Γιάννης Η. Χάρης: Παρακρατικοί ή τρομοεπαναστάτες;

Μπροστά σε παρακρατικούς και σε τρομοεπαναστάτες φοβούμαι ότι υπάρχει επιλογή, και οπωσδήποτε ανοχή, απέναντι στους πρώτους τελικά. Και όχι μόνο από συγγενείς ιδεολογικά χώρους, αλλά από ευρύτερα πληθυσμιακά στρώματα

Σχόλια

 • από tsimitakis πριν 3242 μέρες 0

  Απο τα καλύτερα κείμενα που έχω διαβάσει στο buzz

 • από dpant πριν 3242 μέρες 0

  "Υπάρχει δηλαδή όντως κοινή ρητή καταδίκη των δύο συνιστωσών του φαινομένου, των καταγωγικά αναρχοαριστερών και των ακροδεξιών;"

  Όοοοοχιιιιιι....

  Μόνο που για να είναι δίκαιη η σύγκριση στις αντιδράσεις των τηλεαστέρων (άρα και των χαυνωμένων τηλεθεατών τους), θα πρέπει εμείς οι υποψιασμένοι του μπαζ να κάτσουμε αμέριμνοι, καταδικάζοντας βεβαίως βεβαίως, αλλά αναγνωρίζοντας όμως και την πολυπλοκότητα του κοινωνικού προτσές που γενά το ρημάδι τη βία, και να περιμένουμε ως ότου τα αίσχη των ακροδεξιών φασιστόμουτρων προσεγγίσουν σε έκταση και ένταση (άρα και σε τηλε-αξία) το υπερθέαμα που έστησαν τα ακροαριστερά φασιστόμουτρα στη διάρκεια των Δεκεμβριανών.

  Γιατί βέβαια, το πρόσφατο χτύπημα στο Στέκι ήταν και παραήταν "επίθεση στην καρδιά της δημοκρατίας --πολύ περισσότερο, διάολε, από 'να πανό στην ΕΡΤ ή στην Ακρόπολη και από τη διακοπή θεατρικών παραστάσεων", όμως, μη τρελλαθούμε, πανό και διακοπές, ακόμη και οι ξυλοδαρμοί, οι εκβιασμοί, οι προπηλακισμοί και ο εξευτελισμός αμέτρητων ακαδημαϊκών πριν και μετά, ήταν επιδόρπια στο απείρου κάλλους κυρίως πιάτο.

  • από talos πριν 3242 μέρες 0

   Νομίζω ότι πρέπει να αρχίσουμε από την διάκριση μεταξύ κοινωνικής βίας (π.χ. LA Riots, τρελαμένοι πιτσιρικάδες με καδρόνια τον Δεκέμβρη) και πολιτικής βίας (π.χ. η βομβιστική επίθεση στην Μαδρίτη, η χειροβομβίδα στο στέκι, η επίθεση του Επαναστατικού Αγκώνα) - χωρίς να αναφέρουμε καν την κρατική (άρα εξονόματός μας) βία. Διότι όταν η ανάρτηση πανό και η συμβολική δίλεπτη κατάληψη κρατικού τηλεοπτικού σταθμού (πράξεις που ανάλογές τους συναντώνται σε όλες τις δημοκρατίες και μόνον σε αυτές) εξισώνονται με δολοφονική επίθεση με χειροβομβίδα ή καν με ξυλοδαρμό ακαδημαϊκών, ο Καρατζαφέρης έχει κερδίσει και ο διάλογος δεν είναι εφικτός.

   Αντιστρέφω την κατηγορία λοιπόν: η δικιά σου άποψη (όχι μέσω εσού φυσικά, αλλά όντας κυρίαρχη στα ΜΜΕ) είναι που οπλίζει το παρακράτος με την άνεση (και την ασυλία) να βάζει στο στόχαστρο (κυριολεκτικά) έναν πολιτικό χώρο, όχι με πανό, αλλά με χειροβομβίδες. Διότι αν ήταν ακροδεξιά πανό και ειρηνικές καταλήψεις, θα διαδήλωνα υπέρ του δικαιώματος των ακροδεξιών να διαμαρτύρονται.

 • από dpant πριν 3242 μέρες 0

  Οι τρελαμένοι πιτσιρικάδες που αναφέρεις, αυτοί με τις μάσκες, τα καδρόνια, τις σιδερογροθιές, ενίοτε και τα καλάσνικωφ, και οι άλλοι τρελαμένοι, επίσης πιτσιρικάδες οι περισσότεροι, με τα μαχαίρια, τα χρυσά αυγά, ενίοτε και τις χειροβομβίδες, είναι εξίσου πολιτικά όντα, εξίσου φασιστόμουτρα, και η ευθύνη για τη βία που ασκούν βαραίνει τους ίδιους και τις πολιτικές-ιδεολογικές επιλογές τους, όχι την κοινωνία, την κυβέρνηση ή τη λέσχη Μπίλντερμπεργκ. Η απροθυμία ενός ευφυούς και καλόπιστου συνομιλητή να το αποδεχτεί αυτό μου είναι εντελώς ακατανόητη.

  Τις χειροβομβίδες και τα πανώ δεν τα έβαλα εγώ στην ίδια πρόταση αλλά ο συντάκτης του μπαζαρισθέντος. Από όσο μου κόβει δεν είχε πρόθεση να τα εξισώσει, μάλλον το αντίθετο.

  Το δικό μου βασικό σχόλιο επί του μπαζαρισθέντος ήταν και παραμένει το εξής: Η εκ των ακροαριστερών προερχόμενη βία είναι εδώ και κάποιους μήνες τόσο πολλή, τόσο θρασεία, και τόσο εντυπωσιακή, sensational, ώστε δε μου κάνει εντύπωση το ότι προς το παρόν πουλάει πολύ περισσότερο στα τηλεπαράθυρα. Για να κάνουμε συγκρίσεις, και να καταλογίσουμε πολιτικής φύσεως μεροληψία, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή μέχρι οι συνθήκες της τηλεόσφαιρας, θεόσφυλάξει και χτύπα ξύλο εκατό φορές, να κανονικοποιηθούν.

  Μέχρι πχ κάποιος μετανάστης, Αλβανός κατά προτίμηση, να σκοτώσει στα Εξάρχεια ένα γόνο καλής Αθηναϊκής οικογένειας, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες αγανακτισμένους πολίτες σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, και δίνοντας αφορμή στους ακροδεξιούς να κάψουν για τρεις μέρες την Ομόνοια, την Τσάϊνατάουν στη Θεσσαλονίκη, καταυλισμούς τσιγγάνων, και άλλα σύμβολα του οχτρού, με το μισό μπαζ να χαιρετίζει την "εξέγερση". Αν μετά από ένα τέτοιο εφιάλτη, το επόμενο, μικρότερης κλίμακας, χτύπημα ακροδεξιών στο κέντρο της Αθήνας εξακολουθήσει να παίζει λιγότερο από τους επαναστατικούς αγκώνες και τον ξυλοδαρμό ακαδημαϊκών, τότε, ναι, θα έχουμε κάθε λόγο να διαπιστώνουμε επιλεκτική ανοχή στη βία του ενός άκρου.


Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.

Ποιά μέλη του buzz ψήφισαν αυτή την καταχώριση