Όχι στη κατάργηση της ανωνυμίας στο διαδίκτυο, όχι στον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης (ΦιΣ)

"Στην Ελλάδα ο "Ανώνυμος 'Ελλην" ίσως να μην είχε γράψει ποτέ την "Ελληνική Νομαρχία" αν ήταν υποχρεωμένος από τις τουρκικές αρχές, ή την Εκκλησία, να φανερώσει το πραγματικό του όνομα…"

Σχόλια

 • από Oneiros πριν 3463 μέρες 0

  Όπως σχολιάζει (http://www.goutas.gr/2008/02/blog-post_28.html) κι ο Θοδωρής Γούτας, "Μπορείτε να αγνοήσετε το φορέα. Σημασία έχει το σκεπτικό"

  • από Athinaios πριν 3463 μέρες 0

   Καλά, πώς γίνεται να διαχωρίζεις ένα φορέα από το σκεπτικό του;

 • από akindynos πριν 3463 μέρες 0

  "άρα", Ενενήντα Πέντε Θέσεις - Ελληνική Νομαρχία σημειώσατε 2 Όπως θα έλεγε και η ίδια η ΦιΣ, τίποτα δεν είναι πιο ανίσχυρο από μία εκτός κλίμακας αναλογία.

 • από Teleologikos πριν 3463 μέρες 0

  Αυτή η εμμονή με την αμερικανική απόφαση του δικαστηρίου δεν λαμβάνει υπόψη της κάτι: ότι η ελευθερία του λόγου είναι κατοχυρωμένη από την Πρώτη Τροπολογία, κάτι που δεν συμβαίνει σε απόλυτο και λακωνικό βαθμό στο Ελληνικό Σύνταγμα. Οι Αμερικάνοι έχουν μόνο μία φράση στο Σύνταγμά τους, εμείς φλύαρα άρθρα που δεν ξεκαθαρίζουν τελικά την ίδια την ελευθερία του λόγου. Συνεπώς, η ΦΙΣ να ζητάει πρώτα μια ανάλογη ξεκάθαρη διατύπωση στο δικό μας Σύνταγμα και μετά να αναφέρεται σε δικαστικές αποφάσεις όποιας χώρας θέλει. Σημ: Και εδώ είναι που αποκτάει προς την πλευρά μας αρνητικό πρόσημο η κλασική ατάκα "δεν είμαστε αμερικανάκια".

 • από Oneiros πριν 3463 μέρες 0

  @Teleologikos, δεν έχεις άδικο, αλλά εν τέλει και στο δικό μας νομικό σύστημα είναι κατοχυρωμένη η ελευθερία της έκφρασης του πολίτη δια λόγου *και* τύπου, βάσει του Συντάγματος και νόμων που ενσωματώνουν διεθνείς συνθήκες. Συγκεκριμένα, στο Σύνταγμα, 'Αρθρο 5 - (Ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, προσωπική ελευθερία) 1. Kαθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Xώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη. Άρθρο 14 - (Ελευθερία του Τύπου) 1. Kαθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του τηρώντας τους νόμους του Kράτους. 2. O τύπος είναι ελεύθερος. H λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται. Επίσης, έχουμε: • άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που κυρώθηκε με το ν.δ. 53/1974 • άρθρο 19 του Διεθνούς Συμφώνου για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, που ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία με το Ν.2462/1997 Η παρ. 1 του άρθρου 10 της ΕΣΔΑ αναγνωρίζει το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση σε κάθε φυσικό πρόσωπο, ενώ η παρ. 2 του ιδίου άρθρου αναφέρει τους περιορισμούς στους οποίους υπόκειται το δικαίωμα αυτό. Βέβαια, μου πήρε κάτι μήνες για να τα ερευνήσω και επιβεβαιώσω αυτά, με τη βοήθεια νομικού, για ακαδημαϊκή εργασία, αλλά η γνώση είναι για να μοιράζεται. [Disclaimer: IANAL, λέμε]

 • από Teleologikos πριν 3463 μέρες 0

  @Oneiros, ωραία λόγια αλλά αν σου πήρε μήνες με τη βοήθεια νομικού(!), να τι εννοούσα για φλυαρίες κλπ. Οι Αμερικάνοι έχουν την Πρώτη Τροπολογία και τέρμα. Και πρόσεξε πως νομοθετούν συνήθως, με αποφάσεις δικαστηρίων που δεν υπερβαίνουν το Σύνταγμά τους το οποίο γι αυτούς είναι τόσο ιερό όσο οι Δέκα Εντολές. Εδώ γίνεται όπως πάντα το αντίθετο.

 • από aspa πριν 3462 μέρες 0

  @Oneiros Εμείς έχουμε το άρθρο 14 που επιτρέπει την ελευθερία έφρασης σε πέντε λέξεις και την απαγορεύει σε 500. Δες σχετικά http://www.medium.gr/articles/114745570229365.shtml

  • από Oneiros πριν 3462 μέρες 0

   Συμφωνώ ότι η διατύπωση του αμερικανικού Συντάγματος είναι ανώτερη (και κομψότερη, ως τέτοια), και θα συμφωνούσα με το Μανδραβέλη, αν δεν πρότεινε τεχνηέντως τη διαγραφή της πρώτης παραγράφου του άρθρου 14, που θεσπίζει την συμμετοχή των πολιτών στην ελευθερία του τύπου (στην οποία περίπτωση, μόνο για πεταλούδες θα μας επιτρέπονταν να μπλογκάρουμε...)

 • από zupzup πριν 3462 μέρες 0

  "Στην Ελλάδα ο "Ανώνυμος 'Ελλην" ίσως να μην είχε γράψει ποτέ την "Ελληνική Νομαρχία" αν ήταν υποχρεωμένος από τις τουρκικές αρχές, ή την Εκκλησία, να φανερώσει το πραγματικό του όνομα…" Καλά, συγκλονίστηκα πάλι! Δηλαδή η Οθωμανική αυτοκρατορία δεν τους υποχρέωνε να αποκαλύπτουν τα ονόματα τους, ε; Ωστόσο κάτι μου λέει ότι θα την έγραφε ο Ανώνυμος την Νομαρχία κι ας τον υποχρέωναν οι Κυβερνώντες να δηλώσει όνομα. Και μάλιστα πάλι ανωνύμως θα την έγραφε.


Log in για σχολιασμό ή γίνε μέλος εδώ.