσουμε οτι υπάρχει *ένα* οικονομικό *πανεπιστήμιο* σε μια χώρα που *δε* μοιάζει με την Ελλάδα αλλά είναι στην Ευρώπη, και δυο αξιοπρεπή πανεπιστήμια στην Τουρκία που *δεν* είναι στην Ευρώπη (την επόμενη φορά που θα μιλήσω για Ευρώπη θα περιγράψω ακριβέστερα αυτό που εννοώ καθότι π.χ. και η φίμπα έχει αποφασίσει οτι το Ισραήλ είναι στην Ευρώπη και δεν ξέρω κι αν έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια στο Ισραήλ) και δε μοιάζει με την Ελλάδα.

  Η πρωταρχική μου αντίδραση για τα Κοτς και Μπίλκεντ ήταν επί της ουσίας προφανώς και έδωσα και μια περιγραφή των λόγων που ένας (τυχαίος) Τούρκος πολίτης που έχει περάσει από το (τυχαίο) εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας διαφωνεί (strongly disagrees to be precise) με τη δήλωση "τα Κοτς και Μπίλκεντ είναι τα καλύτερα ΑΕΙ της Τουρκίας". Επισήμανα οτι η Τουρκία δεν είναι στην Ευρώπη γιατί σε λίγο μπορεί να μου πείς οτι το Ντουμπάι, χώρα που μοιάζει με την Ελλάδα όπως και η Ιταλία, έχει καταπληκτικά ιδιωτικά πανεπιστήμια.

  Να συμφωνήσουμε επίσης οτι στην Μ. Βρεττανία υπάρχουν κάμποσα ιδιωτικά πανεπιστήμια που είναι μπουρδέλα, αλλά και οτι τα καλύτερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη είναι δημόσια (και στις περισσότερες χώρες αποκλειστικά δημόσια).

  Να συμφωνήσουμε οτι με την εξαίρεση μετρημένων στα δάχτυλα ιδιωτικών πανεπιστημίων στις ΗΠΑ (που έχουν συγκεκριμένη παράδοση, συγκεκριμένα endowments, στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη κλπ. κλπ. ) τα πανεπιστήμια κύρους είναι, αν όχι αποκλειστικά, στην συντριπτική πλειοψηφία τους δημόσια, παντού στον κόσμο.

  Να συμφωνήσουμε, μετά από όλα αυτά, οτι υπάρχουν σοβαρά ιδιωτικά ιδρύματα, όπως το Μποκόνι που βγάζει τους Μποκόνιανς σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα.

  Να το ξαναπούμε, λοιπόν, αν ένα ίδρυμα έχει καλά οικονομικά δε σημαίνει οτι είναι το καλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας.

 • από lazopolis πριν 3254 μέρες 0

  Central European University has 300 faculty members (130 permanent, 170 visiting) and 1500 students from 96 countries.[1] The majority of CEU applicants come from Central and Eastern Europe, Russia, the Caucasus, Central Asia and increasingly, from all other parts of the world. There is no national predominance at the university. The language of communication and instruction is English. CEU offers 2 Bachelor’s, 30 Master's and 11 Ph.D programs, along with generous financial aid packages.

 • από zoutiri πριν 3253 μέρες 0

  το φανταστηκα οτι η πιστη σου για τα μειονεκτηματα των ιδιωτικων πηγαζει κυριως απο χωρες σαν την Αγγλια. Εκει οντως δεν υπαρχει καλο ιδιωτικο που να γνωριζω, αυτο ομως προφανως εχει να κανει και με το γεγονος οτι τα βρεττανικα πανεπιστημια εχουν πολυ μεγαλη αυτονομια, διδακτρα, ειναι αγγλοφωνα (μεγαλο πλεονεκτημα των ιδιωτικων σε αλλες χωρες), πληρωνουν σοβαρους μισθους για καθηγητες, παραγουν σοβαρο ερευνητικο εργο κτλ

  η αλλη παρατηρηση μου ειναι οτι κανεις λαθος αποτι ακουω ως προς την Ιταλια, η χωρα μοιαζει μια χαρα με την Ελλαδα και γιαυτο θεωρω και το Μποκκονι προτυπο για την Ελλαδα. Μαλιστα ειχα και μια καλη συζητηση με πρωην διοικητη του Μποκκονι που μου ελεγε πως καταφερε να εισαγαγει διαφορες ωραιοτατες μεταρρυθμισεις κοντρα σην συντηρητικοτητα των παλιων καθηγητων. Το αποτελεσμα ηταν το συστημα που εφερε (κριση καθηγητων με βαση δημοσιευσεις, χρηματικα κινητρα για δημοσιευσεις, προσληψη απο την διεθνη αγορα κτλ) αυτην την στιγμη να αντιγραφεται ακομα και αυτουσιο απο πολλα δημοσια πανεπιστηματα της χωρας.

  Τελος αν εξαιρεσουμε τα ιδιωτικα ΑΕΙ των ΗΠΑ (που ειναι ολα οσα ανεφερα, συν το Μισιγκαν της Μαντ) δεν μενει και τοσο πολλη ερευνα πια στον πλανητη, και αυτο απο ατομο που εχει σπουδασει και δουλεψει ουσιαστικα αποκλειστικα σε δημοσια.

  Κατα τα αλλα οπως ειπα για μενα το θεμα εχει μαλλον τελειωσει.

 • από lazopolis πριν 3251 μέρες 0

  "Τελος αν εξαιρεσουμε τα ιδιωτικα ΑΕΙ των ΗΠΑ (που ειναι ολα οσα ανεφερα, συν το Μισιγκαν της Μαντ) δεν μενει και τοσο πολλη ερευνα πια στον πλανητη"

  gross overstatement - μιλάς πάλι για τα οικονομικά σαν να ήταν η μόνη επιστήμη στον πλανήτη γή...


Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.

Ποιά μέλη του buzz ψήφισαν αυτή την καταχώριση