Ανυπεράσπιστα

Είναι παιδιά γεννημένα μετά το 1990, σαν τα δικά μου, που ρωτούσαν χθες «τι είναι μαγκάλι», παιδιά του καλοριφέρ και του κλιματιστικού, που αδυνατούν να συλλάβουν τον κόσμο χωρίς κινητή τηλεφωνία και διαδίκτυο, που δίνουν ραντεβού μέσω φέισμπουκ. Παιδιά χαϊδεμένα, τρυφερά, σαν άνθη θερμοκηπίου, με όνειρα να σπουδάσουν και να προκόψουν, όπως και οι προηγούμενες γενιές. Με μια κρίσιμη διαφορά: είναι παιδιά που αγνοούν τη σφαίρα της εκτάκτου ανάγκης, ως εκ τούτου απροετοίμαστα να την αντιμετωπίσουν, δεν ξέρουν πώς να επιζήσουν σε δυσχερείς ή ακραίες συνθήκες. Παιδιά ανυπεράσπιστα.

Σχόλια

 • από dkamen πριν 1787 μέρες 5       

  Η πιθανότητα να πάθεις κάτι με 15 (ή και 12) βαθμούς στο σπίτι είναι ακριβώς 0.

  Η πιθανότητα να πεθάνεις με μια θράκα να καίει σε κλειστό χώρο είναι διαφορετική από το 0.

  Η κοινωνία μας είναι γεμάτη άτομα εκπαιδευμένα να μη μπορούν να επεξεργαστούν τις παραπάνω σκληρές αλήθειες, και κυρίως να θεωρούν ιεροσυλία την ενασχόληση με αυτές.

  Ο ψαγμένος τρόπος να το πούμε είναι ότι ενώ με τη νεωτερικότητα δεν τα πήγαμε και τόσο καλά, στη μετανεωτερικότητα είμαστε bleeding edge.

  Τα παιδιά δεν ήταν θύματα κακουχίας ή έκτακτης κατάστασης. Ήταν θύματα υστερίας να πείσουμε όλοι τον εαυτό μας ότι ζούμε σε μια έκτακτη κατάσταση. Ξαφνικά έγινε της μόδας να καις κυριολεκτικά ό,τι μαλακία σου κατέβει στο μυαλό προκειμένου να ζεσταθείς, γιατί όλοι λέγανε "τι να του πεις του άλλου που παγώνει"; Η υποκειμενική βεβαιότητα ότι παγώνεις έγινε ισχυρότερη από τους νόμους της φυσικής και της χημείας. Ή τουλάχιστον έτσι θα θέλαμε.


 • από orck πριν 1784 μέρες 1       

  Γιατι νομιζω οι θεωρεις οτι οι φοιτητες ειναι μελη του Συριζα που πεθαναν για να δημιουργησουν προβλημα στην κυβερνηση σωτηριας;
  Δεν καταλαβαινω που ειναι το τραγικο που τα σημερινα παιδια δεν ξερουν για το μαγκαλι αλλα ξερουν για το facebook.

  • από Auslaender πριν 1783 μέρες 3       

   Που ειίναι το τραγικό; Στο ότι 2 σημερινά παιδιά πέθαναν επειδή δεν ήξεραν για το μαγκάλι (και στοιχειώδη χημεία) ενώ δεν γνωρίζω κανέναν νεκρό από άγνοια facebook;

 • από dkamen πριν 378 μέρες 1       

  bump

 • από Epanechnikov πριν 378 μέρες 1       

  Aυτά τα έλεγε για περιστατικό σε εποχές που οι θερμοκρασίες ήταν ανώτερες των 10 βαθμών και στο οποίο οι φοιτητές, σύμφωνα με συνέντευξη των γονιών τους, δεν διέθεταν οικονομικό πρόβλημα που θα τους απέτρεπε την θέρμανση.

  Τώρα είμαστε υπουργοί Σύριζα και είναι Τρίτη.

  Ας μην εθελοτυφλούμε λοιπόν ισχυριζόμενοι πως η εκμετάλλευση του (άσχετου όχι μόνο με τις πολιτικές αποφάσεις της μνημονιακής Ελλάδας αλλά και με την δυσχέρεια που έφερε η χρεωκοπία) θανάτου για ιδιοτελείς σκοπούς με παράπλευρo effect τον εκμαυλισμό της πολιτικής ζωής της χώρας δεν είναι θέμα ηθικής φύσης.


Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.

Ποιά μέλη του buzz ψήφισαν αυτή την καταχώριση