Σχόλια

 • από plagal πριν 2514 μέρες 1        6

  Θεικο!

 • από kkmoiris πριν 2514 μέρες 4        4

  ουτοπικά εξαιρετικό !

 • από cinto πριν 2514 μέρες 6        6

  Ο επικολυρισμός στην εξουσία.

 • από beta πριν 2514 μέρες 8        1

  "Αν σε ρωτήσουν για τους μισθούς και τις συντάξεις απάντησε ότι, αν αναγκαστούμε, θα τους καταβάλουμε αφού μειώσουμε όλους τους ανώτερους μισθούς (υπουργών, βουλευτών, καθηγητών πανεπιστημίων κλπ) στα €1000 και για όσο καιρό χρειάζεται. Θα αναστείλουμε όλες τις εξοπλιστικές δαπάνες."

  Αυτό το σημείο είναι προβληματικό. Έχει υπολογίσει ο Γ.Β. ότι βγαίνουν άραγε τα νούμερα αν γίνει κάτι τέτοιο; Και αν βγαίνουν οι επιπτώσεις στην αγορά ποιες θα είναι; (εν τω μεταξύ αυτή η παράγραφος ήταν διαφορετική στο αγγλικό κείμενο)

  ΥΓ. Αν ο Γιώργος έβγαινε να μιλήσει στο σύνταγμα το ποιο πιθανό θα ήταν να τον άφηναν να μιλήσει αρχικά (αφού τον εξευτέλιζαν μέσω της διαδικασίας) και μετά να του πέταγε πράγματα όλη η πλατεία.

 • από harpap πριν 2514 μέρες 12        1

 • από Epanechnikov πριν 2514 μέρες 5        2

  "Αν σε ρωτήσουν για τους μισθούς και τις συντάξεις απάντησε ότι, αν αναγκαστούμε, θα τους καταβάλουμε αφού μειώσουμε όλους τους ανώτερους μισθούς (υπουργών, βουλευτών, καθηγητών πανεπιστημίων κλπ) στα €1000 και για όσο καιρό χρειάζεται."

  Πολύ λαϊκιστικό. Το δημόσιο έλλειμμα μας φτάνει τα 36.5 δις το χρόνο. Αν υποθέσουμε πως κόβουμε κατά μέσο όρο 18000 ευρώ το χρόνο από τις παραπάνω κατηγορίες (απορώ πως*) απαιτείται μια βάση 2,000,000 περίπου βουλευτοκαθηγητάδων (ναι 2 εκατομμυρίων!!!) για να μηδενιστεί το δημ. έλλειμμα. Και αυτό χωρίς να λάβουμε υπόψιν τις έμμεσες επιπτώσεις αυτών των περικοπών στο σκέλος των εσόδων και της ανάπτυξης. Δηλαδή συγγνώμη αλλά μιλάμε για μπούρδες!


  Τέτοιο άρθρο πάντως δεν περίμενα από τον Βαρουφάκη. Στερείται ρεαλισμού. Είναι μήπως χιουμοριστικό;


  *Μισθολογικά καθηγητών (βασικός)

  Καθηγητής 1775ευρώ
  ...
  Λέκτορας 1183 ευρώ

  http://www.mof-glk.gr/mis/2008/2.pdf

  • από ermippos πριν 2514 μέρες 3       

   Το πιο πιθανόν είναι ότι: α) με τον όρο "ανώτερους μισθούς" επιχειρεί μια άρρητη σύγκριση με τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα β) με το κ.λ.π. εννοεί χωρίς να το λέει "και όλων των υπολοίπων, μερικών εκατοντάδων χιλιάδων, που σιτίζονται από το κρατικό ταμείο" και γ) το 1.000 € είναι ενδεικτικό για τις ανάγκες του άρθρου και υπό μία ρεαλιστικότερη επανεκτίμηση θα πέσει στα 500. Υπό τις προϋποθέσεις αυτές κάτι μπορεί να αρχίσει να γίνεται.

   Κατά τα λοιπά το άρθρο είναι χιουμοριστικό αν σκεφθεί κανείς ότι όλα όσα προτείνει καλούνται τα να εφαρμόσουν ο Παπανδρέου και οι λοιποί έλληνες πολιτικοί οι οποίοι αντιλαμβάνονται τον κόσμο και τις σχέσεις τους με αυτόν μόνον μέσω της κολακείας.

 • από alberich πριν 2514 μέρες 5       

  Αν διαιρέσουμε τις ετήσιες δαπάνες για μισθούς ΔΥ προς τον αριθμό τους (παίρνω από εδώ νούμερα του 2009.13,7 δις οι μισθοί, 511.000 οι ΔΥ) βγαίνει ότι ο μέσος μισθός είναι πολύ πάνω από 1000.Τα 13,7 δις θα γίνονταν το πολύ 6,13 αν έμπαινε ανώτατος μισθός 1000 ευρώ .Αν τα νούμερα είναι σωστά -και μάλλον είναι, αλλιώς δεν στέκουν οι αιτιάσεις ότι πηγή του ελλείμματος είναι τα υπέρογκα έξοδα για μισθούς ΔΥ- δεν λέει μπούρδες

 • από neTpen πριν 2514 μέρες 7       

  Επομένως η πρόταση είναι η δραματική μείωση των μισθών των ΔΥ στα 1000 ευρώ (500 κατά τον Έρμιππο), αντί για τα τρέχοντα μέτρα. Ε ας τεθεί ευρύτερα και ας δούμε τις αντιδράσεις. Είμαι σίγουρος ότι θα τύχει φοβερής αποδοχής, διότι είναι εμφανές ότι θέτουμε την εθνική αξιοπρέπεια πάνω από όλα.

  • από ermippos πριν 2514 μέρες 4       

   Το ερώτημα περί αποδοχής ή μη προϋποθέτει ύπαρξη επιλογών. Η μη αποδοχή υπό τις υφιστάμενες συνθήκες σημαίνει ότι ο λαός απαιτεί να μην μειωθούν οι αποδοχές του ενώ τα ταμεία είναι από πολλού άδεια. Πλήρης παραλογισμός. Επειδή είναι πλέον περισσότερο από σαφές ότι τα νέα μέτρα απλά θα καθυστερήσουν το μοιραίο και θα μας φέρουν σε δυσμενέστερη θέση εκκίνησης όταν αυτό επέλθει. Αυτοί που κερδίζουν κι άλλο {ωφέλιμο} χρόνο είναι οι δανειστές. Εμείς απλά αρνούμεθα να αποδεχθούμε την πραγματικότητα.

  • από neTpen πριν 2514 μέρες 7       

   Την πρόταση "ας καταρρεύσουμε μια ώρα αρχύτερα, γιατί κερδίζουμε χρόνο μπρος στο αναπόφευκτο, αλλά να είστε έτοιμοι για μια περίοδο πείνας" την καταλαβαίνω απόλυτα και τη βρίσκω λογική. Δεν συμφωνώ ακόμη (πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια για μελλοντικούς ελιγμούς, όσο η Ευρώπη διατηρεί το συμφέρον αποφυγής ρήξης στο ευρώ και την ΕΕ), ωστόσο την καταλαβαίνω. Πρέπει όμως και αυτή να τίθεται ξεκάθαρα, όπως κάνεις εσύ Έρμιππε, διότι δεν έχει πολλή σχέση με το απλό "έξω το Μνημόνιο" (που υπονοεί αυτόματη μετάβαση στην προτέρα κατάσταση ή περίπου).

 • από Epanechnikov πριν 2514 μέρες 5       

  @ermippos
  @alberich

  Σύμφωνα με την έκθεση του διοικητή της ΤΤΕ* οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις φτάνουν τα 25.870 δις. Αυτό βέβαια χωρίς να προσθέσουμε τις δαπάνες για επιδόματα και τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών τους (γύρω στα 20δις). Για να μπορέσουμε να μηδενίσουμε άμεσα το έλλειμμα δεν φτάνουν οι περικοπές των μισθών (το οποίο δεν σημαίνει πως οι συγκεκριμένε δεν αποτελούν τη μεγαλύτερη πληγή - ειδικά αν λάβουμε υπόψιν μας της αποδοτικότητα τους). Χρειάζονται επιπλέον ριζικές αλλαγές από την αρχή. Για τις οποίες εκτός των άλλων απαιτείται χρόνος.

  Αλλά ακόμα και αν υποθέσουμε πως οι περικοπές των μισθών θα μπορούσαν να μηδενίσουν άμεσα το έλλειμμα. Πιστεύετε πως θα δέχονταν οι ΔΥ το ανώτατο κατώφλι των 1000 ευρώ σήμερα;


  *http://www.bankofgreece.gr/BogEkdoseis/ekthdkth2010.pdf

  σελ 128  @netpen

  "η πρόταση είναι η δραματική μείωση των μισθών των ΔΥ στα 1000 ευρώ (500 κατά τον Έρμιππο), αντί για τα τρέχοντα μέτρα..."

  Αν είναι αυτή η πρόταση γιατί άραγε δεν το γράφει ξεκάθαρα; Θα με ενδιέφερε να ακούσω αν εξακολουθούν να συμφωνούν με το κείμενο του Βαρουφάκη αυτοί που αρχικά το βρήκαν αριστουργηματικό.


  + Το μνημόνιο μας δίνει τη πίστωση χρόνου (την οποία δεν εκμεταλλεύεται ο ΓΑΠ και η κυβέρνηση του) για να κάνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται. Οι συγκεκριμένες αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν αν το πιστωτικό γεγονός έρθει μια ώρα αρχύτερα.  ++ Η (λιγότερο λαϊκιστική) διατύπωση στο blog του


  "To live within its means! And if they ask you about how you will pay for wages and pensions, answer that you will reduce the highest public sector salary to the level of the second largest and then both to the level of the third largest and then these three to the level of the fourth largest; and so on until all the necessary reductions are effected so that the Greek state breaks even."

  Μακάρι να μπορούσε να συμβεί αλλά ρεαλιστικά δεν αρκεί ένα τέτοιο μέτρο για το break-even. Ανεξαρτήτως αυτού συμφωνώ πως η περικοπή των μισθών πρέπει να ακολουθήσει μια δομή που να επιβάλλει μεγαλύτερες ποσοστιαίες μειώσεις στους υψηλότερα αμειβόμενους (και τη παράλληλη θέσπιση bonus αποδοτικότητας/ποινών στους εφοριακούς που πιάνουν/δεν πιάνουν τους στόχους)

 • από oldboy πριν 2514 μέρες 11        2

  Ανεξάρτητα από το αν η προτεινόμενη λύση είναι ρεαλιστική ή ουτοπική, σωτήρια ή καταστροφική, έχω μια βασική ένσταση: πρέπει να υπάρχει και ένα όριο στις οβιδιακές μεταμορφώσεις. Αν ο Γιώργος Παπανδρέου ξαφνικά συνειδητοποιήσει ότι με αυτά που κάνει δεν «σώζει την πατρίδα» όπως καθημερινά μας διαβεβαιώνει 1 1/2 χρόνο τώρα, ας παραιτηθεί, ας βγει δημόσια να πει «Πιάστηκα θύμα, πιάστηκα μαλάκας, παρασύρθηκα, ντρέπομαι ως εκεί που δεν παίρνει, γνώμη μου είναι πως εφεξής πρέπει να ακολουθήσουμε την ακριβώς αντίθετη πορεία από αυτή που ως τώρα ακολουθούσαμε, αλλά προφανώς αυτό δεν μπορεί να γίνει με εμένα επικεφαλής, όπως εξίσου προφανώς αυτό δεν μπορεί να γίνει άνευ εκλογών με το κόμμα του μνημονίου στην κυβέρνηση». Οπότε αν καταλάβει το λάθος του ας μην κατέβει με το ποδήλατό του στην πλατεία, ας πάρει το ποδήλατό του και ας φύγει.

  • από kkmoiris πριν 2514 μέρες 4       

   όχι, με το ποδήλατο είναι εύκολο, με το κανώ να το κάνει...

 • από tanevramou πριν 2514 μέρες 4        2

  Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ πάντως δάκρυσα...


Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.

Ποιά μέλη του buzz ψήφισαν αυτή την καταχώριση